Αποκαλυπτήρια Μητσοτάκη για το νέο κυβερνητικό μοντέλο - Έμφαση σε στόχους και συντονισμό

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αποκαλυπτήρια Μητσοτάκη για το νέο κυβερνητικό μοντέλο - Έμφαση σε στόχους και συντονισμό
Θα είναι το πρώτο και το μόνο υπουργικό συμβούλιο που θα μεταδοθεί ζωντανά on camera, μιας και πρόθεση του πρωθυπουργού είναι από εδώ και στο εξής οι συνεδριάσεις να είναι πιο τακτικές και κεκλεισμένων των θυρών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αποκαλύψει στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο όλες τις λεπτομέρειες του νέου μοντέλου κυβέρνησης που έχει επεξεργαστεί.

«Δεν έχουμε ούτε λεπτό για χάσιμο». Αυτή είναι η συλλογιστική που διέπει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κάτι που έχει φανεί από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και από την επιλογή του κυβερνητικού σχήματος και τον σαφή προσδιορισμό του πεδίου δράσης των μελών του.

Αυτή είναι και η λογική που θα κυριαρχήσει στο σημερινό, πρώτο υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Θα είναι, σημειωτέον, το πρώτο και το μόνο που θα μεταδοθεί ζωντανά oncamera, μιας και πρόθεση του πρωθυπουργού είναι από εδώ και στο εξής οι συνεδριάσεις να είναι πιο τακτικές και κεκλεισμένων των θυρών, όπως γίνεται σε πολλές άλλες χώρες του εξωτερικού.

Σε αυτό το υπουργικό συμβούλιο, πάντως, ο πρόεδρος της ΝΔ θα περιγράψει εκτενώς πώς σχεδιάζει να κυβερνήσει σε συνεργασία με τους υπουργούς του τους επόμενους μήνες. Όπως είναι γνωστό από χθες, οι υπουργοί θα αναλάβουν έναν «προσωπικό» φάκελο που θα περιλαμβάνει τη στοχοθεσία του υπουργείου σε ένα βάθος εξαμήνου, δηλαδή από τώρα ως το τέλος της χρονιάς. Ο νομοθετικός προγραμματισμός της κυβέρνησης, δε, είναι σαφής: ως τη θερινή διακοπή θα έχει ψηφιστεί το νομοσχέδιο με τίτλο «Επιτελικό Κράτος» για την οργάνωση του κράτους και της κυβέρνησης, στο οποίο θα περιλαμβάνονται και λοιπές διατάξεις για το πανεπιστημιακό άσυλο, αλλά και την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων των νέων δημοτικών και περιφερειακών αρχών, ενώ σειρά θα λάβει το φορολογικό νομοσχέδιο. Αμέσως μετά τη διακοπή του Δεκαπενταύγουστου θα ακολουθήσει ο νέος αναπτυξιακός νόμος.

Ο κ. Μητσοτάκης θα εξηγήσει αναλυτικά, πάντως, κατά τις πληροφορίες του Reader.gr, πώς θα λειτουργεί αυτό το νέο κυβερνητικό μοντέλο, για το οποίο κάνουν λόγο από το Μαξίμου. Αυτό το μοντέλο, δε, πηγαίνει πολύ παραπάνω από τη μείωση των μετακλητών και την ενιαία κλίμακα μετακλητών ανάλογα με τις θέσεις που θα προβλεφθεί στο πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει το πώς θα «τρέχει» το κυβερνητικό έργο, με βασική καινοτομία τη γενική γραμματεία Συντονισμού που υπάγεται, μέσω του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Άκη Σκέρτσου, στον πρωθυπουργό, ενώ θα έχει γραφεία και στο Μαξίμου, αλλά και στο κτίριο του παλιού υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Πρόσωπα-κλειδιά, εν προκειμένω, είναι ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος είναι επιφορτισμένος με τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, αλλά και ο κ. Σκέρτσος, ο οποίος θα προϊσταται της νέας Γενικής Γραμματείας. Σε αυτή, σημειωτέον, θέση γενικού γραμματέα Συντονισμού θα έχει ο Θανάσης Κοντογιώργης, ο οποίος ήταν σύμβουλος των Γιάννη Στουρνάρα και Γκίκα Χαρδούβελη στο παρελθόν, ενώ εδώ και χρόνια συνδράμει στο πρόγραμμα της ΝΔ ως προς την οργάνωση και τον συντονισμό της κυβέρνησης. Επιτελική θέση θα έχει και η σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη και υποψήφια βουλευτής Επικρατείας, Βίκυ Λοϊζου, ενώ στο Μαξίμου έχει πάει για να συνδράμει και ο σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη για θέματα Δημόσιας Διοίκησης, Λεωνίδας Χριστόπουλος, ο οποίος στο εγγύς μέλλον θα αναλάβει πιο συγκεκριμένα καθήκοντα. Τέλος, κρίσιμος θα είναι ο ρόλος του 40άρη γενικού γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου, Στέλιου Κουτνατζή, ο οποίος θα αναλάβει το νομοπαρασκευαστικό σκέλος.

Κατά τις πληροφορίες, ο κ. Γεραπετρίτης θα συντονίζει το σχήμα με έμφαση στη στοχοθεσία και στην τήρηση μικρών και μεγάλων στρατηγικών στοχεύσεων για τα υπουργεία, με γνώμονα και το χρονοδιάγραμμα. Από την άλλη, το συντονιστικό όργανο υπό τον κ. Σκέρτσο, αλλά και τους άμεσους συνεργάτες του, θα εποπτεύει με τη βοήθεια online συστημάτων, στα οποία θα είναι περασμένα όλα τα δεδομένα για τον κυβερνητικό σχεδιασμό, την εφαρμογή του κυβερνητικού προγράμματος, ενώ δεν θα έχει να κάνει μόνο με την παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου.

Τέλος, ισχυρός πόλος εντός του Μαξίμου θα είναι το γραφείο του πρωθυπουργού, με τον εξ απορρήτων του κ. Μητσοτάκη, διευθυντή του γραφείου του, Γρηγόρη Δημητριάδη, να παρακολουθεί τα πάντα, να είναι μέλος του πρωινού καφέ που…σερβίρεται γύρω στις 08:30 και να αναλαμβάνει «ειδικές αποστολές».

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider