Bloomberg: Η Ευρώπη «δάμασε» τον λαϊκιστή Τσίπρα και τώρα εκείνος πληρώνει το τίμημα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Bloomberg: Η Ευρώπη «δάμασε» τον λαϊκιστή Τσίπρα και τώρα εκείνος πληρώνει το τίμημα
Αξιωματούχος των Βρυξελλών χαρακτηρίζει το πολιτικό ταξίδι του Τσίπρα ως μια «βαθιά μεταμόρφωση» που μετέτρεψε το «τρομερό παιδί» της Ευρώπης σε έναν αξιόπιστο εταίρο.

«Η Ευρώπη δάμασε τον λαϊκιστή Τσίπρα και τώρα εκείνος πληρώνει το τίμημα», γράφει σε νέο δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg, μια ανάσα πριν τις εθνικές εκλογές της Κυριακής.

Ξεκινώντας με μια αναφορά στην εγχώρια αγορά εργασίας, το Bloomberg σημειώνει, μεταξύ άλλων, πως «στην Ελλάδα το να βγάζεις χρήματα από πολλαπλές πηγές δεν είναι ασυνήθιστο στις μέρες μας. Ο αγώνας για την επιβίωση των ανθρώπων και των επιχειρήσεων έχει γίνει κανόνας για πολλούς Έλληνες, παρά την υπόσχεση που έδωσε όταν ανέλαβε την εξουσία το 2015 ο Αλέξης Τσίπρας ότι ‘η ελπίδα έρχεται’».

Οδεύοντας προς τις εκλογές της Κυριακής, συνεχίζει το Bloomberg, ο Αλέξης Τσίπρας κουβαλά μαζί του την «επιτυχία» ότι κατόρθωσε να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των ξένων προς την Ελλάδα. Ωστόσο, την ίδια ώρα, έχασε την εμπιστοσύνη στο εσωτερικό, καθώς το φρέσκο ​​του πρόσωπο έφτασε να εκπροσωπεί «μια από τα ίδια σε μια κουρασμένη χώρα».

«Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η εξουσία είναι πιθανό να επιστρέψει στη Νέα Δημοκρατία, ένα από τα δύο παραδοσιακά κυβερνητικά κόμματα της Ελλάδας και πίσω στη δυναστική πολιτική που ο Τσίπρας και το κόμμα του, ο ΣΥΡΙΖΑ, είχαν υποσχεθεί να σπάσουν», σημειώνει το πρακτορείο και συνεχίζει: Για τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο εξημερωμένος λαϊκιστής που οδήγησε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού, αλλά τελικά λογικεύτηκε και ανέλαβε τις ευθύνες του».

«Ο Αλέξης Τσίπρας απείλησε να εγκαταλείψει τη διάσωση της Ελλάδας και έπειτα έκανε μια συμφωνία με τους πιστωτές. Φλέρταρε με τη Ρωσία προτού να δράσει ενάντια στα συμφέροντα της Μόσχας στα Βαλκάνια, διευθετώντας μια διαμάχη δεκαετιών σχετικά με τη χώρα που φέρε τώρα την ονομασία Βόρεια Μακεδονία, η οποία φιλοδοξεί να γίνει μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, αλλά την οποία ο Βλαντιμίρ Πούτιν προτιμά να κρατήσει στην τροχιά του», γράφει το Bloomberg.

«Ο Αλέξης Τσίπρας έγινε για πολλούς Έλληνες ένας ξεπουλημένος, καθώς πάλευαν με την οικονομική κρίση που ξεκίνησε το 2010. Υπέκυψε στις απαιτήσεις των πιστωτών για περισσότερες περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων, απέτυχε να αντιμετωπίσει την εισροή προσφύγων και πυροδότησε διαμαρτυρίες για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Εν τω μεταξύ, η οικονομία επέστρεψε σε ύφεση μόλις επρόκειτο να αρχίσει να αναπτύσσεται ξανά και από τότε δεν κατάφερε να επιτύχει τους στόχους ανάπτυξης».

«Ο Τσίπρας αναγκάστηκε να προσαρμστεί σε ορισμένες πραγματικότητες», δηλώνει στο Bloomberg ο Kevin Featherstone, καθηγητής σύγχρονων ελληνικών σπουδών στο London School of Economics. «Οι παλιές υποσχέσεις δεν ήταν πλέον αξιόπιστες, έπρεπε να προχωρήσει. Το μαύρο πρόβατο έγινε λευκό».

«Η ανάταξη μιας χώρας που είχε χάσει το ένα τέταρτο της οικονομικής της παραγωγής δεν θα ήταν ποτέ εύκολη, ειδικά για έναν ηγέτη ο οποίος υποσχέθηκε να αυξήσει τους μισθούς και τις συντάξεις και να μειώσει τους φόρους», σημειώνει, στη συνέχεια, το Bloomberg και περιγράφει:

Σήμερα, η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να έχει το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην Ευρώπη. Οι ελληνικές τράπεζες επιβαρύνονται με κόκκινα δάνεια συνολικού ύψους 80 δισ. ευρώ. Περίπου 4 εκατομμύρια φορολογούμενοι, ήτοι το 37% του πληθυσμού, χρωστούν στο κράτος 104 δισ. ευρώ σε ληξιπρόθεσμες οφειλές, ποσό υψηλότερο κατά τρεις φορές έναντι του αντίστοιχου στα προ κρίσης επίπεδα. Οι εξειδικευμένοι νέοι Έλληνες εξακολουθούν να φεύγουν για τη Δυτική Ευρώπη.

Αντί να σταματήσει τα μέτρα λιτότητας τα οποία κατηγορούσε για την υποδούλωση ενός έθνους, ο Τσίπρας αναγκάστηκε να συνεχίσει να κρατάει την Ελλάδα ζωντανή με τη βοήθεια των Ευρωπαίων πιστωτών και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Η πρώτη αύξηση του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα δεν ήρθε παρά τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους και μόνο μετά την έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης είχε αρχικά επιδιώξει να εγκαταλείψει.

Ωστόσο, με πολλούς τρόπους, είναι ένα τεράστιο επίτευγμα που έχει αντέξει τόσο πολύ και μπορεί να είναι ανόητο να τον ξεγράψει κανείς, παρότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Νέα Δημοκρατία έχει ένα προβάδισμα εννέα ποσοστιαίων μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο Τσίπρας επιβίωσε από πέντε προτάσεις δυσπιστίας στη Βουλή για να αντέξει περισσότερο από οποιονδήποτε Έλληνα πρωθυπουργό μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης στη χώρα. Οι διαδηλώσεις στους δρόμους κατά της λιτότητας που συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον του κόσμου πριν την εκλογή του εξαφανίστηκαν όσο ήταν στην εξουσία. Η Ελλάδα επέστρεψε στις αγορές και τώρα πληρώνει οριακά περισσότερα από ό, τι η Ιταλία για να δανειστεί, βάσει των αποδόσεων των δεκαετών ομολόγων.

Έχει κερδίσει περισσότερη αναγνώριση στο εξωτερικό. Σφράγισε μία συμφωνία με τον γείτονα της Ελλάδας από την πρώην Γιουγκοσλαβία για το όνομα «Μακεδονία», μια μακρόχρονη ενόχληση για τους Έλληνες που κατηγορούν τη χώρα για κατάχρηση της ιστορίας και του πολιτισμού τους από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Με τη μετονομασία της χώρας σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, η Ελλάδα ήρε το εμπάργκο της για την ένταξή της στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Η Νέα Δημοκρατία αντιτίθεται στη συμφωνία.

Ένας αξιωματούχος της ΕΕ στις Βρυξέλλες χαρακτήρισε το πολιτικό ταξίδι του Τσίπρα ως μια «βαθιά μεταμόρφωση» που μετέτρεψε το «τρομερό παιδί» της Ευρώπης σε έναν αξιόπιστο εταίρο. Η σχέση του με την Μέρκελ ήκμασε.

Η Μέρκελ αναγνώρισε τις προσπάθειές του να αντιμετωπίσει την εισροή προσφύγων που χρησιμοποιούν την Ελλάδα ως πόρτα για την ΕΕ και να τερματίσει τη διαμάχη με την πΓΔΜ για την ονομασία, δήλωσε αξιωματούχος του Κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών. Ο ίδιος αξιωματούχος δήλωσε ότι η Γερμανία θεωρεί πως ο Τσίπρας έχει σταθεροποιήσει την Ελλάδα.

«Αυτό το μάθημα συμβιβασμού, αναζήτησης συναίνεσης και αξιοπιστίας, μεταφέρθηκε στην εξωτερική πολιτική και στη Συμφωνία για τη Βόρεια Μακεδονία», δήλωσε ο ακαδημαϊκός Featherstone. «Αυτή ήταν μια πραγματική εξέλιξη».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider