Μητσοτάκης: Έκανε συστάσεις στον Ζάεφ - Το σημείο επαφής με Ράμα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μητσοτάκης: Έκανε συστάσεις στον Ζάεφ - Το σημείο επαφής με Ράμα
Η κυβέρνηση αναλίσκεται σε ασκήσεις ισορροπιών στα Βαλκάνια, με το βλέμμα στραμμένο στα Σκόπια, αλλά και σημείο επαφής στη συζήτηση Μητσοτάκη-Ράμα. 

Να χαράξει πορεία σε ένα «ναρκοθετημένο» περιβάλλον στα Βαλκάνια επιχειρεί η κυβέρνηση, μετά και το γαλλικό βέτο για την ενταξιακή πορεία Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας που δημιούργησε νέα δεδομένα στην ευρύτερη γειτονιά μας και έφερε αποσταθεροποίηση στα Σκόπια.

Υπό αυτό το πρίσμα, η κυβέρνηση προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει πώς κινούνται οι βόρειοι γείτονές μας, με τον κ. Ζάεφ πλέον να ανεβάζει τους τόνους και να προαναγγέλλει μερικό πάγωμα της Συμφωνίας των Πρεσπών. Βεβαίως, ο κ. Ζάεφ δεν θέτει ζήτημα ακύρωσης ή μη εφαρμογής της Συμφωνίας, αλλά «παγώματος» ενοτήτων που ήταν άμεσα συνυφασμένες με την ενταξιακή πορεία της χώρας του. Ο ίδιος, όμως, επέλεξε να θέσει το ζήτημα μέσω του Euronewsστην ευρωπαϊκή συζήτηση, πιέζοντας για κάποιου είδους ευρωπαϊκή πρωτοβουλία στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής του έτους, όπου ακούγονται φήμες για κάποια ιταλική πρόταση που είναι στα σπάργανα.

Σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα ήθελε να στείλει ένα μήνυμα στα Σκόπια. Αναζητήθηκε χθες το μεσημέρι τρόπος αντίδρασης και επελέγη αυτή να εκδηλωθεί μέσω δήλωσης του αρμόδιου υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ο οποίος έστειλε μήνυμα στους γείτονες να τηρήσουν τη Συμφωνία που έχουν υπογράψει. Η δήλωση Δένδια είχε αρκετές αναγνώσεις «πίσω από τις γραμμές». Για παράδειγμα, υπογράμμιζε με σαφήνεια ότι οι γείτονές μας αποκομίζουν ήδη σημαντικά οφέλη, όπως η προεξοφλημένη ένταξή τους στο ΝΑΤΟ. «Κάρφωνε», όμως, και τον ΣΥΡΙΖΑ, μιας και στα υψηλόβαθμα κλιμάκια της κυβέρνησης συζητείται ότι είναι ουσιαστικά οι γνωστές ελλείψεις της Συμφωνίας Τσίπρα-Κοτζιά που ανακύπτουν σε αυτή τη φάση, ανεξάρτητα από τις κινήσεις του κ. Μακρόν, ο οποίος έχει στο μυαλό του μια διακριτή στρατηγική για την αρχιτεκτονική της Ε.Ε. Εξ ου και ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε σε «προβληματικό ergaomnes», ενώ επανέλαβε ότι η ευρωπαϊκή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων είναι ο μόνος τρόπος, προκειμένου να αμβλυνθούν οι αρνητικές συνέπειες της Συμφωνίας.

Είναι σαφές ότι η Αθήνα έχει το βλέμμα της στραμμένο στα Σκόπια για μια σειρά λόγων. Κυρίως, όμως, αναμένεται η επόμενη αντίδραση του κ. Ζάεφ, ο οποίος παίζει τα τελευταία του χαρτιά και βλέπει ήδη να πιέζεται πολύ από το αντιπολιτευόμενο, εθνικιστικό VMROπου ήδη έχει ξεκινήσει να εκπέμπει σε υψηλούς τόνους. Κανείς, πάντως, στην κυβέρνηση δεν εκτιμά ότι το VMRO, ακόμα και αν κερδίσει τις εκλογές, μπορεί να θέσει ζήτημα μονομερούς ακύρωσης της Συμφωνίας.

Από την άλλη, στο Μαξίμου υπήρχε προβληματισμός για τη συνάντηση με τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα, ο οποίος είναι μια suigenerisπροσωπικότητα στην περιοχή των Βαλκανίων. Ο κ. Ράμα σε μεσημεριανή παρέμβασή του στην Ευρω-Αραβική Σύνοδο, όπου είχε μιλήσει νωρίτερα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν έκανε το ακροατήριο σοφότερο ως προς τις προθέσεις των Τιράνων μετά το Γαλλικό βέτο. Αυτό προβλημάτισε εκείνη την ώρα τον πρωθυπουργό, ο οποίος δεν άκουσε τίποτα για την ταμπακιέρα. Η συζήτηση, όμως, στο Μέγαρο Μαξίμου με τον κ. Ράμα έγινε σε πολύ καλό κλίμα, με τον κ. Μητσοτάκη να επισημαίνει ότι, αν η Αλβανία επιδιώκει την ευρωπαϊκή προοπτική, θα πρέπει να σεβαστεί πλήρως τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας. Ο κ. Ράμα φάνηκε «ζεστός», ενώ η κουβέντα μπήκε και σε ζητήματα ουσίας, όπως το περιουσιακό, εξ ου και κράτησε ώρα και δεν περιορίστηκε σε εθιμοτυπικές παρατηρήσεις. Βεβαίως, το ότι βρέθηκε σημείο επαφής και ότι οι αλβανικές αρχές κρατούν εδώ και καιρό χαμηλούς τόνους στη σχέση τους με την Ελλάδα δεν είναι παρά ένα πρώτο βήμα.

Πηγή:Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider