Πρωτοβουλίες υπ. Τουρισμού για την προσέλκυση «ψηφιακών νομάδων» στην Ελλάδα

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πρωτοβουλίες υπ. Τουρισμού για την προσέλκυση «ψηφιακών νομάδων» στην Ελλάδα
Πρόκειται για επαγγελματίες που διαμένουν και εργάζονται με έδρα σε κάποιο κράτος διαφορετικό από εκείνο του εργοδότη ή της πελατείας τους.

Στο σχέδιο της κυβέρνησης για την προσέλκυση των «ψηφιακών νομάδων», με στόχο την ενίσχυση του ελληνικού τουρισμού, αναφέρθηκε ο αρμόδιος υπουργός, Χάρης Θεοχάρης, μιλώντας στο Delph Forum.

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση του υπουργείου, η προσέλκυση των «ψηφιακών νομάδων» αποτελεί νέα παγκόσμια τάση. Η κυβέρνηση, με επανειλημμένες δηλώσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους εξ ορισμού «ψηφιακούς νομάδες», δηλαδή τους επαγγελματίες που διαμένουν και εργάζονται με έδρα σε κάποιο κράτος διαφορετικό από εκείνο του εργοδότη ή της πελατείας τους.

Οι ψηφιακοί νομάδες αυτής της κατηγορίας έχουν ετήσια εισοδήματα άνω των 50.000 δολαρίων, σε ποσοστό που υπερβαίνει το 70%, αναφέρει έρευνα του Buffer 2020.

Όπως επισήμανε ο κ. Θεοχάρης, «παρακολουθούμε με μεγάλο ενδιαφέρον και προσοχή το ζήτημα των 'ψηφιακών νομάδων' και είμαστε πλέον σε θέση να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα. Σύμφωνα με μελέτη του "MIT Enterprise Forum", εάν η Ελλάδα προσείλκυε 100.000 ψηφιακούς νομάδες κάθε χρόνο, με μία μέση παραμονή 6 μηνών, η χώρα μας θα μπορούσε να ωφεληθεί με πάνω από 1,6 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σχεδόν στα έσοδα που αποφέρει μία εβδομάδα παραμονής 2,5 εκατ. τουριστών».

Εκ μέρους του υπουργείου Τουρισμού, το πρώτο και εναρκτήριο βήμα για την κατάρτιση του ολοκληρωμένου σχεδίου προσέλκυσης ψηφιακών νομάδων στην Ελλάδα είναι η οργάνωση ενός κύκλου διαβουλεύσεων μεταξύ των αρμόδιων φορέων. Στόχος είναι ο προσδιορισμός μιας δέσμης αναγκαίων δράσεων οι οποίες θα κάνουν την Ελλάδα ακόμα πιο δελεαστική στους ψηφιακούς νομάδες, καθώς και γενικότερα σε όλους όσοι θα ήθελαν να εργαστούν από τη χώρα μας, για μικρό ή μεγαλύτερο διάστημα.

Το υπουργείο Τουρισμού δίνει ιδιαίτερη σημασία στη συνεργασία με συναρμόδια Υπουργεία και συλλογικούς φορείς του ιδιωτικού τομέα και της κοινωνίας στα εξής πεδία:

- Προώθηση και προβολή της Ελλάδας ως ιδανικού προορισμού για «ψηφιακούς νομάδες».

- Βελτίωση υποδομών ευρυζωνικότητας, ειδικά σε σχέση με την παροχή υπηρεσιών ταχείας σύνδεσης στο διαδίκτυο.

- Συνεργασία και ανταλλαγή τεχνογνωσίας υποδομών και βέλτιστων πρακτικών με άλλες πόλεις του εξωτερικού οι οποίες προσανατολίζονται στους ψηφιακούς νομάδες.

- Συνεργασία με φορείς που απευθύνονται σε «start up» εταιρείες οι οποίες απασχολούν ψηφιακούς νομάδες.

Από τον Ιανουάριο του 2021 Ελλάδα έχει εισέλθει δυναμικά στην παγκόσμια μάχη της διεκδίκησης των ψηφιακών νομάδων. Από την Βουλή των Ελλήνων έχει ψηφιστεί νόμος ο οποίος παρέχει έκπτωση 50% στο φόρο εισοδήματος για τους ψηφιακούς νομάδες που θα εγκατασταθούν στη χώρα μας κατά τη διάρκεια του 2021.

Η φοροαπαλλαγή είναι διάρκειας 7 ετών, υπό την προϋπόθεση ότι ο εργαζόμενος δεν υπήρξε στο παρελθόν φορολογούμενος στην Ελλάδα και δεν κατέλαβε θέση εργασίας στη χώρα μας. Επίσης το Υπουργείο Τουρισμού βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας για την έκδοση βίζας, ειδικά για ψηφιακούς νομάδες.

Ήδη ο δήμος Ρόδου συνεργάζεται με το Παρατηρητήριο Ψηφιακών Νομάδων, με στόχο την προσέλκυση της συγκεκριμένης κατηγορίας εργαζομένων, η οποία αφήνει μόνο θετικό οικονομικό αποτύπωμα μέσω της κατανάλωσης και της ενοικίασης κατοικιών στον εκάστοτε τόπο της επιλογής τους. Πάντως, οργανωμένες κοινότητες νομάδων φαίνεται ότι υπάρχουν στη Λέσβο, στην Κρήτη κ.α.

Πρόσθετο θετικό στοιχείο για τη χώρα μας αποτελεί το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται μια πολύ ισχυρή κοινότητα προγραμματιστών και ειδικών στην πληροφορική, οι οποίοι ήδη εργάζονται για άλλες χώρες, αλλά ζουν στην Ελλάδα.

Την ίδια στιγμή έχουν δρομολογηθεί σημαντικές επενδύσεις στη χώρα μας στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας. Πέραν αυτών, συγκεκριμένα η Αθήνα παρουσιάζει θεαματική ανάπτυξη της ψυχαγωγίας και του σύγχρονου πολιτισμού, αποτελώντας πόλο έλξης για πολλούς νέους.

Όπως τονίζει ο κ. Θεοχάρης, «εδώ και έξι μήνες το Υπουργείο παρακολουθεί το δημόσιο διάλογο για τους ψηφιακούς νομάδες σε διεθνές επίπεδο, στους τομείς όπου πρέπει να ενισχυθεί η πρόταση της Ελλάδας (κίνητρα, τηλεπικοινωνιακές υποδομές, εξυπηρέτηση από τις κρατικές αρχές, υπηρεσίες υγείας και οπωσδήποτε υποδομές φιλοξενίας και συνεργατικοί χώροι δουλειάς). Η επιτυχής υγειονομική αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως και το γεγονός ότι η Ελλάδα αποτελεί ασφαλή τουριστικό προορισμό, αποτελούν εγγύηση ώστε να διεκδικήσουμε μερίδιο στο χάρτη του παγκόσμιου τεχνολογικού τουρισμού, στον οποίον εντάσσονται οι ψηφιακοί νομάδες».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider