Πώς η κατάρτιση των εργαζομένων από τις επιχειρήσεις οδηγεί σε αύξηση των μισθών

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς η κατάρτιση των εργαζομένων από τις επιχειρήσεις οδηγεί σε αύξηση των μισθών
Η επιμόρφωση των απασχολούμενων στις σύγχρονες προκλήσεις της τεχνολογίας αποτελεί επιτακτική ανάγκη για τις επιχειρήσεις, ενώ οδηγεί και σε αυξήσεις αποδοχών για το προσωπικό που θα αποκτήσει αυτές τις επιπλέον γνώσεις.

Οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις αλλάζουν πολλές πτυχές που αφορούν στην αγορά εργασίας. Αλλάζουν οι δεξιότητες που χρειάζονται οι εργαζόμενοι, τα επαγγέλματα, ακόμη και οι εργασιακές σχέσεις.

Η διάθεση σύγχρονων τεχνολογιών απαιτεί ανθρώπινο δυναμικό με κατάλληλες ψηφιακές δεξιότητες, ενώ η κατάρτιση και η επιμόρφωση των απασχολούμενων στις σύγχρονες προκλήσεις της τεχνολογίας αποτελεί επιτακτική ανάγκη για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της εγχώριας επιχειρηματικότητας. Παράλληλα οδηγεί και σε αυξήσεις αποδοχών για το προσωπικό που θα αποκτήσει αυτές τις επιπλέον γνώσεις.

Σύμφωνα με έρευνα του ΙΟΒΕ, η αύξηση της αμοιβής του απασχολούμενου που αποκτά επιπλέον ψηφιακές δεξιότητες κυμαίνεται από 100 έως 300 ευρώ, μηνιαίως, ενώ μπορεί να αυξήσει το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών συνολικά κατά 40 εκατ. ευρώ (σε ετήσια βάση) και κατά 1,55 δισ. ευρώ σε βάθος 10ετίας.

Σύμφωνα με τον επιχειρηματικό κόσμο, όπως διαπιστώθηκε στο πρόσφατο συνέδριο της Ε.ΕΝ.Ε, ο μηδενισμός του επιπρόσθετου μη μισθολογικού κόστους λόγω της αύξησης μισθού των εργαζομένων από την απόκτηση ψηφιακού πιστοποιητικού, μπορεί να αποτελέσει σημαντικό κίνητρο για την ψηφιακή αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού.

Η απόκτηση ψηφιακού πιστοποιητικού από τον εργαζόμενο επιφέρει αύξηση του μισθού του και, εν τέλει, μια αύξηση του μη μισθολογικού κόστους που καταβάλλει η επιχείρηση.

Με άλλα λόγια, εφόσον υπάρξει ένα τυπικό πρόγραμμα από μία επιχείρηση, που να προσφέρει υψηλές νέες ψηφιακές δεξιότητες στους εργαζόμενούς της, η αύξηση του μισθού που θα επιφέρει αυτή η αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων να μην επιβαρυνθεί με φορολογικές και ασφαλιστικές κρατήσεις.

Υπενθυμίζεται πως το 2023 ο μέσος μισθός ανήλθε σε 1.251 ευρώ, ενώ φέτος αναμένεται να ξεπεράσει τα 1.300 ευρώ, με στόχο έως το 2027 να φτάσεις στα 1.500 ευρώ.

Για την επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό, με κατάρτιση των εργαζομένων και ενίσχυση των ψηφιακών και πράσινων δεξιοτήτων τους μίλησε στην 8η Οικονομική Διάσκεψη της Ε.ΕΝ.Ε η υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως. Σύμφωνα με την υπουργό, ήδη πάνω από 300.000 άνθρωποι έχουν καταρτιστεί μέσα από τα προγράμματα της ΔΥΠΑ, ενώ στόχος είναι ο αριθμός αυτός να φθάσει τις 500.000 τον επόμενο χρόνο. Σύμφωνα με την κα Κεραμέως, ένας στους 4 καταρτιζόμενους είναι απόφοιτος πανεπιστημίου.

«Ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε είναι αυτός της κατάρτισης και επανακατάρτισης, τόσο από το κράτος όσο και από τις εταιρείες εσωτερικά», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας, Νίκος Μηλαπίδης, προσθέτοντας πως όσο αυξάνονται η παραγωγικότητα και οι επενδύσεις, τόσο θα αναπτύσσεται η οικονομία και θα αυξάνονται οι μισθοί.

Τις χαμηλές επιδόσεις της Ελλάδας στο θέμα των δεξιοτήτων των εργαζομένων ανέδειξε ο Σπύρος Πρωτοψάλτης, Διοικητής της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης. «Αν δεν επενδύσουμε, η ψηφιακή εποχή θα αφήσει πολύ κόσμο πίσω», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι στην Ελλάδα οι επιχειρήσεις πρέπει να αλλάξουν νοοτροπία στην κατάρτιση και την ενδοεταιρική κατάρτιση, ειδικά στη δεύτερη που είμαστε ουραγοί. «Πρέπει να καταλάβουν ότι η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό δεν είναι έξοδο, αλλά επένδυση».

«Δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Η Ελλάδα βρίσκεται πίσω σε πολλούς δείκτες ψηφιακής κατάρτισης κι έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας», σχολίασε η Αντιγόνη Ξιώνη, Διευθύνουσα Σύμβουλος του People for Business. Όπως είπε, η αγορά αλλάζει κάθε μέρα και το 40% των εργαζομένων αναμένεται να αναβαθμίσει τις δεξιότητές του τα επόμενα 5 χρόνια. Κάλεσε τις εταιρείες – ηγέτες να δείξουν τον δρόμο προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό, επενδύοντας στην κατάρτιση και επανακατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού.

«Στη βιομηχανία, τις κατασκευές και τον τουρισμό λείπουν δεξιότητες», επισήμανε ο Θεόφιλος Βασιλειάδης, Συνιδρυτής & Πρόεδρος ΔΣ του Kariera.gr. Σημείωσε ότι τις εταιρείες που προχωρούν με δικούς τους πόρους στην εκπαίδευση και την κατάρτιση των εργαζομένων τους, οδηγώντας σε αύξηση των μισθών τους, το κράτος θα πρέπει με κάποιο τρόπο να τις ανταμείψει. Όχι με επιδοτήσεις, αλλά με απαλλαγή π.χ. από τις επιπλέον ασφαλιστικές εισφορές, ώστε η αύξηση των μισθών να μην κοστίσει διπλά στις εταιρείες.

«Είμαστε ουραγοί στον ψηφιακό μετασχηματισμό, πρέπει να τρέξουμε πιο πολύ από τους υπόλοιπους», υποστήριξε από την πλευρά του ο Βύρων Νικολαΐδης, Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος, Όμιλος PeopleCert. Υπογράμμισε ότι αυτά που ξέρουμε σήμερα δεν θα είναι χρήσιμα σε 10 χρόνια, κάτι που σημαίνει ότι όποιος δεν προσαρμοστεί θα τεθεί εκτός αγοράς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πρόταση - έκπληξη για μείωση του μη μισθολογικού κόστους στους εργαζόμενους που αποκτούν ψηφιακές δεξιότητες

Παπαθανάσης: Στο Ταμείο Ανάκαμψης η κατάρτιση σε κλάδους αιχμής μέσω ΔΥΠΑ

Σπ. Πρωτοψάλτης (ΔΥΠΑ): Έρχονται νέα προγράμματα κατάρτισης στην τεχνητή νοημοσύνη - Όλες οι δράσεις και οι ωφελούμενοι

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider