Χρυσοχοΐδης: Σχεδόν 5.500 συλλήψεις για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας το 2024

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρυσοχοΐδης: Σχεδόν 5.500 συλλήψεις για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας το 2024
Σε 73 συλλήψεις για ενδοοικογενειακή βία προχώρησε η Αστυνομία το τελευταίο 24ωρο ενώ μέσα στο 1ο 5άμηνο του έτους έχουμε 5.300 υποθέσεις για το ίδιο θέμα και έγιναν και περίπου 5.500 συλλήψεις, όπως τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

Σε 73 συλλήψεις για ενδοοικογενειακή βία προχώρησε η Αστυνομία το τελευταίο 24ωρο ενώ μέσα στο 1ο 5άμηνο του έτους έχουμε 5.300 υποθέσεις για το ίδιο θέμα και έγιναν και περίπου 5.500 συλλήψεις, όπως τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΙ».

Ερωτηθείς ο υπουργός για το αν όλα τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας έχουν την ίδια προστασία όπως αυτή που είχε η σύζυγος του ποινικολόγου Απόστολου Λύτρα απάντησε: «Απολύτως. Ίσως και περισσότερο ακόμη. Και αυτό που θέλω να σας πω εγώ προσωπικά κάθε πρωί, όσες υποθέσεις είναι ιδιαίτερα σοβαρές, τις εξετάζω μαζί με τον αρχηγό και τους λοιπούς αρμόδιους ασχολούμαι να δω τις υποθέσεις, σε ποιες δομές βρίσκονται τα θύματα, ποιος τα παρακολουθεί, ποια είναι η δικαστική εξέλιξη. Είναι ένα ζήτημα που βρίσκεται στην καθημερινή πρωινή μας σύσκεψη».

Παράλληλα ο υπουργός σημείωσε ότι «όλο αυτό κάθε μέρα διογκώνεται διότι ανοίγουν στόματα, δεν είναι ότι τώρα έχουμε μία έξαρση ενδοοικογενειακής βίας, οι γυναίκες απελευθερώνονται και καταγγέλλουν. Έχουμε εγκαταστήσει κάποιες λίγες χιλιάδες Pαnic Button, κάθε βράδυ εγκαθίστανται περίπου 20, κάθε βράδυ έχουμε μεταφορά θυμάτων (γυναίκες ακόμα και με τα παιδιά τους) σε δομές της Αστυνομίας».

Αναφορικά με το ζήτημα προφυλάκισης των δραστών περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις αφήνονται ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. «Πιστεύω ότι πρέπει πολύ γρήγορα - ο υπουργός Δικαιοσύνης το επεξεργάζεται - να βρούμε αυτές τις εναλλακτικές μορφές ποινών (κοινωφελή εργασία κ.τ.λ.) έτσι ώστε πραγματικά να εκτελείται μία ποινή» τόνισε.

Αναφερόμενος στη πυρκαγιά που ξέσπασε χθες στο Κορωπί ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είπε ότι υπήρξε μια τεράστια κινητοποίηση. «Κινήθηκε η Πυροσβεστική, η Πολιτική Προστασία, κινήθηκαν αστυνομικές δυνάμεις πάρα πολλές και εκκένωσαν όλο τον οικισμό. Μάλλον τους οικισμούς, γιατί έχει επιμέρους οικισμούς εκεί στην περιοχή του Κίτσι, στο Κορωπί. Ευτυχώς, κανείς άνθρωπος δεν έχει πάθει τίποτα. Οι άνθρωποι θα γυρίσουν σήμερα στα σπίτια τους. Αλλά πρέπει να προσέχουμε πάρα πολύ. Είναι δύσκολες συνθήκες».

Επιπρόσθετα τόνισε ότι αν αποδειχθεί με τεκμήρια ότι υπήρξε εμπρησμός χθες, τότε ο δράστης προφανώς θα συλληφθεί και θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα. «Και τώρα πια οι ποινές είναι πολύ αυστηρές» όπως υπογράμμισε.

Σχετικά με το επίδομα πρώτης ανταπόκρισης στους αστυνομικούς της ΔΙΑΣ ο κ. Χρυσοχοϊδης τόνισε ότι θα ανακοινωθεί σε λίγες μέρες. «Είναι μία συνδρομή στους αστυνομικούς, η οποία είναι η πρώτη ανταπόκριση. Δηλαδή αυτός που τρέχει πρώτος στο περιστατικό της ενδοοικογενειακής βίας. Σε ένα περιστατικό που κινδυνεύει μια ζωή. Είναι μια επιβράβευση και μια ενίσχυση» όπως επεσήμανε.

Σχολιάζοντας την παραβατικότητα των ανηλίκων ο κ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε ότι είναι ένα σύγχρονο κοινωνικό φαινόμενο ενώ τόνισε ότι λόγω των δράσεων που πραγματοποιεί η ΕΛΑΣ αυτό το τελευταίο τετράμηνο παρατηρείται μια μείωση των περιστατικών της τάξης του 20%-25%. Παράλληλα τόνισε ότι ως αρμόδιος υπουργός έχει δώσει κατεύθυνση στους αστυνομικούς να συλλαμβάνονται οι γονείς. «Όπου υπάρχουν καθ' έξιν παραβατικά παιδιά, είναι ευθύνη των γονέων. Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις. Σε όλες τις περιπτώσεις. Λιγότερους ανήλικους, περισσότερους γονείς» είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος αναφερόμενος στα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας στους αθλητικούς χώρους είπε: «Αυτό που έχω να σας πω είναι ότι πράγματι, από τη μέρα που άνοιξαν τα γήπεδα από τον Φλεβάρη και μετά, έχουμε μια νέα πραγματικότητα. Εφαρμόζονται οι νόμοι, η αστυνομία είναι πολύ αυστηρή. Από την άλλη πλευρά, έχει βελτιωθεί σημαντικά και το νομοθετικό καθεστώς. Αλλά αυτό που θέλω να σας πω είναι ότι όλες αυτές οι εγκληματικές ομάδες, όλων των ομάδων, όλων των ποδοσφαιρικών, μπασκετικών και λοιπά ομάδων, όλες οι εγκληματικές ομάδες θα περάσουν το κατώφλι του Εισαγγελέα. Όλες».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κικίλιας για πυρκαγιά στη Βάρης – Κορωπίου: Εμπρηστής έβαλε φωτιά - Οπτικό υλικό στα χέρια των Αρχών

Μητσοτάκης: Σε ευάλωτους και συνταξιούχους τα έσοδα από την εισφορά στα διυλιστήρια

Αργολίδα: Διάσπαρτες εστίες φωτιάς στην Ερμιόνη - Μήνυμα 112 για την Δάρδιζα

gazzetta
gazzetta reader insider insider