Συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, θα έχει στις 4 Απριλίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως ανέφερε ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνης.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα μεταβεί στις ΗΠΑ και την Ουάσινγκτον προκειμένου να δώσει το «παρών» σε εκδήλωση του Λευκού Οίκου για την Ελληνική Επανάσταση του 1821, όπως επισημαίνει ο κ. Τσούνης.
Ειδικότερα, ο κ. Τσούνης ο οποίος παραβρέθηκε στο συνέδριο «city hub events» που διεξάγεται στην Αλεξανδρούπολη, η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο πιστοποιήθηκε στο περιθώριο του προγράμματος της εκδήλωσης.
Great to join Greece’s Ministers of Defense @NikosDendias, Development @KostasSkrekas, and Infrastructure @CStaikouras in opening the East Macedonia Thrace Forum today, underscoring the importance of Alexandroupolis as an energy and transportation hub. pic.twitter.com/8kJpuKEooA
— George J. Tsunis (@USAmbassadorGR) March 13, 2024
Από την πλευρά τους, κυβερνητικές πηγές σχετικά με το επικείμενο τετ α τετ αναφέρουν τα εξής: «Είμαστε σε συζητήσεις. Δεν έχουμε λάβει ακόμα καμία επιβεβαίωση για καμία ημερομηνία».
Η πιθανή ατζέντα της συνάντησης
Εφόσον «κλειδώσει» η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον, θα είναι η δεύτερη από το Μάιο του 2022. Υπενθυμίζεται ότι ο Πρωθυπουργός είχε συναντηθεί στο Λευκό Οίκο με τον Τζο Μπάιντεν και μία μέρα μετά τη συνάντησή τους, είχε επισκεφθεί το Κογκρέσο για μία ιστορική ομιλία προς τους γερουσιαστές.
Ευρεία πρόκειται να είναι η ατζέντα των θεμάτων προς συζήτηση ανάμεσα στους δύο ηγέτες. Πέρα από τις διμερείς σχέσεις των δύο πρωτευουσών, στην πρώτη γραμμή βρίσκονται οι εξελίξεις στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή καθώς και ο ρόλος της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και σε ολόκληρη την Ευρωπαΐκή Ένωση. Επίσης, όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, που επικαλείται η ΕΡΤ οι σχέσεις Αθήνας και ΗΠΑ βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό επίπεδο των τελευταίων 30 ετών.
Στο υψηλότερο επίπεδο ιστορικά οι σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας
Εξαίροντας το επίπεδο των διμερών σχέσεων, ο κ. Τσούνης τόνισε πως οι σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας συνεχίζουν να βρίσκονται ιστορικά στο υψηλότερο επίπεδό τους και η διμερής συνεργασία στην Αλεξανδρούπολη αποτελεί βασική πτυχή αυτής της σχέσης. Επεσήμανε ότι ο 5ος Στρατηγικός Διάλογος ΗΠΑ-Ελλάδας που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον τον περασμένο μήνα ανέπτυξε περαιτέρω τη σχέση αυτή και εξέφρασε την κοινή βούληση των δύο χωρών να συνεχίσουν να προωθούν τους κοινούς τους στόχους για ειρήνη και ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο, τα Δυτικά Βαλκάνια, την περιοχή του Εύξεινου Πόντου και πέραν, με βάση τις κοινές δημοκρατικές αξίες.
Σε αυτό το πλαίσιο, επιφύλαξε ύμνους για την Ελλάδα, σημειώνοντας πως οι Έλληνες κάνουν πάντα το σωστό και ενεργούν με αξίες. «Μας ενώνουν οι κοινές μας δημοκρατικές αξίες», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρέσβης και στάθηκε στην παγκόσμια προσφορά της Ελλάδας, σημειώνοντας πως η Δημοκρατία είναι ένα μόνο από τα πράγματα τα οποία ο κόσμος χρωστάει στους Έλληνες.
Επίσης, ο Αμερικανός πρέσβης σημείωσε πως η Ελλάδα είναι ο βασικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ, κάνοντας μάλιστα λόγο για αναντικατάστατο εταίρο και σύμμαχο που διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην υπεράσπιση της νοτιοανατολικής πλευράς της Συμμαχίας.
Υπό αυτό το πρίσμα, έκανε ξεχωριστή αναφορά στη Βόρεια Ελλάδα, αναδεικνύοντας τη σημασία του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης. «Η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη παίζουν καθοριστικό ρόλο και υπό την αιγίδα της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας, η σημασία του Λιμένα Αλεξανδρούπολης για τα στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ συνεχίζει να αυξάνεται». Μάλιστα, υπογράμμισε πως μέσω της Αλεξανδρούπολης, η Ελλάδα διασφαλίζει την ετοιμότητα του ΝΑΤΟ, υποστηρίζοντας κρίσιμη υλικοτεχνική υποδομή για ολόκληρη τη Συμμαχία.
Υπογραμμίζοντας έτι περαιτέρω τη σημασία των λιμανιών της Αλεξανδρούπολης και της Βόρειας Ελλάδας, διατύπωσε την πεποίθηση πως μπορούν να διαδραματίσουν μεγαλύτερο ρόλο ως σημείο εισόδου για αγαθά που ρέουν από τον νότο προς τον βορρά, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τη Μολδαβία.
Τέλος, έδωσε έμφαση στον ενεργειακό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή. Η Αλεξανδρούπολη διαδραματίζει βασικό ρόλο στον ενεργειακό μετασχηματισμό που συντελείται στην Ελλάδα και στην περιοχή αυτή, υπογράμμισε συγκεκριμένα, και επεσήμανε ότι με τη διαφοροποίηση των ενεργειακών της πηγών, μεταξύ άλλων μέσω της νέας πλωτής μονάδας υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, η Ελλάδα οικοδομεί ένα πιο ασφαλές μέλλον για την οικονομία της και για την Ευρώπη. «Είμαστε υπερήφανοι για τη δουλειά που έχουμε κάνει από κοινού σε αυτόν τον τομέα μέχρι στιγμής, και υπάρχουν κι άλλα που μπορούμε να κάνουμε» διαμήνυσε επιπροσθέτως.