Στην Κύπρο ο Μητσοτάκης - Κοινή γραμμή με τη Λευκωσία απέναντι στην Τουρκία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στην Κύπρο ο Μητσοτάκης - Κοινή γραμμή με τη Λευκωσία απέναντι στην Τουρκία
Ο κάθε Έλληνας πρωθυπουργός είθισται πάντα να ξεκινά τις επισκέψεις του στο εξωτερικό από την Κύπρο.

Στην Κύπρο μεταβαίνει σήμερα και αύριο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κάθε Έλληνας πρωθυπουργός είθισται πάντα να ξεκινά τις επισκέψεις του στο εξωτερικό από την Κύπρο. Για αυτό και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα αποτελέσει την εξαίρεση του κανόνα.

Πέραν της εθιμοτυπίας, όμως, η συγκεκριμένη επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη, σε αυτή τη συγκυρία, είναι κομβικής σημασίας για τη συνεννόηση με τον Νίκο Αναστασιάδη και τη συστηματοποίηση του κοινού μετώπου Αθήνας-Λευκωσίας απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Και αυτό γιατί η επίσκεψη του πρωθυπουργού λαμβάνει χώρα την περίοδο που η Τουρκία ανεβάζει την ένταση στην ΑΟΖ της Κύπρου, αλλά και στο Αιγαίο, με χαρακτηριστικό το δημοσίευμα της Κυριακάτικης Καθημερινής για πρόθεση τουρκικής εταιρείας πετρελαίου να κάνει έρευνες σε περιοχή, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, νοτίως του Καστελόριζου.

O κ. Μητσοτάκης θα γίνει σήμερα το πρωί δεκτός από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στο Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας και εκεί θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν εκτενώς για τη στάση της Άγκυρας, η οποία, παρά τις ευρωπαϊκές κυρώσεις που αποφασίστηκαν προ μερικών εβδομάδων, εμμένει στη γραμμή της προκλητικότητας, απειλώντας παράλληλα και την εφαρμογή της συμφωνίας με την Ε.Ε. για το προσφυγικό. Ο κ. Μητσοτάκης, βεβαίως, κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων έστειλε μήνυμα συνεργασίας προς τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, λέγοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει ένας ανοιχτός δίαυλος, βασισμένος, όμως, τόσο στο Διεθνές Δίκαιο όσο και στις σχέσεις καλής γειτονίας. Αυτό, βεβαίως, δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα θα παρακολουθεί απλώς την κλιμάκωση των τουρκικών ενεργειών, συνεπώς οι κ. Μητσοτάκης και Αναστασιάδης θα συζητήσουν εκτενώς και για τα επόμενα βήματα, με αιχμή ότι η Κύπρος έχει κάθε δικαίωμα να ασκήσει κυριαρχία εντός της ΑΟΖ της και άρα να προβεί σε εξορυκτικές ενέργειες.

Πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης είναι το μέτωπο Αθήνας-Κύπρου να είναι άρρηκτο, όπως, για παράδειγμα, λειτούργησε συντονισμένα, προκειμένου να επιβληθούν σε επίπεδο κορυφής στην Ε.Ε. οι πρώτες κυρώσεις εις βάρος της γείτονος. Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έθεσε και το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στην Ισραηλινή ηγεσία κατά τη χθεσινή του επίσκεψη στα Ιεροσόλυμα, όπου είδε τον πρόεδρο κ. Ρέβλιν, τον πρωθυπουργό κ. Νετανιάχου και τον ομόλογό του κ. Κατζ. Κατά πληροφορίες του Reader.gr, δε, από τις συναντήσεις Δένδια με την πολιτική ηγεσία του Ισραήλ προέκυψε ως κοινή συνισταμένη η ανησυχία για τις ενέργειες και τη στάση της Τουρκίας.

Βεβαίως, στο τραπέζι θα βρεθεί και το Κυπριακό, το οποίο έχει παραμείνει «παγωμένο» τα τελευταία χρόνια, μετά και την αποτυχία εξεύρεσης κοινού τόπου στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας, όταν και οι δύο πλευρές έκαναν σοβαρές προσπάθειες προσέγγισης. Σημειωτέον, οι κ. Αναστασιάδης και Ακιντζί έχουν δώσει νέο ραντεβού στις 8 Αυγούστου, προκειμένου να συζητήσουν για τα εκκρεμή ζητήματα και να δουν αν μπορεί να υπάρξει κάποιο περιθώριο επανεκκίνησης της διαδικασίας εξεύρεσης λύσης, αν και αυτό δεν φαίνεται τόσο πιθανό σε αυτή τη φάση, με το Ψευδοκράτος να προβαίνει το τελευταίο διάστημα σε μια σειρά από ενέργειες και προαναγγελίες που δημιουργούν «κλίμα». Επίσης, η Τουρκία δεν έχει δώσει κανένα σήμα για «αλλαγή γραμμής» ως προς τη στρατηγική για το Κυπριακό.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider