Γεωργιάδης σε φαρμακοβιομηχάνους: «Λαμβάνω μέτρα με σοβαρό πολιτικό κόστος»

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Γεωργιάδης σε φαρμακοβιομηχάνους: «Λαμβάνω μέτρα με σοβαρό πολιτικό κόστος»
Τα πρώτα μέτρα που έχουν «περάσει» ήδη εφαρμόζονται και φαίνεται ότι αποδίδουν, είπε ο υπουργός Υγείας.

Για τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων που θα οδηγήσουν στη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης και του clawback, ακόμη και όταν αυτά έχουν πολιτικό κόστος για τον ίδιο και την κυβέρνηση, δεσμεύτηκε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, κατά την ετήσια εκδήλωση του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), τη Δευτέρα (12/2).

«Λαμβάνω διαρθρωτικά μέτρα που έχουν σοβαρό πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση. Δεν έχω διστάσει ποτέ στη ζωή μου να πάρω μέτρα, φοβούμενος ότι μπορεί να χάσω ψήφους και δεν θα το κάνω τώρα. Τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, θα ληφθούν όλα. Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση αποδεικνύει ότι αντιλαμβάνεται το μερίδιο της ευθύνης που της αναλογεί, αλλά πρέπει και όλοι εσείς να καταλάβετε ότι πρακτικές του παρελθόντος δεν πρέπει να αναβιώσουν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι, παράλληλα με τη λήψη των διαρθρωτικών μέτρων, το 2024, υπάρχει μία σοβαρή αύξηση του προϋπολογισμού για φάρμακα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι παρεμβάσεις αυτές θα επιφέρουν μία ορατή διαφορά μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους.

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στη νέα πολιτική για τη διείσδυση των γενόσημων φαρμάκων και την αύξηση στο στόχο που έχει τεθεί, από το 15% στο 30%. Ωστόσο, τόνισε ότι για να επιτευχθεί η διείσδυση που έχουν παρόμοιες μ’ εμάς χώρες, όπως η Πορτογαλία, θα πρέπει όλοι οι καθήμενοι στο τραπέζι -φαρμακοβιομηχανία, γιατροί, φαρμακοποιοί- να λειτουργούν στον ίδιο ρυθμό.

Η εξοικονόμηση πόρων στο σύστημα μέσω της αύξησης της διείσδυσης των γενοσήμων θα δημιουργήσει χώρο στην αυξημένη φαρμακευτική δαπάνη, προκειμένου να μπορούν να εισάγονται και τα νέα καινοτόμα φάρμακα. Μάλιστα, όπως εκτίμησε ο κ. Γεωργιάδης, τουλάχιστον 80 εκατ. ευρώ το χρόνο απαιτούνται μόνο για τα νέα καινοτόμα φάρμακα.

«Δεν μπορούμε να κάνουμε θαύματα»

Ο Υπουργός αναγνώρισε τη δυσμενή για τις φαρμακοβιομηχανίες κατάσταση που διαμορφώνεται τα τελευταία χρόνια, με αποκορύφωμα το 2023, ωστόσο, εξέφρασε την αισιοδοξία ότι μπορεί να διορθωθεί. «Έχω πάρει πολύ σοβαρά την ευθύνη που μου ανέθεσε ο Πρωθυπουργός και είμαι αποφασισμένος να σάς αποδείξω ότι μπορούμε, με καλόπιστη συνεννόηση, να αρχίσουμε να το διορθώνουμε. Τονίζω, όμως, ότι δεν μπορούμε να κάνουμε θαύματα», υπογράμμισε. Η κατάσταση είναι δυσμενέστερη στο νοσοκομειακό clawback, σημείωσε, επιρρίπτοντας την ευθύνη σε αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι ένας από τους στόχους στα συμβόλαια που υπογράφονται για την επιλογή των διοικήσεων, είναι ο έλεγχος της φαρμακευτικής δαπάνης στα νοσοκομεία.

«Όλα αυτά δεν αναιρούν το γεγονός ότι πρέπει να αυξηθεί η φαρμακευτική δαπάνη. που είναι πολύ χαμηλή στην Ελλάδα. Και αυξάνεται ήδη εφέτος με 370 εκατ. ευρώ συν 150 εκατ. ευρώ το επενδυτικό clawback. Πιστεύω ότι στο σύνολό τους όλα αυτά τα μέτρα θα μας οδηγήσουν σε ένα καλό αποτέλεσμα», ανέφερε ο Άδωνις Γεωργιάδης. Με στόχο να διαμορφωθεί ένα πιο προβλέψιμο περιβάλλον για όλους, δήλωσε ότι ενθαρρύνει ιδιαίτερα τις συμφωνίες με την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης και τους κλειστούς προϋπολογισμούς.

Τα πρώτα μέτρα εφαρμόζονται ήδη

Όπως τόνισε ο Υπουργός, τα πρώτα μέτρα που έχουν «περάσει» ήδη εφαρμόζονται και φαίνεται ότι αποδίδουν, ενώ θα ακολουθήσουν περαιτέρω παρεμβάσεις.

Αναφέρθηκε στη δυνατότητα αύξησης της τιμής φθηνών φαρμάκων έως 10 ευρώ, προς αποφυγήν της υποκατάστασης με ακριβότερα ( έχει υπογραφεί η Υπουργική Απόφαση), αλλά και στη δυνατότητα πολλών φαρμάκων να περάσουν από τη θετική στην αρνητική λίστα.

Μιλώντας για τη δαπάνη του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), τόνισε ότι έχουν θεσπιστεί πολύ αυστηρές διαδικασίες και προσδοκάται μία μεγάλη μείωση της δαπάνης που επιβαρύνει το clawback εντός του 2024. Σύμφωνα με τον ίδιο, ήδη κατά τον πρώτο μήνα του έτους η δαπάνη του ΙΦΕΤ είναι μειωμένη κατά 10%, σε σχέση με το 2023. Οι έλεγχοι συνταγογράφησης σε γιατρούς από τον ΕΟΠΥΥ έχουν ξεκινήσει και θεραπευτικά πρωτόκολλα έχουν αρχίσει να κλειδώνουν. «Δεν μιλάμε για μέτρα που θα εφαρμοστούν, αλλά για μέτρα που εφαρμόζονται ήδη και θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται», τόνισε ο Υπουργός. Και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι στην πίτα που θα κόβουμε του χρόνου, θα μπορούμε να μιλάμε για τη σημαντική πρόοδο που είχαμε το 2024, σε σχέση με το 2023».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στα 370 εκατ. η ενίσχυση του προϋπολογισμού για φάρμακα – Μέτρα για τον έλεγχο της δαπάνης

Στο «μικροσκόπιο» τα θεραπευτικά πρωτόκολλα συνταγογράφησης - Δείκτες παρακολούθησης από το υπουργείο Υγείας

Γενόσημα, πρωτόκολλα, συνταγογράφηση – Τα μέτρα Γεωργιάδη για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης 

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider