Κομισιόν: Επίσημα σε ενταξιακό καθεστώς Ουκρανία, Μολδαβία - Έχει εκπληρωθεί το 70% των προϋποθέσεων

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Κομισιόν: Επίσημα σε ενταξιακό καθεστώς Ουκρανία, Μολδαβία - Έχει εκπληρωθεί το 70% των προϋποθέσεων
Tη χορήγηση καθεστώτος προς ένταξη χώρας στην Ουκρανία και την Μολδαβία ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το μεσημέρι της Παρασκευής δια στόματος της επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Tη χορήγηση καθεστώτος προς ένταξη χώρας στην Ουκρανία και την Μολδαβία ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το μεσημέρι της Παρασκευής δια στόματος της επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επιβεβαιώνοντας όσα είχαν διαρρεύσει νωρίτερα σήμερα.

Αναλυτικότερα, η Κομισιόν ανακοίνωσε πως η εισήγησή της για την χορήγηση του status προς ένταξη στην ΕΕ είναι θετική τόσο για την Ουκρανία όσο και για την Μολδαβία, υπογραμμίζοντας πως τα δύο κράτη της ανατολικής Ευρώπης που βρίσκονται αντιμέτωπα με τη ρωσική επιθετικότητα θα πρέπει να πληρούν μία σειρά προϋποθέσεων ώστε να ενταχθούν κι επίσημα στο ευρωπαϊκό μπλοκ, συμπεριλαμβανομένων μεταρρυθμίσεων σχετικά με το κράτος δικαίου, τη δικαιοσύνη και την καταπολέμηση της διαφθοράς.

«Ναι η Ουκρανία δικαιούται την ευρωπαϊκή προοπτική», υπογράμμισε η κ. φον ντερ Λάιεν συμπληρώνοντας ότι έχει γίνει «καλή δουλειά», αλλά υπάρχει ακόμη «σημαντική δουλειά» να γίνει, ενώ λίγο αργότερα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτισε την θετική εισήγηση της Κομισιόν, κάνοντας λόγο για μία «ιστορική απόφαση, που φέρνει την Ουκρανία πιο κοντά στην τελική νίκη».

«Σχετικά με το κράτος δικαίου, η Ουκρανία έχει προχωρήσει πολύ στη δημιουργία των απαραίτητων θεσμών για την αποτελεσματική λειτουργία του δικαστικού συστήματος και στον έλεγχο των εισαγγελέων. Θα πρέπει πλέον να επιταχυνθεί η επιλογή των δικαστών του Συνταγματικού Δικαστηρίου, καθώς και των μελών του Ανωτάτου Συμβουλίου Δικαιοσύνης.

Αναφορικά με την καταπολέμηση της διαφθοράς, η Ουκρανία έχει προχωρήσει πολύ στη σύσταση των απαραίτητων οργάνων κατά της διαφθοράς. Το επίκεντρο θα πρέπει πλέον να είναι ο διορισμός του νέου επικεφαλής των εισαγγελέων κατά της διαφθοράς και του νέου διευθυντή του γραφείου έρευνας κατά της διαφθοράς. Τα όργανα καταπολέμησης της διαφθοράς θα πρέπει να λειτουργήσουν πλήρως», δήλωσε η κ. φον ντερ Λάιεν.

«Η Ουκρανία είναι ένα ευρωπαϊκό κράτος που έχει δώσει επαρκείς αποδείξεις για την προσήλωσή της στις αξίες στις οποίες βασίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση», αναφέρει η ανακοίνωση. «Ως εκ τούτου, η Επιτροπή συνιστά να χορηγηθεί στην Ουκρανία το καθεστώς υποψήφιας χώρας», υπό την προϋπόθεση ότι θα λάβει ορισμένα συγκεκριμένα μέτρα.

«Όσον αφορά στους στους ολιγάρχες, η Ουκρανία υιοθέτησε έναν τολμηρό νόμο κατά των ολιγαρχών. Στην πραγματικότητα, είναι η μόνη χώρα της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης που το έχει κάνει. Τώρα, είναι θέμα υλοποίησης», επισήμανε η Πρόεδρος της Κομισιόν.

Τι αναφέρει η Κομισιόν για Μολδαβία - Γεωργία

Όσον αφορά στη Μολδαβία, «η αξιολόγησή μας πηγαίνει σε γενικές γραμμές προς την ίδια κατεύθυνση όπως και για την Ουκρανία» ανέφερε.

Η Κομισιόν συνιστά στο Συμβούλιο να χορηγήσει στη Μολδαβία την ευρωπαϊκή προοπτική και το καθεστώς υποψήφιας χώρας «έχοντας υπόψη ότι η χώρα θα πραγματοποιήσει μια σειρά περαιτέρω σημαντικών μεταρρυθμίσεων», διευκρίνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η ίδια προσέθεσε ότι η Μολδαβία έκανε ένα αποφασιστικό βήμα προς τις μεταρρυθμίσεις, με σαφή εντολή από τους πολίτες της και βρίσκεται σε δρόμο υπέρ των μεταρρυθμίσεων. Ωστόσο, σημείωσε ότι η Μολδαβία έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει. Όπως εξήγησε η Πρόεδρος της Επιτροπής, η οικονομία και η δημόσια διοίκηση ειδικότερα απαιτούν σημαντικές βελτιώσεις.

Σχετικά με τη Γεωργία τέλος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνιστά στο Συμβούλιο να της χορηγήσει την ευρωπαϊκή προοπτική, αλλά να επιστρέψει και να αξιολογήσει αν η Γεωργία πληροί ορισμένες προϋποθέσεις, πριν της χορηγήσει το καθεστώς υποψήφιας χώρας.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το status της υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας αποτελεί μία συμβολική κίνηση, καθώς όσες χώρες λάβουν το συγκεκριμένο καθεστώς θα βρεθούν στην αρχή μόνο μίας μακράς διαδικασίας ώστε να ολοκληρώσουν όλα τα προαπαιτούμενα ώστε να ενταχθούν στους κόλπους της ΕΕ, ωστόσο τονίζεται πως ιδιαίτερα σε ό,τι έχει να κάνει με την Ουκρανία κάτι τέτοιο θα έδινε στη χώρα μία επιπλέον ηθική στήριξη την στιγμή που προσπαθεί να αποκρούσει τις ρωσικές επιθέσεις στα ανατολικά και στα νότια.

Σημειώνεται πως η τελική απόφαση για την ένταξη των παραπάνω κρατών στην ΕΕ θα πρέπει να εγκριθεί από το σύνολο των 27 κρατών μελών του μπλοκ, ενώ η ενταξιακή διαδικασία περιλαμβάνει την εκπλήρωση ενός μεγάλου αριθμού βημάτων, γεγονός που μπορεί να παρατείνει την διαδικασία ένταξης για παραπάνω από 10 χρόνια.

Υπενθυμίζεται πως η τελευταία χώρα που εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν η Κροατία, η οποία ξεκίνησε την διαδικασία ένταξης το 2003, ενώ έγινε επίσημα δεκτή στην ΕΕ το 2013.

Το «πράσινο» φως από Σολτς, Μακρόν, Ντράγκι και οι ενστάσεις

Σημειώνεται παράλληλα πως κατά την επίσκεψη των ηγετών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας στο Κίεβο, οι Εμανουέλ Μακρόν, Όλαφ Σολτς και Μάριο Ντράγκι υποστήριξαν σθεναρά το αίτημα της Ουκρανίας για ένταξη στην ΕΕ, παρά το γεγονός πως αρχικά Παρίσι και Βερολίνο είχαν κάνει γνωστές τις ενστάσεις τους για ενδεχόμενη επιτάχυνση της διαδικασίας.

«Το σημαντικότερο μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε με αυτό το ταξίδι είναι ότι θέλουμε την Ουκρανία στην ΕΕ», δήλωσε ο Ντράγκι από το Κίεβο, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως «η Ιταλία, η Γαλλία και η Γερμανία είναι εδώ για να παράσχουν άνευ όρων υποστήριξη στην Ουκρανία».

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η ευρωπαϊκή ηγεσία θα συζητήσει το θέμα της ένταξης Ουκρανίας και Μολδαβίας κατά την προσεχή Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 23-24 Ιουνίου, ωστόσο επισημαίνεται πως παρά τα θερμά λόγια από Σολτς, Μακρόν και Ντράγκι, ορισμένες κυβερνήσεις -όπως της Ολλανδίας και της Δανίας- διατηρούν τις επιφυλάξεις τους για τη διεύρυνση της ΕΕ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Μείωση καταστημάτων 61% και προσωπικού 51% από το 2010 – Στην «αντεπίθεση» η ΟΤΟΕ

Υπόθεση Novartis: Αγωγή 214 εκατ. ευρώ για ηθική βλάβη κατέθεσε το δημόσιο

ΑΑΔΕ: «Λουκέτο» έως 90 ημέρες σε πρατήρια που πωλούν νοθευμένα καύσιμα

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider