Τον απολογισμό της κυβέρνησης για τη διετή διαχείριση της πανδημίας κάνει, σε εκτενές άρθρο του στην ιστοσελίδα iefimerida.gr., ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος.
Και ξεκινά από τη συνολική υπερβάλλουσα θνησιμότητα επικαλούμενος τα επίσημα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (5 Μαΐου 2022), σύμφωνα με τα οποία «η Ελλάδα κατατάχθηκε στις 12 χώρες μεταξύ των 27 της ΕΕ που είχαν τη χαμηλότερη συνολική υπερβάλλουσα θνησιμότητα κατά τα δύο προηγούμενα χρόνια της πανδημίας».
Για το δε πρόγραμμα εθνικού εμβολιασμού επισημαίνει: «Καταφέραμε να εμβολιάσουμε πάνω από το 75% του συνολικού πληθυσμού και το 91,3% των συμπολιτών μας άνω των 60 ετών. Πολύ καλύτερα ποσοστά εμβολιασμού, δηλαδή από άλλες χώρες της περιοχής μας (ποσοστά εμβολιασμού στη νοτιοανατολική Ευρώπη ~45-50%) και ταυτόσημη επίδοση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο».
Στα θετικά του κυβερνητικού απολογισμού, επίσης, η ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης και του συστήματος υγείας καθώς και η δημιουργία 600 νέων ΜΕΘ, προσεγγίζοντας, έτσι, τον ευρωπαϊκό μέσο όρο κλινών ΜΕΘ ανά 100.000 κατοίκους, αναφέρει επίσης. Ενώ συγχρόνως «προσθέσαμε περισσότερους από 18.500 επαγγελματίες υγείας στο ΕΣΥ, σχεδιάζοντας ταυτόχρονα ένα πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων για τον εκσυγχρονισμό του ΕΣΥ, ύψους 1,5 δισ. που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης».
Σύμφωνα με τον 'Α. Σκέρτσο, «αυτό το αποτέλεσμα δεν προέκυψε κατά τύχη, αλλά είναι προϊόν μιας εξαιρετικά σχολαστικής επιχείρησης διαχείρισης κρίσεων που ξεκίνησε στα τέλη Φεβρουαρίου 2020 και ολοκληρώθηκε μόλις πριν από λίγες εβδομάδες», τονίζει επικαλούμενος και τις συναντήσεις, σε καθημερινή και εβδομαδιαία βάση πολλών και διαφορετικών κρατικών υπηρεσιών υπό τον πρωθυπουργό.
Αναφορικά, εξάλλου, με το lockdown, «σχεδιάσαμε και ακολουθήσαμε μια "συμβιωτική στρατηγική" με τον ιό, με περιόδους ενεργοποίησης και χαλάρωσης των περιορισμών σύμφωνα με επιδημιολογικά δεδομένα».
Ενώ για την οικονομική ενίσχυση των πολιτών, «σχεδιάσαμε και εφαρμόσαμε ένα διεξοδικό, εξαιρετικά λεπτομερές και τμηματοποιημένο ανά κλάδο, τεράστιο πακέτο οικονομικής βοήθειας 43 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο κατάφερε να κρατήσει τα "κεφάλια" επιχειρήσεων και εργαζομένων πάνω από το νερό το 2020, φέρνοντας παράλληλα την 3η ισχυρότερη οικονομική ανάκαμψη στην Ευρώπη το 2021. Το πιο σημαντικό καταφέραμε να παγώσουμε την ανεργία το 2020 και να πετύχουμε τη μεγαλύτερη πτώση της στην Ευρώπη το 2021, δημιουργώντας περισσότερες από 200.000 νέες θέσεις εργασίας σε σύγκριση με τα επίπεδα απασχόλησης πριν από την πανδημία».
Εν συνεχεία, παραθέτει τις «πρωτιές της Ελλάδας», όπως είναι η χρήση του αλγορίθμου για την είσοδο των τουριστών, η χορήγηση 125 εκατ. δωρεάν αυτοδιαγνωστικών τεστ, η λειτουργία της ψηφιακής πλατφόρμας emvolio.gov.gr, η οργάνωση τουλάχιστον 55.000 κατ' οίκον εμβολιαστικών επισκέψεων σε άτομα με κινητικά προβλήματα, τα ειδικά κίνητρα για τον εμβολιασμό των νέων, η θέσπιση της προπληρωμένης κάρτας Freedom Pass και η παροχή κάρτας δωρεάν δεδομένων κινητής τηλεφωνίας. Ακόμη, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και τους υπαλλήλους των γηροκομείων, όπως και για τους πολίτες άνω των 60 ετών, η χρήση ειδικής ψηφιακής εφαρμογής για τον έλεγχο της πρόσβασης σε εσωτερικές εγκαταστάσεις (COVID Free-App), η αναμνηστική δόση και, μεταξύ των πρώτων της Ευρώπης ο εμβολιασμός των παιδιών ηλικίας 5-11 ετών. Με πρόταση, τέλος, της ελληνικής κυβέρνησης προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καθιερώθηκε το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού.
Εν κατακλείδι, «δεν πανηγυρίζουμε, ούτε διατεινόμαστε ότι δεν υπήρξαν αστοχίες και λάθη, πολλά θα μπορούσαν να γίνουν καλύτερα και γρηγορότερα. Αλλά δεν πρέπει να μηδενίζονται και να απαξιώνονται όσα πετύχαμε ως κράτος και ως κοινωνία σε έναν ασύμμετρο πόλεμο με έναν άγνωστο εχθρό [...] Θλιβόμαστε για όσους και όσα χάσαμε και δεν ξεχνάμε κανέναν. Βγήκαμε πιο δυνατοί και αξιοποιούμε όσα μάθαμε κατά τη διάρκεια αυτής της διετίας», υπογραμμίζει κλείνοντας ο υπουργός Επικρατείας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ