«Είναι αδιανόητο να συζητάμε για την Πάτρα ως δυτική πύλη εισόδου και εξόδου της χώρας χωρίς ένα σύγχρονο σιδηροδρομικό δίκτυο, το οποίο θα αρχίζει ή θα τελειώνει -αναλόγως πώς το βλέπετε- στο λιμάνι της Πάτρας» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην παρουσίαση του ολοκληρωμένου σχεδίου για την Πάτρα του 2030.
«Ερχόμενοι εμείς σε εσάς πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι είμαστε αποδέκτες των δικών σας αγωνιών, των δικών σας προτεραιοτήτων. Γνωρίζετε καλύτερα από εμάς τις τοπικές ιδιαιτερότητες και θα ήταν μεγάλο σφάλμα αν ένα τέτοιο σχέδιο σχεδιαζόταν κεντρικά από μας χωρίς εκτενή διαβούλευση με την τοπική κοινωνία. Γι’ αυτό και είμαστε πάντα ανοιχτοί σε βελτιώσεις, παρατηρήσεις, επισημάνσεις, που θα κάνουν αυτό το σχέδιο ακόμα πιο συνεκτικό και κυρίως ακόμα πιο ουσιαστικό ως προς τα αποτελέσματα τα οποία παράγει» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Παράλληλα, στάθηκε στην πολύ μεγάλη σημασία την οποία αποδίδει η κυβέρνηση στο να κλείσει εκκρεμότητες που έρχονται από το παρελθόν σε σχέση με τις βασικές υποδομές.
Ειδικότερα, ανέφερε ενδεικτικά τα εξής:
- «Δρόμοι: Πάτρα - Πύργος. Δεν νομίζω ότι υπάρχει έργο το οποίο να αναδεικνύει σε μεγαλύτερο βαθμό τις παθογένειες του παρελθόντος αλλά και τη σύγκριση μεταξύ της προηγούμενης και της νυν κυβέρνησης ως προς τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την παραγωγή δημόσιας πολιτικής.
- Θέλω να επαναλάβω ότι το έργο αυτό ήταν καταδικασμένο να μην γίνει όταν ήρθαμε στα πράγματα, το 2019. Χρειάστηκε τεράστια προσπάθεια του Υπουργείου Υποδομών έτσι ώστε να μπορέσουμε να το απεμπλέξουμε, να εξασφαλίσουμε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Και σήμερα είμαστε πια απολύτως βέβαιοι, καθώς το έργο τρέχει και τρέχει με γρήγορους ρυθμούς, ότι στις αρχές του ’25, το αργότερο εκτιμώ, ότι θα παραδοθεί στους κατοίκους της περιοχής. Και νομίζω ότι είναι μια πολύ σημαντική παρέμβαση, όχι απλά αναπτυξιακού χαρακτήρα, αν αναλογιστούμε και τον «φόρο αίματος» που έχει καταβληθεί, κυρίως από νέα παιδιά, σε αυτό τον δρόμο. Και βέβαια εκκρεμότητες που έρχονται από το παρελθόν -που άλλες ευρωπαϊκές χώρες τις έχουν επιλύσει εδώ και δεκαετίες, ενδεχομένως εδώ και αιώνες- αφορούν τις σιδηροδρομικές μας υποδομές.
- Έργα διαχείρισης νερού. Επισκεφτήκαμε χθες το φράγμα γνωστό ως Πείρου - Παραπείρου. Η επίλυση της άρδευσης της Αχαΐας αποτελούσε και αυτή μια εκκρεμότητα η οποία έρχεται από το παρελθόν. Έχει δίκιο ο Υφυπουργός όταν λέει ότι και σε αυτό το έργο κινδυνεύσαμε να μας ζητήσουν πίσω παραπάνω από 100 εκατομμύρια. Όχι μόνο γλιτώσαμε αυτή την ανάκτηση αλλά ταυτόχρονα έχουμε πια ένα έργο το οποίο έχει δυνατότητα να υδρεύσει ακόμα περισσότερες κοινότητες με διυλισμένο νερό, όχι μόνο το νερό το οποίο στέλνει αυτή τη στιγμή στην Πάτρα στα διυλιστήρια της πόλης -μία σημαντική παρέμβαση, και βέβαια πολύ σημαντική και η παρέμβαση που αφορά τα δίκτυα άρδευσης.
- Μεγάλη πρόκληση για την επόμενη μέρα της διακυβέρνησής μας, εφόσον ο ελληνικός λαός μας εμπιστευθεί και πάλι αυτή την ευθύνη, είναι η οριζόντια διαχείριση του νερού. Δυστυχώς οι αρμοδιότητες που αφορούν το νερό είναι κατακερματισμένες σήμερα, είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα το οποίο θα αντιμετωπίσουμε μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα ως προς την κλιματική αλλαγή, ειδικά τα θέματα που αφορούν με την άρδευση, το 85% του νερού μας στην άρδευση κατευθύνεται.
- Αλλά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις υποδομές, με δίκτυα, με σωστή μέτρηση, με την ορθολογική αξιοποίηση νερού, θα ανέβουν οπωσδήποτε στην προτεραιότητά μας. Δεν νοείται παραγωγικός πρωτογενής τομέας χωρίς νερό και χωρίς ορθολογική διαχείριση του νερού. Και τα δύο πρέπει να πηγαίνουν μαζί.
- Για τα ζητήματα τα αναπτυξιακά η πόλη, χαίρομαι κύριε Περιφερειάρχη, δείχνει την αλλαγή, δείχνει αντοχές. Έχει αναπτυξιακό στόχο. Το πιστοποιούν οι αριθμοί των επιχειρήσεων που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια, οι νέες επενδύσεις που γίνονται, πολλές από αυτές είναι παραγωγικές επενδύσεις, διότι υπάρχει βιομηχανικό αποτύπωμα και παράδοση στην Πάτρα.
- Αλλά πολλές βέβαια και οι επενδύσεις στο χώρο της καινοτομίας. Και εκεί νομίζω ότι πραγματικά υπάρχουν πάρα πολλές μεγάλες ευκαιρίες, στο χώρο της νέας οικονομίας. Η διασύνδεση με το πανεπιστήμιο και με τα ερευνητικά κέντρα, τα οποία πρέπει να αναδιοργανωθούν γύρω από το πανεπιστήμιο, προσφέρει τεράστιες ευκαιρίες.
- Και το πανεπιστήμιο της Πάτρας δεν μπορεί απλά να είναι ένας «αιμοδότης» της τοπικής κοινωνίας. Αυτό θα εξακολουθεί να είναι, η Πάτρα είναι πανεπιστημιούπολη, αλλά είναι ένας πόλος καινοτομίας, εξωστρέφειας. Ένα πανεπιστήμιο το οποίο είχε το θάρρος το ίδιο να προχωρήσει σε έναν εσωτερικό εξορθολογισμό. Αλλά βέβαια ένα πανεπιστήμιο το οποίο μπορεί να ανοιχτεί και στον υπόλοιπο κόσμο και να προσφέρει πολύ σημαντικές ευκαιρίες όχι μόνο στους φοιτητές που θα το επιλέξουν αλλά και σε ξένους φοιτητές, επισκέπτες, ερευνητές που μπορούν να έρθουν στην Πάτρα για να έχουν πρόσβαση στην κοινωνία της γνώσης.
- Για τα ζητήματα τα υπόλοιπα των υπηρεσιών, έχει μείνει πίσω η Πάτρα ως τουριστικός προορισμός. Μπορούμε να κάνουμε περισσότερα για την πόλη της Πάτρας, γιατί προφανώς η ευρύτερη Περιφέρεια έχει πάρα πολλές δυνατότητες.
«Έχουμε κάνει μία μεγάλη δουλειά, να επιχειρήσουμε να κάνουμε τον τουρισμό μας 12μηνο και έχετε και ορεινούς όγκος ακόμα οι οποίοι μπορούν να αναπτυχθούν, κάποιοι οι οποίοι είναι τελείως παρθένοι. Σημαντική η παρέμβαση που γίνεται στα Καλάβρυτα, με την αναβάθμιση του χιονοδρομικού, θα αυξήσει πολύ τη δυναμικότητά του και θα δώσει πολύ μεγαλύτερη ζωή σε όλο τον ορεινό όγκο του Χελμού. Πολύ σημαντικές οι παρεμβάσεις οι οποίες γίνονται στον τομέα του πολιτισμού. Μια πόλη με μεγάλη πολιτιστική ταυτότητα, η οποία πρέπει να αναδειχθεί σε όλα τα επίπεδα. Θέλω να γνωρίζετε ότι σε επίπεδο της κυβέρνησης -το γνωρίζουν, ξέρω καλά, και οι Υπουργοί- υπάρχει ένας πολύ σφιχτός μηχανισμός παρακολούθησης της προόδου όλων των έργων και των πρωτοβουλιών τα οποία έχουμε εξαγγείλει. Δεν είναι ένα πυροτέχνημα της μιας στιγμής. Νομίζω ότι αυτό το έχετε αντιληφθεί καλά. Είμαστε μία κυβέρνηση που επενδύει στα έργα και όχι στα λόγια» σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Μπορεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τυπικά να είναι βουλευτής Αχαΐας και εγώ να μην είμαι αλλά νομίζω ότι έχουμε αποδείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον μας για την Αχαΐα, το οποίο, όπως σας είπα, θα έχει βάθος και διαχρονικότητα» πρόσθεσε.