Ο Ουκρανός πρόεδρος Β. Ζελένσκι δημοσίευσε για πρώτη φορά τα εισοδήματά του, καθώς επιδιώκει να προωθήσει τη διαφάνεια και να καταπολεμήσει τη διαφθορά στο πλαίσιο της προσπάθειας της χώρας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το εισόδημα της οικογένειας Ζελένσκι μειώθηκε σχεδόν τρεις φορές μεταξύ 2021 και 2022, σύμφωνα με τη δήλωση της Κυριακής στον προεδρικό ιστότοπο. Ο Ζελένσκι και τα μέλη της οικογένειάς του έλαβαν 10,8 εκατομμύρια ουκρανικά γρίβνια (286.168 δολάρια) το 2021, το έτος πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τα οποία ήταν μειωμένα κατά σχεδόν 12 εκατομμύρια γρίβνια σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Το ποσό του 2021 περιλάμβανε περίπου 142.000 δολάρια σε εισόδημα από την πώληση κρατικών ομολόγων.
«Ο Β. Ζελένσκι συνεχίζει να κατέχει σειρά εμπορικών σημάτων. Συγκεκριμένα, το 2021 ολοκληρώθηκε η διαδικασία καταχώρισης 22 εμπορικών σημάτων, η οποία ξεκίνησε πολύ πριν από την εκλογή του ως Προέδρου της Ουκρανίας», αναφέρεται στην πρώτη δημόσια δήλωση εισοδήματος του προέδρου. Το 2022, το εισόδημα της οικογένειας Zελένσκι μειώθηκε στα 3,7 εκατομμύρια γρίβνα λόγω της «προσωρινής καταγγελίας των συμφωνιών μίσθωσης στο έδαφος της Ουκρανίας ως αποτέλεσμα της επίθεσης της Ρωσίας».
Σημειώνεται πως η Ουκρανία ξεκίνησε επίσημα τη διαδικασία ελέγχου για την έναρξη της ένταξης στην ΕΕ την περασμένη εβδομάδα και αντιμετωπίζει αυστηρούς όρους για την αντιμετώπιση του ιστορικού προβλήματος της διαφθοράς.
Το ταμειακό υπόλοιπο της οικογένειας στο τέλος του 2022 μειώθηκε κατά σχεδόν 1,8 εκατομμύρια γρίβνα, σύμφωνα με τη δήλωση, ενώ η ιδιοκτησία περιουσιακών στοιχείων, ακινήτων και οχημάτων παρέμεινε αμετάβλητη κατά τη διάρκεια των δύο ετών. Ο Ζελένσκι έχει παροτρύνει όλους τους δημόσιους υπαλλήλους να αποκαλύπτουν τα εισοδήματά τους στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας για την προώθηση της διαφάνειας.
Τον περασμένο μήνα η Εθνική Υπηρεσία της Ουκρανίας για την Πρόληψη της Διαφθοράς ξεκίνησε εκ νέου έρευνα για τα δηλωθέντα εισοδήματα των δημοσίων λειτουργών. Οι ΗΠΑ και άλλοι σύμμαχοι που παρέχουν οικονομική βοήθεια και οπλισμό, μαζί με θεσμούς όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, έχουν επίσης ζητήσει διαβεβαιώσεις σχετικά με τις προσπάθειες του Κιέβου να εξαλείψει τη δωροδοκία στα δημόσια αξιώματα.
Η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) ανακοίνωσε το Σάββατο ότι αποκάλυψε ένα σύστημα διαφθοράς για την προμήθεια όπλων ύψους 40 εκατομμυρίων δολαρίων μετά από διετή έρευνα. Πέντε υπάλληλοι της ουκρανικής εταιρείας όπλων Lviv Arsenal φέρονται να συνωμότησαν με αξιωματούχους του υπουργείου Άμυνας για να υπεξαιρέσουν κεφάλαια που προορίζονταν για την αγορά 100.000 βλημάτων όλμου. Η SBU δήλωσε ότι πέντε άτομα κατηγορούνται και θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν έως και 12 χρόνια φυλάκισης εάν κριθούν ένοχοι.