Σκέρτσος: Οικονομική ανάπτυξη και κράτος δικαίου συμβαδίζουν

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σκέρτσος: Οικονομική ανάπτυξη και κράτος δικαίου συμβαδίζουν
Με αφορμή τη σημερινή Έκθεση του ΟΟΣΑ για την καταπολέμηση της διαφθοράς, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος.

Με αφορμή τη σημερινή Έκθεση του ΟΟΣΑ για την καταπολέμηση της διαφθοράς, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΙ», έκανε εκτενή αναφορά στα θέματα του κράτους δικαίου.

«Για μας η οικονομική ανάπτυξη της χώρας, η μεγέθυνση της οικονομίας συμβαδίζει με το κράτος δικαίου. Δεν μπορείς να λες ότι είσαι μια ανοιχτή, αξιόπιστη οικονομία που υποδέχεται επενδύσεις, αν έχεις μια δικαιοσύνη που καθυστερεί, αν έχεις ατροφικούς θεσμούς, αν υπάρχει εκτεταμένη διαφθορά. Εδώ και τέσσερα χρόνια πραγματοποιούμε μια συστηματική και επίπονη προσπάθεια να βελτιώσουμε τις επιδόσεις μας σε αυτούς τους κρίσιμους δείκτες», ήταν το εισαγωγικό σχόλιό του και συνέστησε, αμέσως μετά, «να μιλάμε με βάση αυτούς τους διεθνείς οργανισμούς, όπως είναι ο ΟΟΣΑ, το Συμβούλιο της Ευρώπης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και όχι με βάση Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, που μπορεί να έχουν και άλλες σκοπιμότητες που υποκινούν τις δικές τους εκθέσεις. Ο ΟΟΣΑ σημειώνει ότι από τις 49 συστάσεις που είχαν γίνει στην Ελλάδα, οι 38 έχουν ικανοποιηθεί από την κυβέρνηση, η Ελλάδα έχει πετύχει το υψηλότερο σκορ συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες μέλη του ΟΟΣΑ. Δεν τελειώνει εδώ η δουλειά μας».

Κληθείς να σχολιάσει τον έλεγχο στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αχιλλέα Ζήση, για την υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, ο υπουργός Επικρατείας απάντησε ότι «η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη με βάση το ελληνικό Σύνταγμα», και μάλιστα «αυτό αποτελεί τον πυρήνα του κράτους δικαίου». Ζήτησε δε, «να αφήσουμε τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της».

Για το μήνυμα των πρόσφατων εκλογών, σημείωσε ότι «οι εκλογές έχουν στείλει συγκεκριμένα μηνύματα, οι πολίτες έχουν μιλήσει είτε με την ψήφο τους είτε με την αποχή τους, τα μηνύματα αυτά έχουν αποκωδικοποιηθεί από την κυβέρνηση», διαβεβαίωσε. Εξ ου, προσέθεσε, και οι πρώτες κινήσεις, ο ανασχηματισμός.

Σε ό,τι αφορά την έκτακτη φορολογία των διυλιστηρίων, παρατήρησε ότι αυτό στέλνει «ένα συγκεκριμένο μήνυμα: ότι είμαστε μια κυβέρνηση που λειτουργεί χωρίς δογματισμούς. Όταν καταγράφονται υπερκέρδη που είναι ασυνήθιστα σε σχέση με την κανονική πορεία κερδών σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας, η κυβέρνηση δεν διστάζει να επιβάλει και έκτακτη φορολογία, ώστε τα κέρδη αυτά να αναδιανεμηθούν σε εκείνους που τα έχουν μεγαλύτερη ανάγκη».

Στο ερώτημα, «γιατί τώρα» επεβλήθη η συγκεκριμένη φορολογία, απάντησε ότι η κυβέρνηση περίμενε τα τελικά στοιχεία των οικονομικών καταστάσεων: Συγκεκριμένα, «προέκυψε κερδοφορία σε καθαρή βάση της τάξης του 1,4 δισ. ευρώ, ενώ συνήθως η κερδοφορία στο συγκεκριμένο κλάδο ήταν περίπου στο μισό ή και κάτι λιγότερο».

Επιπλέον, η εν λόγω φορολογία κινήθηκε στο ύψος του 33% γιατί «τόσο επιβάλλαμε και την προηγούμενη φορά», ακόμη «πάνω κάτω αυτό είναι το φάσμα των συντελεστών φορολόγησης που επιβάλλουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Επειδή η συγκεκριμένη δραστηριότητα έχει και εξαγωγικό χαρακτήρα, θα ήταν παράλογο να πάμε σε υψηλότερο (φόρο), θα ήταν σαν να φορολογούμε τις εξαγωγές».

Αλλάζοντας θέμα, για τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, υπογράμμισε ότι «το Μέγαρο Μαξίμου, η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός είναι σε διαρκή διάλογο και με την ΚΟ και με την κοινωνία και με τις τοπικές οργανώσεις του κόμματος. Είναι πάρα πολύ χρήσιμη αυτή η ανατροφοδότηση. Πρέπει να βγούμε περισσότερο από τα γραφεία μας, να ακούσουμε τι λέει η κοινωνία, να ακούσουμε τα παράπονα. Είμαστε πέντε χρόνια κυβέρνηση, προφανώς δεν τα κάνουμε όλα τέλεια, υπάρχουν λάθη και καθυστερήσεις, σημειώνουμε πού γίνονται αυτές. Ο πρωθυπουργός νομίζω ότι έχει αποδείξει ότι είναι ένας μαέστρος που κρατάει με αποτελεσματικό τρόπο την μπαγκέτα. Όπου χρειάζεται, δίνει τον τόνο να τρέξουμε πιο γρήγορα».

Στο σημείο αυτό, ο κ. Σκέρτσος υπογράμμισε δύο αρχές, που πρέπει να υιοθετούν τα δημόσια πρόσωπα: «Κανείς δεν είναι αναντικατάστατος και όλοι πρέπει να είμαστε χρήσιμοι στην πολιτική, διαφορετικά δεν έχουμε λόγο ύπαρξης. Στόχος της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού είναι η κυβέρνηση και τα στελέχη της να είναι χρήσιμα για τους πολίτες, να λύνουν προβλήματα».

Και για τα μέλη του Κοινοβουλίου τόνισε: «Οι βουλευτές είναι οι ιμάντες που μεταφέρουν τα προβλήματα της κοινωνίας, πρέπει να ακούμε πολύ προσεκτικά τις παρατηρήσεις τους, τις προτάσεις τους, να τις ενσωματώνουμε. Είμαστε σε διαρκή διάλογο και επικοινωνία μαζί τους, η εσωστρέφεια σίγουρα δεν βοηθάει», αν και, συμπλήρωσε, «ο αναστοχασμός γύρω από τα αποτελέσματα της ευρωκάλπης είναι αναγκαίος».

Ταυτοχρόνως, ζήτησε «να προχωρήσουμε μπροστά χωρίς να χανόμαστε σε συζητήσεις για δεξιά-αριστερά», και παρέπεμψε σε όσα ο πρωθυπουργός έχει πει για την παρακαταθήκη του ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας, τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, για τη φυσιογνωμία του κόμματος.

Με τη στρατηγική αυτή, εξ άλλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης «έχει κερδίσει αλλεπάλληλες εκλογές, έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας». Άλλωστε, «δεν είναι δεδομένα ή αυτονόητα τα ποσοστά αυτά, παλεύουμε καθημερινά για να αποδεικνύουμε ότι είμαστε χρήσιμοι στην κοινωνία». Πολλώ μάλλον που, συνέχισε, «λύνουμε εκκρεμότητες που καμία κυβέρνηση στο παρελθόν, για πολλές δεκαετίες δυστυχώς, δεν τόλμησε να λύσει. Έχουν πέσει στους ώμους αυτής της κυβέρνησης πολλά προβλήματα μαζεμένα, να τα λύσουμε αυτές τις δύο τετραετίες».

Για την ανάρτηση που έκανε, τέλος, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για το κόμμα του και το πολιτικό σύστημα εν γένει, είπε πως δεν θέλει να υπεισέλθει στα εσωτερικά ενός άλλου κόμματος. Πάντως, σχολίασε, «τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών έχουν φέρει μια μεγάλη αναστάτωση στα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης». ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ «αθροιστικά δεν έχουν μεγαλύτερη δύναμη από τη ΝΔ, για να θυμόμαστε την ισορροπία των πολιτικών δυνάμεων που δεν έχει μεταβληθεί ουσιωδώς, πέρα από το γεγονός της μεγάλης αποχής, η οποία μας προβληματίζει προφανώς».

Σύμφωνα με την προσέγγιση του κ. Σκέρτσου, η ανάρτηση του Στ. Κασσελάκη «ήταν ένα κείμενο που ασχολείται με τα εσωτερικά ζητήματα του ΣΥΡΙΖΑ, δεν ασχολείται με τα προβλήματα της κοινωνίας, ας βγάλουν οι πολίτες τα συμπεράσματά τους». Ειδικώς, όμως, για όσα υποστηρίζει ο Στέφανος Κασσελάκης περί μαύρου χρήματος στα κόμματα, ο Άκης Σκέρτσος αντέτεινε ότι δεν γίνονται «μέσω Χ τέτοιες καταγγελίες. Αν έχει τέτοια στοιχεία να τα πάει στη δικαιοσύνη να αξιολογηθούν».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΥΠΕΞ για δηλώσεις Μίτσκοσκι: Το erga omnes δεν επιδέχεται καμία απολύτως αμφισβήτηση

Το πόρισμα της ΡΑΣ για το σιδηροδρομικό συμβάν της 23ης Δεκεμβρίου 2023

Μήνυση Γεωργιάδη κατά Πολάκη

gazzetta
gazzetta reader insider insider