Μετά από 28 ημέρες διαρκών διαπραγματεύσεων, το Λικούντ δεν κατάφερε να δημιουργήσει την απαραίτητη συμμαχία που να του δώσει την κυβέρνηση. Εχθές εξέπνευσε η διορία που είχε ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου είτε να επιστρέψει στον Ρέουβεν Ρίβλιν την εντολή, είτε να δώσει πειστικές εξηγήσεις για να πάρει παράταση άλλων δύο εβδομάδων. Έτσι, ο Πρόεδρος του Ισραήλ αποφάσισε να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Γάιρ Λαπίντ, τον ηγέτη του πιο μεγάλου κόμματος της αντιπολίτευσης, του Γιες Ατίντ («Υπάρχει μέλλον») με 17 βουλευτές. Την ίδια στιγμή, το ενωμένο μπλοκ υπέρ του Νετανιάχου, ζητούσε από τον Ρέουβεν Ρίβλιν να μην δώσει σε επόμενο αρχηγό κόμματος εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, αλλά να παραπέμψει το θέμα κατευθείαν στο κοινοβούλιο, πρόταση την οποία απέρριψε ο Ρίβλιν.
Το Λικούντ εξέδωσε μάλιστα ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη λύση διακυβέρνησης από κάποιον εναλλακτικό συνασπισμό κομμάτων και ότι η παράταση της διαπραγματευτικής διαδικασίας θα είναι χάσιμο χρόνου. Έτσι, μέσα από την παραπομπή του θέματος στο κοινοβούλιο, «θα σωθεί μια επιπλέον περίοδος αβεβαιότητας για το κράτος του Ισραήλ». Θυμίζουμε ότι η πολιτική κρίση στο Ισραήλ υπάρχει τα τελευταία 2 χρόνια, με αλλεπάλληλες εκλογικές διαδικασίες.
Ποιος είναι ο Γιάιρ Λαπίντ;
Ο Γιάιρ Λαπίντ, παλαίμαχος δημοσιογράφος και τηλεοπτικός αστέρας, μπήκε στην πολιτική το 2013 δημιουργώντας μια σειρά από εκπλήξεις. Η πρώτη ήταν ότι το κόμμα του αν και κατέβαινε πρώτη φορά σε εκλογές, απέσπασε τη δεύτερη θέση και ο Λαπίντ τότε πήρε υπουργικό θώκο στην κυβέρνηση Νετανιάχου, ως Υπουργός Οικονομικών. Η πιο σημαντική πολιτική του στιγμή ήταν όταν κατάφερε να περάσει νόμο φορολογίας των υπερ-ορθόδοξων ραβίνων που επιλέγουν μια ζωή αφοσιωμένη πλήρως στη μελέτη της Τόρα (των ιερών βιβλίων του Ιουδαϊσμού) και απαλλάσσονται από την εργασία και τη στρατιωτική θητεία. Ο νόμος αυτός καταργήθηκε από την επόμενη κυβέρνηση Νετανιάχου.
Ο Λαπίντ κατάγεται από γνωστή οικογένεια του Ισραήλ, ο πατέρας του υπήρξε επιζών του Ολοκαυτώματος και κεντρώος πολιτικός, γνωστός άθεος και Υπουργός Δικαιοσύνης. Η μητέρα του, υπήρξε γνωστή μυθιστοριογράφος.
Θα λέγαμε ότι αντιπροσωπεύει μια μεσαία τάξη στην ισραηλινή κοινωνία η οποία έχει συγκεκριμένα φιλελεύθερα χαρακτηριστικά. Εξ ου και η αντιπολίτευση που ασκεί στον Νετανιάχου γίνεται από τη σκοπιά της δημοκρατίας, της ισότητας και των ευκαιριών για όλους, των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Μακριά από τη σωβινιστική, υπερ-ορθόδοξη συμμαχία που κυβερνά αυτή τη στιγμή το Ισραήλ.
Στο πιο σημαντικό θέμα για το ισραηλινό κράτος, το θέμα της Παλαιστίνης, ο Λαπίντ έχει ήπιες, κεντρώες θέσεις, οι οποίες αντιπροσωπεύουν και μια ορισμένη συναίνεση που υπάρχει στο Ισραήλ, χωρίς να διολισθαίνει υπέρ καμίας πλευράς. Συγκεκριμένα, υποστηρίζει ανοιχτά τη λύση δύο κρατών, αλλά αντιτίθεται σε οποιαδήποτε διαίρεση της Ιερουσαλήμ, την οποία οι Παλαιστίνιοι οραματίζονται ως μελλοντική πρωτεύουσα τους.
Μπλόφα για τρεις ο επόμενος κυβερνητικός συνασπισμός
Ο Λαπίντ αυτή τη στιγμή εξαρτάται από δύο ακόμα κόμματα για να μπορέσει να κυβερνήσει. Το ένα είναι το νέο δεξιό κόμμα Γιαμίνα του Ναφτάλι Μπένετ που έχει 7 έδρες και η Λίστα των Ενωμένων Αράβων (γνωστή στα εβραϊκά ως Ρα’αμ, δηλαδή Κεραυνός) του Μανσούρ Αμπάς με 4 έδρες. Μάλιστα, ο Λαπίντ έχει καταθέσει πρόταση εναλλαγής της πρωθυπουργικής θητείας με τον Ναφτάλι Μπένετ.
Το πρόβλημα εδώ είναι ότι ο Λαπίντ για τους οπαδούς του Γιαμίνα είναι οριακά ακροαριστερός, ενώ για τους οπαδούς του Ρα’αμ είναι σχεδόν δεξιός. Δηλαδή είναι μια φιγούρα που δύσκολα θα έμπαιναν όλοι από κάτω της με εμπιστοσύνη για να κυβερνήσει το Ισραήλ. Επίσης, η υπό διαμόρφωση συμμαχία έχει αρκετά αντικρουόμενα συμφέροντα να «σκεπάσει» ή να θέσει υπό περιορισμό, ώστε να μπορέσει να κυβερνήσει.
Από την άλλη οι προγραμματικές συζητήσεις που έχουν γίνει τον προηγούμενο μήνα μεταξύ Λαπίντ, Μπένετ και Αμπάς φαίνεται να έχουν οδηγήσει σε μια μίνιμουμ συμφωνία κυρίων, η οποία αναμένουμε να δούμε τι θα αποδόσει.