Η απόφαση της Ρωσίας να μετακινήσει στρατεύματα στην ανατολική Ουκρανία έχει ως στόχο τη διάλυση της χώρας, στέλνοντας παράλληλα ένα ισχυρό μήνυμα ότι η Μόσχα είναι πρόθυμη να εντείνει τη σύγκρουση, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές.
Τη Δευτέρα, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε σήμα για μετακίνηση των στρατευμάτων στις περιοχές του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ που ελέγχονται από τους αντάρτες για να εκτελέσουν τις λεγόμενες «ειρηνευτικές» λειτουργίες και στις δύο περιοχές. Αυτό το έκανε αφού αναγνώρισε πρώτα τα δύο αυτονομιστικά εδάφη που υποστηρίζονται από τη Ρωσία ως ανεξάρτητα κράτη.
«Η Ρωσία θέλει βασικά να μετατρέψει την Ουκρανία σε μια διαλυμένη χώρα, μια χώρα που δεν έχει υπό τον πλήρη έλεγχό της ολόκληρη την επικράτειά της, μια χώρα που δεν θα μπορούσε ποτέ να έχει φιλοδοξίες για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Adriano Bosoni, αναλυτής της Stratfor-RANE στο CNBC την Τρίτη. «Η Ρωσία στέλνει το μήνυμα ότι είναι πρόθυμη να κλιμακώσει τη σύγκρουση για να το πετύχει αυτό», πρόσθεσε.
Ο Bosoni ανέφερε στη συνέχεια πως «ο πρόεδρος Πούτιν δοκιμάζει το διεθνές σύστημα, δοκιμάζει την αποφασιστικότητά μας και βλέπει πόσο μακριά μπορεί να πάει γεωπολιτικά. Πρέπει να δράσουμε από κοινού ως απάντηση σε αυτή την κρίση», είπε.
Οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι έχουν επίσης προειδοποιήσει ότι η αναγνώριση από τον Πούτιν των αποσχισμένων περιοχών θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως πιθανό προοίμιο για μια ρωσική εισβολή. Η τελευταία κίνηση του Κρεμλίνου έφερε μια άμεση απάντηση από τον Λευκό Οίκο και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν διέταξε κυρώσεις κατά των αυτονομιστικών περιοχών της Ουκρανίας.
Η Ευρώπη είναι «εσωτερικά διχασμένη»
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες καταδίκασαν επίσης τις ενέργειες της Μόσχας και είπαν ότι αποτελούν «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου». «Οι πρώτες αντιδράσεις που είδαμε είναι απολύτως λογικές: Στο επίκεντρο οι κυρώσεις στα αποσχισμένα εδάφη, ενώ προσπαθούν να τακτοποιήσουν το σπίτι τους και να καταλήξουν σε ένα σωστό σχέδιο για την επιβολή ισχυρότερων κυρώσεων», είπε ο Bosoni.
Όμως οι τελευταίες εξελίξεις είναι ιδιαίτερα προβληματικές για την Ευρωπαϊκή Ένωση, πρόσθεσε.
Ενώ η ΕΕ έχει καταστήσει σαφές ότι θα υπάρξουν κυρώσεις και επιπτώσεις εάν η Μόσχα εισβάλει στην Ουκρανία, το μπλοκ είναι «εσωτερικά διχασμένο σχετικά με το πώς να αντιδράσει σε πιο γκρίζες ή αβέβαιες καταστάσεις όπως αυτή που έχουμε αυτή τη στιγμή», σημείωσε ο έμπειρος αναλυτής.
Το Σαββατοκύριακο, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς απέρριψε τις εκκλήσεις του προέδρου της Ουκρανίας να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία εκείνο το διάστημα, λέγοντας ότι η Μόσχα δεν θα πρέπει να είναι σίγουρη «ακριβώς» στο πώς θα απαντήσει η Δύση σε μια πιθανή εισβολή!
Καθώς η κρίση στην Ουκρανία συνεχίζει να εκτυλίσσεται, οι Ευρωπαίοι θα προσπαθήσουν να κρατήσουν ανοιχτούς τους διαύλους διαπραγμάτευσης, είπε ο Bosoni, ειδικά οι Γάλλοι και οι Γερμανοί [που] θα προσπαθήσουν να πείσουν τη Ρωσία, και ενδεχομένως την Ουκρανία, να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων .»
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «οι Ρώσοι το γνωρίζουν αυτό και κλιμακώνουν την κρίση για να πάρουν περισσότερα στο μέλλον».