Τελευταία ενημέρωση: 13:42
«Επιβεβαιώσαμε τις εξαιρετικές διμερείς μας σχέσεις αλλά και την κοινή μας πίστη στις αρχές του διεθνούς δικαίου, της δημοκρατίας, της ισονομίας, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ελλάδα και Ρουμανία άλλωστε, εκτός από γείτονες στα Βαλκάνια είναι εταίροι στην ΕΕ, είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ κάτι το οποίο αναδείχθηκε και στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής της Μαδρίτης όπου οι χώρες μας εμφανίστηκαν ως δύο από τους βασικούς πυλώνες σταθερότητας και ειρήνης στην ανατολική και νοτιοανατολική πτέρυγα του Ατλανικού Συμφώνου», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Ρουμανίας, Νικολάε Ίονελ Τσούκα.
Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι οι λαοί των δύο χωρών «στέκονται δίπλα δίπλα και απέναντι στις απειλές της κλιματικής κρίσης που μας αφορούν όλους» κι έκανε αναφορά στη συνδρομή των Ρουμάνων πυροσβεστών το περσινό καλοκαίρι, που τότε ήταν ένα σχέδιο και τώρα έγινε οργανωμένη συνεργασία, όπως χαρακτηριστικά είπε ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου ευρωπαϊκού προγράμματος.
Ο κ. Μητσοτάκης, ευχαρίστησε τον Ρουμάνο ομόλογό του και ανέφερε ότι ως πρώην στρατηγός ο ίδιος σίγουρα κατανοεί τη σημασία της επιχειρησιακής ετοιμότητας απέναντι σε ασύμμετρους κινδύνους.
«Η Ρουμανία ήταν πάντα δίπλα στην Ελλάδα και πέρυσι ήμασταν πραγματικά δίπλα στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης, δίπλα στον ελληνικό λαό, όταν είχαμε αυτές τις τρομερές πυρκαγιές. Φέτος ήρθαμε πάλι να βοηθήσουμε και θα είμαστε δίπλα σας με πολύ περισσότερη βοήθεια και υποστήριξη, όχι μόνο με τους 28 πυροσβέστες που είναι σήμερα εδώ και τα 8 οχήματα, αλλά και με άλλους που εάν χρειαστούν μπορείτε να βασιστείτε στη βοήθεια μας. Οποιαδήποτε δύσκολη στιγμή μπορείτε να βασιστείτε στην βοήθεια μας γιατί είμαστε σίγουροι ότι και εσείς θα κάνετε το ίδιο» τόνισε ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Νικολάε Ιονέλ Τσιούκα από την πλευρά του.
«Συμφωνήσαμε επίσης να αναβαθμίσουμε τη συνεργασία μας στην ενέργεια», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης αναφέροντας ότι η Ελλάδα πρωταγωνιστεί ως κόμβος εισόδου αλλά και μεταφοράς φυσικού αερίου, καλύπτοντας προφανώς τις εθνικές ανάγκες αλλά και τροφοδοτώντας την ευρύτερη περιοχή και ασφαλώς και τη Ρουμανία. Υπογράμμισε πως «δεν πρόκειται μόνο για μία εμπορική επιλογή αλλά για μία πράξη ευθύνης, αλληλεγγύης με ευρύτερη εμβέλεια που σηματοδοτεί και μία πιο μεσομακροπρόθεσμη συνεργασία μεταξύ των χωρών μας στον τομέα της ενέργειας».
Στα αυριανά εγκαίνια του αγωγού IGB και τη μεγάλη σημασία του, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι κατεβλήθη μεγάλη προσπάθεια ώστε να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα και να είναι έτοιμο το έργο στα μέσα του χρόνου, αναγνωρίζοντας «τον ρόλο που αυτές οι υποδομές μπορεί να παίξουν στη γρήγορη απεξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία που δυστυχώς εργαλειοποιεί γεωστρατηγικά τις ενεργειακές της πηγές».
Τόνισε επίσης ότι με τον Ρουμάνο πρωθυπουργό συζήτησαν τις εξελίξεις όσον αφορά τη ρωσική εισβολή και την επαναφορά στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα του ωμού αναθεωρητισμού «αναζητώντας πάντα τρόπους να στηρίξουμε την αμυνόμενη Ουκρανία και φυσικά ανάμεσα τους και τις δυνατότητες να βρεθούν εναλλακτικές οδοί εξαγωγής και μεταφοράς της μεγάλης αγροτικής παραγωγής της Ρουμανίας στις διεθνείς αγορές». Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι διαπιστώθηκε σύγκλιση απόψεων και σύμπνοια επιδιώξεων και επανέλαβε ότι η Ελλάδα στηρίζει ανεπιφύλακτα την προσπάθεια της Ρουμανίας αλλά και της Βουλγαρίας για ένταξη στη ζώνη του Σένγκεν.
Διαπίστωσε επίσης πως οι δύο χώρες μοιράζονται την ίδια ανησυχία να κρατήσουν ζωντανή την ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων που όπως είπε είναι μια προοπτική ασφάλειας και οικονομικής προόδου για ολόκληρη την χερσόνησο μας.
Κλείνοντας τις δηλώσεις του ανέφερε πως ενημέρωσε τον κ. Τσούκα για τη διαρκή τουρκική προκλητικότητα, την έντονη ρητορική, τις επιθετικές κινήσεις της 'Αγκυρας που αμφισβητούν διεθνείς συνθήκες και ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.
Όπως είπε, επανέλαβε πως «η χώρα μας είναι πιστή στο δρόμο της διπλής όσο και αποφασιστικής ετοιμότητας να υπερασπιστεί από τη μία τα εθνικά της συμφέροντα χωρίς να κάνει καμία απολύτως έκπτωση αλλά ταυτόχρονα να υποδεχθεί ταυτόχρονα έναν καλόπιστο διάλογο στο πλαίσιο πάντα του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας που πάντα πρέπει να καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο συνομιλούν γείτονες χώρες».
Ανέφερε επίσης πως το καλό κλίμα της σημερινής συνάντησης πλαισιώνεται από μια πρωτοβουλία ξεχωριστής σημασίας, την έκθεση Ελλάδα-Ρουμανία: 140 χρόνια διπλωματικών σχέσεων, στο Βυζαντινό Μουσείο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ