Στοχευμένες διεθνείς επαφές Μητσοτάκη - Το παρασκήνιο της παρέμβασης Μέρκελ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στοχευμένες διεθνείς επαφές Μητσοτάκη - Το παρασκήνιο της παρέμβασης Μέρκελ
Στην κυβέρνηση παρατηρούν βήματα αποκλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας.

Με αρραγές το εθνικό μέτωπο πορεύεται ο Κυριάκος Μητσοτάκη στον μίνι-μαραθώνιο για να μην υπάρξει νέα, επικίνδυνη κλιμάκωση με την Τουρκία τις επόμενες ημέρες, όπως προκύπτει από τα χθεσινά ραντεβού που έγιναν με τους πολιτικούς αρχηγούς. Μπορεί άλλα να κράτησαν περισσότερο και άλλα λιγότερα, σε άλλα το κλίμα να ήταν πιο βαρύ και σε άλλα καλύτερο, αλλά η συνισταμένη είναι κοινή, όπως εξάγεται από όλα τα στρατηγεία: το μέτωπο των πολιτικών δυνάμεων απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα είναι ενιαίο.

Αυτό ήταν και η κεντρική διαπίστωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος τροποποίησε χθες το πρόγραμμα του, αλλάζοντας για σήμερα το ραντεβού του με τον Γιάνη Βαρουφάκη, καθώς είχε προγραμματίσει σημαντικές επαφές από το γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου. Για παράδειγμα, συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Αιγύπτιο πρόεδρο κ. Αλ Σίσι, με δεδομένο ότι μια συνεννόηση Ελλάδος-Αιγύπτου μπορεί να μπει σφήν στο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Άλλωστε, είναι αυτή η άμεση διπλωματική κινητοποίηση του Μεγάρου Μαξίμου που αποδίδει καρπούς, όπως φάνηκε και από το αυστηρό μήνυμα του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν γραμμένο στα Ελληνικά, μετά τη συνάντηση του με τον Νίκο Αναστασιάδη στο Παρίσι, αλλά και από την παρέμβαση της Άνγκελα Μέρκελ.

Η τελευταία, δε, φαίνεται πως έχει παίξει κρίσιμο ρόλο, προκειμένου η Τουρκία, μέχρι ώρας, να μην υλοποιήσει τις απειλές της που περιγράφονται στη NAVTEX που εκδόθηκε την Τρίτη. Αυτά τα σημάδια αποκλιμάκωσης παρατηρούν και στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά παραμένουν σε πλήρη εγρόγορση, καθώς ο τουρκικός στόλος παραμένει ακόμα σε πλήρη ανάπτυξη, παρά το γεγονός ότι το ερευνητικό Ορούτς Ρεις παραμένει ακόμα αραγμένο στο λιμάνι της Αντάλειας.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με πληροφορίες του Reader.gr από τις συζητήσεις του κ. Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς, ως κρίσιμη παράμετρος αναδεικνύεται το τηλεφώνημα της Άνγκελα Μέρκελ το απόγευμα της Τρίτης, αρχικά στην Αθήνα και στη συνέχεια στην Άγκυρα. Η κ. Μέρκελ αρχικά ενημερώθηκε για την κατάσταση από τον κ. Μητσοτάκη, ενώ στη συνέχεια τηλεφώνησε στον κ. Ερντογάν. Σε αυτό το τηλεφώνημα, η Γερμανίδα Καγκελάριος φέρεται να εξήγησε ότι η κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας εν μέσω της γερμανικής προεδρίας στην Ε.Ε. είναι για την ίδια ένα αρνητικό δεδομένο, την ώρα που έχει λειτουργήσει πολλές φορές ως «αμορτισέρ» εντός της Ε.Ε. στα αιτήματα για σκληρότερη στάση έναντι της Τουρκίας. Υπό αυτό το πρίσμα, φέρεται να εξήγησε στον Τούρκο πρόεδρο ότι, εφόσον συνεχίσει στη ρότα που έχει χαράξει, η στάση της Γερμανίας δεν θα μπορεί να είναι το ίδιο εξισορροπητική όσο στο παρελθόν. Και αυτή η προειδοποίηση της κ. Μέρκελ έχει ιδιαίτερη σημασία, αν λάβει κανείς υπ’ όψιν την κατάσταση της τουρκικής οικονομίας, αλλά και την επιθυμία του κ. Ερντογάν να μην κοπούν οι οικονομικοί δεσμοί με την Ευρώπη σε μια σειρά τομείς.

Όπως και να έχει, η Αθήνα παραμένει σε εγρήγορση και παρακολουθεί τις τουρκικής κινήσεις, καθώς και σήμερα η μέρα είναι «βαριά», λόγω και της πρώτης προσευχής στην Αγία Σοφία με τη νέα της ιδιότητα ως τζαμί, παρουσία του κ. Ερντογάν. Ο κ. Μητσοτάκης, όμως, σε όλες τις επαφές του καθιστά σαφές ότι, εφόσον η Αθήνα προκληθεί ως προς τα κυριαρχικά της δικαιώματα, θα απαντήσει με τον δέοντα τρόπο. Δεν είναι, δε, τυχαίο ότι ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε εξ αρχής να συνομιλήσει με παράγοντες της διεθνούς σκακιέρας που έχουν επιρροή στον κ. Ερντογάν, όπως με τον Βλάντιμιρ Πούτιν.

Διαβάστε επίσης:

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider