Teneo: Σε τροχιά επίτευξης του εκλογικού του στόχου ο Μητσοτάκης - Πιθανή αμφισβήτηση σε ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ μετά τις κάλπες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Teneo: Σε τροχιά επίτευξης του εκλογικού του στόχου ο Μητσοτάκης - Πιθανή αμφισβήτηση σε ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ μετά τις κάλπες
Τις τελευταίες εβδομάδες, η κυβερνώσα παράταξη της Νέας Δημοκρατίας ξεπέρασε την πρόσφατη υποχώρηση και οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μπορεί να κερδίσει τουλάχιστον το 33,1% που είχει στις τελευταίες εκλογές του ΕΚ το 2019, όπως αναφέρει η Teneo.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η κυβερνώσα παράταξη της Νέας Δημοκρατίας ξεπέρασε την πρόσφατη υποχώρηση που είχε καταγράψει και οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μπορεί να κερδίσει τουλάχιστον το 33,1% που είχε στις τελευταίες εκλογές του ΕΚ το 2019, όπως αναφέρει η Teneo.

Αν και το ποσοστό αυτό είναι ουσιαστικά χαμηλότερο από το 40,5% που κέρδισε το κεντροδεξιό κόμμα στις εθνικές εκλογές του περασμένου Ιουνίου, ο Μητσοτάκης έθεσε τον πήχη για τις ευρωεκλογές στο 33%.

Σύμφωνα με τον W. Piccoli, Co-President της Teneo, «ο Κ. Μητσοτάκης υποστηρίζει ότι δεδομένου ότι η κυβέρνησή του βρίσκεται στη δεύτερη θητεία της, αυτό επιφέρει μια φθορά στα πέντε χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία, και οι Έλληνες ψηφοφόροι τείνουν να μην τηρούν τόσο στενά τις κομματικές τους δεσμεύσεις στις ευρωπαϊκές εκλογές και μια επανάληψη του αποτελέσματος του 2019 μπορεί να θεωρηθεί κατόρθωμα».

Ο χρόνος για Κασσελάκη και η πιθανή αμφισβήτηση σε Ανδρουλάκη

«Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν επίσης ότι τα κόμματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν σημειώνουν ουσιαστική πρόοδο, αφήνοντας τη ΝΔ με ένα τεράστιο προβάδισμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να έχει σταθεροποιηθεί υπό τον νέο του αρχηγό Στέφανο Κασελάκη. Μετά από μια εσωτερική διάσπαση και ένα θυελλώδες συνέδριο του κόμματος τον Φεβρουάριο, ο Κασσελάκης έχει σταθεροποιήσει τη θέση του και η αξιολόγηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει βελτιωθεί τις τελευταίες εβδομάδες. Ωστόσο, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προβλέπεται ότι δεν θα κερδίσει περισσότερο από 15% των ψήφων. Αυτό πιθανότατα θα ήταν αρκετό για να κερδίσει περισσότερο χρόνο ο Κασσελάκης για να αναδιαμορφώσει τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν θα αποτελούσε άμεση απειλή για τον Μητσοτάκη», αναφέρει ο Piccoli.

Η κεντροαριστερά παράταξη του ΠΑΣΟΚ φαίνεται να παλεύει να κάνει αίσθηση κινούμενη πέριξ του 12%. Δεδομένου ότι η κυβέρνηση είχε ένα δύσκολο ξεκίνημα για τη δεύτερη θητεία της και ο ΣΥΡΙΖΑ κατακλύζεται από εσωτερικές διαμάχες, αυτό θα αποτελούσε ένα απογοητευτικό αποτέλεσμα για τους σοσιαλδημοκράτες, όπως τονίζει η Teneo. Η θέση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, πρώην ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη, θα μπορούσε να τεθεί υπό αμφισβήτηση εάν το ΠΑΣΟΚ δεν καταφέρει να συγκεντρώσει μεγαλύτερη υποστήριξη.

Ο Μητσοτάκης έχει δείξει μεγαλύτερη ανησυχία για την απειλή εκ δειξών του. Το υπερεθνικιστικό κόμμα, Ελληνική Λύση, έχει κερδίσει σημαντικό έδαφος από την ψήφιση του νόμου για την ισότητα των γάμων νωρίτερα αυτό το έτος και προσπάθησε να αξιοποιήσει τις εντάσεις με τους γείτονες της Ελλάδας, ιδίως την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία και την Τουρκία.

Η Ελληνική Λύση κέρδισε κάτι λιγότερο από το 4,5% στις εθνικές εκλογές του περασμένου καλοκαιριού, αλλά οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το δεξιό κόμμα βρίσκεται σε τροχιά διπλασιασμού του ποσοστού του στις 9 Ιουνίου,σ.υμφωνα με την Teneo. «Ο Μητσοτάκης απάντησε σε αυτό συμπεριλαμβάνοντας έναν Ελληνοαλβανό πολιτικό στο επίκεντρο της διπλωματικής διαμάχης μεταξύ Αθήνας και Τιράνων στη λίστα υποψηφίων της ΝΔ για το ΕΚ. Καταδίκασε επίσης δημόσια τη νέα πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας για την άρνησή της να χρησιμοποιήσει το συνταγματικό όνομα της βαλκανικής χώρας, το οποίο καθιερώθηκε σε συμφωνία του 2018 μεταξύ των Σκοπίων και της Αθήνας που έλυσε μια διαμάχη δεκαετιών, κατά την πρόσφατη τελετή ορκωμοσίας της» επισημαίνει ο Piccoli.

Το κόστος ζωής παραμένει το κύριο μέλημα των ψηφοφόρων

Ωστόσο, οι έρευνες έχουν δείξει σε σταθερή βάση ότι το θέμα που απασχολεί περισσότερο τους Έλληνες ψηφοφόρους είναι το κόστος ζωής. Ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 3,1% τον Απρίλιο, αν και οι τιμές των τροφίμων και των αλκοολουχων αυξήθηκαν κατά 5,4%. Παρά την πίεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση έχει επανειλημμένα απορρίψει εκκλήσεις για μείωση των έμμεσων φόρων. Υποστηρίζει ότι αυτό το μετρο δεν θα μετακυλίονταν στους καταναλωτές και θα δημιουργούσε τρύπα στα δημόσια οικονομικά.

Ωστόσο, αυτή την εβδομάδα, ο Μητσοτάκης έστειλε επιστολή στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen για να ζητήσει από τις Βρυξέλλες να αντιμετωπίσουν τους εδαφικούς περιορισμούς εφοδιασμού (TSC) που χρησιμοποιούν οι πολυεθνικές, υποστηρίζοντας ότι συμβάλλουν σε υψηλότερες τιμές στην Ελλάδα. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης απέρριψαν την προσφυγή ως προεκλογικό τέχνασμα.

Παρά τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό, αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι ο Μητσοτάκης θα συγκρατήσει μια πιθανή πρόοδο από την αντιπολίτευση, η οποία δεν μπόρεσε να αξιοποιήσει τις ανησυχίες των ψηφοφόρων με κανέναν σημαντικό τρόπο. Δεδομένου ότι η ΝΔ πρόκειται να κερδίσει το μεγαλύτερο ποσοστό των ψήφων από τα δύο επόμενα κόμματα μαζί, αφήνει στην αντιπολίτευση ελάχιστα σημεία για πανηγυρισμούς, όπως αναφέρει ο Piccoli..

Μετά τις 9 Ιουνίου, το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ είναι πιθανό να τεθεί υπό αμφισβήτηση, δεδομένου ότι, στην παρούσα κατάστασή τους, κανένα από τα δύο κόμματα δεν φαίνεται ικανό να θέσει μια σοβαρή πρόκληση κατά του Μητσοτάκη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider