«Δύσκολες» αποφάσεις θα χρειαστεί να πάρει ο Αλέξης Τσίπρας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Δύσκολες» αποφάσεις θα χρειαστεί να πάρει ο Αλέξης Τσίπρας
Είναι δεδομένο πως στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ η διαμάχη μεταξύ των διαφορετικών τάσεων έχει φτάσει στα άκρα.

Είναι δεδομένο πως στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, η διαμάχη μεταξύ των διαφορετικών τάσεων έχει φτάσει στο… αμήν και είναι πολύ πιθανό πλέον ο Αλέξης Τσίπρας να χρειαστεί να πάρει μια ξεκάθαρη θέση.

Τα… αίματα άναψαν χθες με αφορμή και πάλι, μια άποψη που δημοσίευσε στο Ανοιχτό Παράθυρο ο Γιώργος Λακόπουλος και με την οποία εξαπέλυε σφοδρότατη επίθεση στον Πάνο Σκουρλέτη.

Ο Γιώργος Λακόπουλος, όπως υποστηρίζει η αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ που στηρίζει απόλυτα τον Γραμματέα, διατηρεί άριστες σχέσεις με τα μέλη του πρώην ΠΑΣΟΚ, με αρκετούς «προεδρικούς», αλλά και με τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα.

Θεωρούν λοιπόν πως η επίθεση στον Πάνο Σκουρλέτη, παραμονές της συνεδρίασης της κρίσιμης κεντρικής επιτροπής, μόνο τυχαία δεν ήταν. Πρόκειται άλλωστε για μια επίθεση που δύσκολα μπορεί να συγκριθεί με άλλη που έχει υπάρξει στο παρελθόν σε στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα από αρθρογράφο ο οποίος θεωρείται «φίλα προσκείμενος» στο κόμμα. Και δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει. Τον προηγούμενο Αύγουστο για ένα κείμενο – επίθεση στον γραμματέα του κόμματος που είχε δημοσιεύσει ο ίδιος δημοσιογράφος, ο Πάνος Σκουρλέτης είχε ρωτήσει ευθέως τον Αλέξη Τσίπρα αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα μαζί του, με τον πρόεδρο να δηλώνει πως τον στηρίζει, σημειώνοντας πως δεν υπήρχε κάποιο ζήτημα.

Δεν είναι όμως δεδομένο πως ο Πάνος Σκουρλέτης θα αρκεστεί και πάλι σήμερα σε μια απλή διαβεβαίωση από τον πρόεδρο του κόμματος και δεν θα ζητήσει να υπάρξει έμπρακτα στήριξη προς το πρόσωπο του.

Η σημερινή συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού δεν μπορεί να αποφευχθεί και μια συζήτηση που θα αφορά τους «μηχανισμούς» τους οποίους η αριστερή πτέρυγα κατηγορεί πως χρησιμοποιούν οι «προεδρικοί» με σκοπό να ελέγξουν τις εξελίξεις στο κόμμα και που θα ζητήσει να σταματήσει κάπου εδώ, με την παρέμβαση του προέδρου. Όπως έλεγαν χαρακτηριστικά «έγινε ολόκληρο θέμα για μια επιστολή της οργάνωσης της Ανατολικής Αττικής, η οποία είχε συγκεκριμένες υπογραφές κι εδώ έχει στηθεί ένα σύστημα προώθησης των θέσεων το οποίο κινείται … υπόγεια».

Εκλογή προέδρου από τη βάση

Έντονα παράπονα όμως εκφράζονται και από την άλλη πλευρά, με τους «προεδρικούς» να υποστηρίζουν πως η αριστερή πτέρυγα βάζει «τρικλοποδιές» στην προσπάθεια διεύρυνσης του κόμματος.

Σε αυτό το πλαίσιο έγινε μια συνάντηση 25 βουλευτών του κόμματος σε κεντρικό ξενοδοχείο, οι οποίοι βρέθηκαν με σκοπό να κάνουν έναν απολογισμό της μέχρι τώρα προσπάθειας διεύρυνσης και να πάρουν αποφάσεις για το πώς μπορούν να βοηθήσουν το κόμμα. «Να βρούμε μια κοινή συνισταμένη ώστε να μην μας ξεπεράσουν οι εξελίξεις», όπως σημείωναν χαρακτηριστικά, κατηγορώντας την αριστερή πτέρυγα πως επιθυμεί τον Αλέξη Τσίπρα «κλεισμένο στον 7ο όροφο της Κουμουνδούρου» και προειδοποιώντας πως το κόμμα κινδυνεύει να βρεθεί σε αδιέξοδο.

Συζήτησαν μάλιστα και συγκεκριμένες προτάσεις που θεωρούν πως θα βοηθήσουν το κόμμα να εντάξη περισσότερα νέα μέλη, όπως είναι η εκλογή του προέδρου από τη βάση, αλλά και το να αντικαταστήσει η Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, την κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο… χαμός με τις επιστολές

Τις τελευταίες ημέρες πάντως έγινε ο … κακός χαμός και με τις επιστολές του οργανωτικού γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, το οποίο ζήτησε από τους βουλευτές να μην γίνονται συγκεντρώσεις για την διεύρυνση, χωρίς και την παρουσία ομιλητή από την Προοδευτική Συμμαχία.

Η επιστολή αυτή φαίνεται πως έγινε με αφορμή δύο ομιλίες στις οποίες όμως δεν συμμετείχαν, όπως θα φαντάζονταν κανείς, μέλη της «αριστερής πτέρυγας», αλλά στελέχη που ανήκουν στην λεγόμενη «προεδρική πτέρυγα», όπως ο Νίκος Παππάς, ο Παύλος Πολάκης και η Ρένα Δούρου, με τον Παύλο Πολάκη μάλιστα να δηλώνει ενοχλημένος από την «παρατήρηση» του οργανωτικού γραφείου.

Υπήρξε λοιπόν μια απαντητική επιστολή από 24 βουλευτές, στην οποία ζητούσαν από το οργανωτικό γραφείο να κάνει μια λίστα για την αξιοποίηση όλων των βουλευτών. Στην επιστολή αυτή όμως συμπεριλήφθηκαν και υπογραφές βουλευτών, οι οποίοι αρνήθηκαν στη συνέχεια τη συμμετοχή τους.

Όπως διαφαίνεται πάντως ήρθε η στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να αντιμετωπίσει αυτό που αποφεύγει εδώ και καιρό: Να πάρει μια σαφή θέση και να βάλει ο ίδιος … φρένο στην εσωκομματική αντιπαλότητα. Οι πολλές διαφορετικές κι αντικρουόμενες απόψεις είναι ένα «σύνηθες φαινόμενο» στον ΣΥΡΙΖΑ, όμως στην συγκεκριμένη περίπτωση το κόμμα της Κουμουνδούρου φαίνεται να βάζει απανωτές τρικλοποδιές στον εαυτό του. Τρικλοποδιές που δεν του επιτρέπουν να αφοσιωθεί στην πραγματική και μάχιμη πολιτική.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider