Η κυκλική οικονομία και οι μηδενικοί ρύποι στο επίκεντρο του Άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Περιβάλλοντος

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η κυκλική οικονομία και οι μηδενικοί ρύποι στο επίκεντρο του Άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Περιβάλλοντος
Στο Άτυπο Συμβούλιο Περιβάλλοντος συμμετέχει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης.

Η κυκλική οικονομία, οι μηδενικές εκπομπές ρύπων, η βιοποικιλότητα, το νερό και η διαχείρισή του αλλά και η αποκατάσταση της φύσης και η προστασία των ωκεανών αποτελούν τα βασικά περιβαλλοντικά θέματα του Άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας που πραγματοποιείται στο Βαγιαδολίδ από τις 10 έως τις 12 Ιουλίου 2023.

Στο Συμβούλιο θα συμμετάσχει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης ενώ στην ελληνική αποστολή συμμετέχουν, επίσης, η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, καθώς και ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Πέτρος Βαρελίδης.

Κατά τις προγραμματικές δηλώσεις πριν από λίγες ημέρες, ο υπουργός ΠΕΝ είχε τονίσει ότι η κλιματική κρίση και η αναγκαιότητα της πράσινης μετάβασης δεν αφήνουν περιθώρια να χαθεί και άλλος χρόνος. Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο προωθεί με γοργούς ρυθμούς την ενεργειακή αξιοποίηση των υπολειμμάτων των μονάδων διαχείρισης αποβλήτων και επεκτείνεται, μαζικά, το δίκτυο μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων ενώ δρομολογούνται έργα για την ενεργειακή μετάβαση, τη βιώσιμη διαχείριση των πόρων, την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας.

Οι συνεδριάσεις που θα πραγματοποιηθούν στην Ισπανία αυτό το διήμερο θα επικεντρωθούν στην αντιμετώπιση των κύριων προτεραιοτήτων της ισπανικής προεδρίας της ΕΕ στο πλαίσιο των στόχων της ευρωπαϊκής πράσινης ατζέντας και, ενόψει της COP28, της μεταρρύθμισης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και της ανοικτής στρατηγικής αυτονομίας.

Η άτυπη υπουργική συνάντηση θα αποτελέσει μια εις βάθος συζήτηση για τη βιοποικιλότητα, το έδαφος, τη διαχείριση των υδάτων και την προώθηση επεξεργασίας των λυμάτων στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα και την αύξηση της προστασίας των πολιτών και του περιβάλλοντος. Υπό αυτό το πρίσμα, επιχειρείται ο μετασχηματισμός της βιομηχανίας με χρήση τεχνολογιών αιχμής και βιώσιμων χημικών.

Στόχος είναι να ενισχυθεί η ολοκληρωμένη πρόληψη και έλεγχος της ρύπανσης, παράλληλα με τη μετάβαση προς ένα μοντέλο κυκλικής οικονομίας, με προτεραιότητα τη μείωση των απορριμμάτων. Προς αυτή την κατεύθυνση άλλωστε, η νέα οδηγία για τις συσκευασίες και τα απορρίμματα συσκευασίας αποσκοπεί να διασφαλίσει ότι έως το 2030, όλες οι συσκευασίες στην αγορά της ΕΕ είναι επαναχρησιμοποιήσιμες ή ανακυκλώσιμες με οικονομικά βιώσιμο τρόπο.

Η αύξηση των προϊόντων που περιέχουν ή απελευθερώνουν μικροπλαστικά, όπως ρούχα και καλλυντικά, απαιτεί μέτρα για την ακούσια απελευθέρωσή τους, συμπληρώνοντας τα μέτρα που έχουν ήδη αναπτυχθεί με άλλα που προστέθηκαν για τον ίδιο σκοπό.

Όσον αφορά στο θαλάσσιο περιβάλλον, οι επόμενοι μήνες θεωρούνται κρίσιμοι για τις παγκόσμιες αποφάσεις για τους ωκεανούς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κίνητρα για τα απόβλητα και επιτάχυνση του ελέγχου της αυθαίρετης δόμησης από το ΥΠΕΝ

Κυκλική Οικονομία: Τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα για να μην μείνει... μετεξεταστέα

Κυκλική Οικονομία: Μικρή η πρόοδος των ευρωπαϊκών κρατών παρά τη χρηματοδότηση των 10 δισ.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider