Τα πρόσωπα-κλειδιά στην κυβέρνηση Μητσοτάκη - Ποιος κάνει τι στα υπουργεία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα πρόσωπα-κλειδιά στην κυβέρνηση Μητσοτάκη - Ποιος κάνει τι στα υπουργεία
Η ακτινογραφία της κυβέρνησης Μητσοτάκη, τα καίριας σημασίας πρόσωπα, οι αρμοδιότητες και οι νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του. Μπορεί το υπουργικό σχήμα να είναι πολυμελές, είναι από την άλλη εξαιρετικά συγκεκριμένο ως προς τις αρμοδιότητες των υπουργών, των ελάχιστων αναπληρωτών και των υφυπουργών που θα έχουν την πολιτική ευθύνη των υπουργείων. Οι νέοι υπουργοί και υφυπουργοί, μάλιστα, θα κάτσουν από σήμερα στις καρέκλες τους, καθώς θα λάβουν χώρα οι τελετές παράδοσης και παραλαβής, αμέσως μετά την ορκωμοσία τους στο Προεδρικό Μέγαρο, στις 12:00.

Ήδη, λοιπόν, με βάση την κατάρτιση του κυβερνητικού σχήματος, διαφαίνεται ποια θα είναι τα πρόσωπα που θα διαχειρίζονται τις «καυτές πατάτες» της νέας διακυβέρνησης. Όλα, κατ' αρχάς, θα περνούν από ένα ισχυρό κυβερνητικό επιτελείο, όπου θα βρίσκονται ο διευθυντής του γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη και άνθρωπος των ειδικών αποστολών, Γρηγόρης Δημητριάδης, ο οποίος θα ασχολείται με κομμάτι της πολιτικής διαχείρισης και ο υφυπουργός Επικρατείας παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, ο οποίος θα έχει την ευθύνη του πολιτικού σχεδιασμού και του συντονισμού του κυβερνητικού έργου. Νευραλγικός θα είναι και ο ρόλος του Γιώργου Γεραπετρίτη, υπουργού Επικρατείας πλέον, ο οποίος θα έχει και διοικητικές, αλλά και νομοπαρασκευαστικές αρμοδιότητες. «Αποστολές» θα αναλαμβάνει και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Παναγιώτης Πικραμμένος, με πρώτη και κύρια τη Συνταγματική Αναθεώρηση, αλλά όχι μόνο.

Η επικοινωνία θα περνά από δύο κανάλια που θα είναι σε άμεση συνεννόηση: από τον νέο κυβερνητικό εκπρόσωπο και υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, Στέλιο Πέτσα, ο οποίος ήδη εγκαταστάθηκε στο γραφείο του στη Γενική Γραμματεία Τύπου, αλλά και από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, όπου παραμένει σε αυτή τη φάση ο Κωνσταντίνος Ζούλας.

Υπουργοί all around και στοχοπροσηλωμένοι υφυπουργοί

Αν ένα είναι το διακριτικό στοιχείο της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι ότι οι υπουργοί είναι ως επί το πλείστον πολιτικά πρόσωπα, ενώ υπάρχει σαφέστατος προσδιορισμός αρμοδιοτήτων ως προς τους υφυπουργούς, οι οποίοι σε συνεργασία με τους υπουργούς, θα επικεντρώνονται σε ένα κομμάτι. Οι υπουργοί, δε, θα είναι αυτό που λένε στο μπάσκετ «all-aroundπαίκτες».

Στο υπουργείο Οικονομικών, ο Χρήστος Σταϊκούρας θα έχει τη γενική εποπτεία της οικονομικής πολιτικής, ο μεθοδικός Απόστολος Βεσυρόπουλος θα ασχολείται με τα φορολογικά και την ακίνητη περιουσία του Δημοσίου, ο Θεόδωρος Σκυλακάκης θα έχει την ευθύνη του ΓΛΚ και ο εκ Βρυξελλών Γιώργος Ζαββός θα αναλάβει να βρει το σημείο ισορροπίας και με την Κομισιόν, προκειμένου να προχωρήσουν τα σχέδια για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, με ανοιχτό δίαυλο με την Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Στο υπουργείο Ανάπτυξης, ο Άδωνις Γεωργιάδης αναλαμβάνει να «ξεμπλοκάρει» επενδύσεις, ενώ στο πλευρό του θα έχει τον εξειδικευμένο σε σημαντικά επιχειρηματικά projects Γιάννη Τσακίρη. Για την Έρευνα και την Τεχνολογία εντεταλμένος θα είναι ο άριστος γνώστης του ΕΣΠΑ και των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, Χρίστος Δήμας, ενώ κομβικής σημασίας είναι ο ρόλος του τέως γενικού διευθυντή της ΝΔ και manager, Νίκου Παπαθανάση, στο κομμάτι της Βιομηχανίας και του Εμπορίου.

Στο Εξωτερικών, πέραν του Νίκου Δένδια που αναλαμβάνει ένα βαρύ χαρτοφυλάκιο, τα Ευρωπαϊκά αναλαμβάνει ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και θα έχει πολλάκις την ευθύνη εκπροσώπησης της χώρας, ενώ τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις θα αναλάβει ο μέχρι πρότινος διευθυντής Οικονομικής Ανάπτυξης μεγάλου επιχειρηματικού ομίλου, ο Αντώνης Φραγκογιάννης, μια προσθήκη από το «πάνω ράφι» της αγοράς. Τέλος, ο εκδότης του Εθνικού Κήρυκα της Νέας Υόρκης, Αντώνης Διαματάρης, θα έχει τη σημαντική ευθύνη της διασύνδεσης με τον Απόδημο Ελληνισμό.

Στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης έχει εκπονήσει εδώ και πήνες ένα νέο δόγμα για τη δημόσια τάξη και την αποκατάσταση του κράτους-δικαίου που θα εφαρμόσει με τον στενό του συνεργάτη, υφυπουργό Λευτέρη Οικονόμου. Ο Γιώργος Κουμουτσάκος, από την άλλη, που διατηρεί άρτιες σχέσεις με εκπροσώπους ξένων κυβερνήσεων και προέρχεται από την κεντρώα πτέρυγα της ΝΔ αναλαμβάνει το «επικίνδυνο» Μεταναστευτικής Πολιτικής, με τις πάγιες προκλήσεις και τις απρόβλεπτες διακυμάνσεις. Στο νέο Προστασίας του Πολίτη, παράλληλα, θα περάσουν και οι αρμοδιότητες της σωφρονιστικής πολιτικής που φεύγουν από το Δικαιοσύνης.

Στο υπουργείο Άμυνας, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος έχει σημαντικό status, αλλά και μετριοπαθή πολιτικό λόγο, ενώ θα έχει δίπλα του τον πολύπειρο και καταρτισμένο Α/ΓΕΣ ε.τ., Αλκιβιάδη Στεφανή, από τα νεότερα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων με διεθνείς επαφές και καλή αντίληψη των περίπλοκων γεωπολιτικών ισορροπιών.

Στο νευραλγικό Παιδείας, η Νίκη Κεραμέως επιβραβεύτηκε για τη δουλειά που έκανε όλο το προηγούμενο διάστημα στον εν λόγω τομέα της ΝΔ και θα έχει τη δυνατότητα να εισηγηθεί σημαντικά νομοσχέδια, όπως οι μεταρρυθμίσεις στα ΑΕΙ που είναι έτοιμες προς κατάθεση το φθινόπωρο. Σύμμαχο θα έχει τον πρώην πρύτανη και νυν βουλευτή Χανίων, Βασίλη Διγαλάκη, ενώ καίριος θα είναι και ο ρόλος της εκπαιδευτικού Σοφίας Ζαχαράκη, η οποία αναλαμβάνει κυβερνητικό πόστο και θα χειριστεί τα θέματα της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας, αλλά και της Ειδικής Αγωγής που θα είναι αναβαθμισμένη. Η κ. Ζαχαράκη θα έχει και την αρμοδιότητα που θα αφορά την Επαγγελματική Εκπαίδευση που βαίνει προς αναβάθμιση.

Στο Εργασίας, ο Γιάννης Βρούτσης…ξέρει τη δουλειά, ενώ και ο Νότης Μηταράκης, ως υφυπουργός Ασφαλίσεων, θα έχει σοβαρή δουλειά τόσο για τη βιωσιμότητα του ΕΦΚΑ, όσο και για τη μετάβαση στο νέο ασφαλιστικό σύστημα τριών πυλώνων που έχει περιγράψει ο κ. Μητσοτάκης. Η νέα είσοδος, νεαρή και δυναμική άλλοτε σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη, Δόμνα Μιχαηλίδου, με την εμπειρία του ΟΟΣΑ, θα αναλάβει το σκέλος της Πρόνοιας, στο οποίο περιλαμβάνεται και το αναβαθμισμένο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.

Στο Υγείας, ο γιατρός Βασίλης Κικίλιας αναλαμβάνει ένα ευαίσθητο υπουργείο, αλλά θα έχει τη συμπαράσταση του εξειδικευμένου τεχνοκράτη Βασίλη Κοντοζαμάνη, ο οποίος ξέρει και τα του φαρμάκου από τη θητεία του στον ΕΟΦ, ενώ έχει επεξεργαστεί εν πολλοίς και το σχέδιο της ΝΔ για την Υγεία, το οποίο και παρουσιάστηκε πρόσφατα.

«Ηλεκτρικό» θα είναι το υπουργείο Ενέργειας. Εκεί, τη δύσκολη αποστολή ανέλαβε ο Κωστής Χατζηδάκης, άνθρωπος με μεταρρυθμιστικό στίγμα, ενώ για τον χώρο της ενέργειας θα είναι ένας άνθρωπος που αποτελεί βαριά μεταγραφή. Ο λόγος για τον Γεράσιμο Θωμά, τον νέοο υφυπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων. Ο κ. Θωμάς είναι εν ενεργεία αναπληρωτής διευθυντής της DGEnergy, της γενικής διεύθυνσης Ενέργειας της Κομισιόν και πρόεδρος του Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων και θα αναλάβει, μαζί με τον υπουργό Περιβάλλοντος, Κωστή Χατζηδάκη, τη νάρκη της ΔΕΗ. Τέλος, αρμόδιος για θέματα χωροταξίας θα είναι ο καθηγητής Δημήτρης Οικονόμου από το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Στο υπουργείο Εσωτερικών, ο Τάκης Θεοδωρικάκος αναλαμβάνει να αναμορφώσει το κράτος, με κυρίαρχες τομές τον νέο εκλογικό νόμο, αλλά και τη διόρθωση των στρεβλώσεων που προκύπτουν από τον Κλεισθένη στη διοίκηση Δήμων και Περιφερειών. Από εκεί και πέρα, το υπουργείο θα έχει και τις αρμοδιότητες του κράτους, ενώ ο κ. Θεοδωρικάκος θα έχει στο πλευρό τον τον «μετρ» της πληροφορικής στη ΝΔ, τον Θεόδωρο Λιβάνιο, ο οποίος ηγείτο της ψηφιακής ομάδας του κόμματος και θα ασχοληθεί και με την αυτοδιοίκηση, αλλά και με τις εκλογές. Τέλος, στο Μακεδονίας-Θράκης, σε μια καίρια περίοδο για το rebrandingτης Μακεδονίας, θα είναι ο έμπειρος βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Καράογλου.

Στο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο Κυριάκος Πιερρακάκης θα είναι υπουργός Επικρατείας και θα αναφέρεται απευθείας στον πρωθυπουργό, έχοντας την έδρα του την νυν έδρα του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής στην Καλλιθέα. Θα αναλάβει τον ψηφιακό μετασχηματισμό όλου του κράτους, ενώ θα έχει στο πλευρό του για το θέμα της απλοποίησης της Διοίκησης τον βουλευτή της ΝΔ, Γιώργο Γεωργαντά, αλλά και τον μέχρι πρότινος περιφερειακό διευθυντή της Googleγια τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, Γρηγόρη Ζαριφόπουλο, ο οποίος θα εμπλακεί ειδικά στο σκέλος της ψηφιακής στρατηγικής.

Στο Δικαιοσύνης, ο Κώστας Τσιάρας αναλαμβάνει την αποκατάσταση της ισορροπίας, έχοντας στο πλευρό του τον επίτιμο Αρεοπαγίτη, Δημήτρη Κράνη, ενώ στο Υποδομών, ο Κώστας Καραμανλής θα έχει την ευθύνη των μεγάλων έργων και ο υφυπουργός Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης, «νάρκες», όπως το μετρό, αλλά και τα λεωφορεία που είναι σε κακή κατάσταση. Στο Πολιτισμού, η «σιδηρά κυρία» του υπουργείου επί χρόνια, Λίνα Μενδώνη, γίνεται για πρώτη φορά υπουργός, ενώ μαζί της είναι ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, που αμέσως καλείται να αποφασίσει τι θα γίνει με την αναδιάρθρωση των εθνικών κατηγοριών στο ποδόσφαιρο, αλλά, σε συνεργασία με τον κ. Πέτσα, και με τα τηλεοπτικά δικαιώματα των ΠΑΕ και των ΚΑΕ.

Τέλος, στο Ναυτιλίας ο Γιάννης Πλακιωτάκης αναλαμβάνει μια σοβαρή θέση ευθύνης, σε μια κρίσιμη περίοδο, ενώ στο υπουργείο Τουρισμού ο Χάρης Θεοχάρης αναλαμβάνει μεγάλη πρόκληση, έχοντας στο πλευρό του τον μεθοδικό Ροδίτη, μέχρι πρότινος τομεάρχη Τουρισμού της ΝΔ, Μάνο Κόνσολα. Τέλος, στο Αγροτικής Ανάπτυξης, ο Μάκης Βορίδης θα έχει την ευθύνη τόσο της φυτικής όσο και της ζωικής πολιτικής, ενώ ο Κώστας Σκρέκας θα κρατά τα «κλειδιά» της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, κάτι που σημαίνει πρακτικά ευρωπαϊκά κεφάλαια για τους αγρότες, με τη Φωτεινή Αραμπατζή να ολοκληρώνει το σχήμα, αναλαμβάνοντας την πολιτική αλιείας.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider