Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι η Τουρκία είναι αλληλέγγυα με τον Λίβανο στον απόηχο των αυξανόμενων εντάσεων με το Ισραήλ και κάλεσε τις περιφερειακές χώρες να στηρίξουν και εκείνες τη Βηρυτό. Μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του στο τουρκικό κοινοβούλιο ο Ερντογάν είπε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σχεδιάζει να εξαπλώσει τον πόλεμο στη Γάζα στην περιοχή και ότι αυτό θα ήταν «καταστροφικό» και χαρακτήρισε «αξιοθρήνητη» τη στήριξη που προσφέρει η Δύση στο Ισραήλ.
«Φαίνεται ότι το Ισραήλ, που κατέστρεψε τη Γάζα, στρέφει τώρα το βλέμμα του στον Λίβανο. Βλέπουμε ότι οι δυτικές δυνάμεις υποστηρίζουν το Ισραήλ παρασκηνιακά», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος ενώπιον των βουλευτών του κόμματός του στο κοινοβούλιο.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε την Κυριακή ότι στο τέλος της «έντονης φάσης» της επίθεσής του στη Λωρίδα της Γάζας, ο ισραηλινός στρατός θα είναι «σε θέση να αναδιατάξει ορισμένες δυνάμεις προς τα βόρεια», κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο, αυξάνοντας τους φόβους για επέκταση της σύγκρουσης.
«Πριν από τη Δύση, θα πρέπει να αντιδράσουν ενάντια σε αυτά τα αιματηρά σχέδια ο ισλαμικός κόσμος και οι αδελφές χώρες της Μέσης Ανατολής. Ωστόσο με λύπη μας παρατηρούμε ότι ο ισλαμικός κόσμος ενεργεί σαν να είναι ήδη νεκρός. Δεν πρέπει να δώσουμε αυτή την ευκαιρία», είπε ο Τούρκος πρόεδρος. Τόνισε ότι «η Τουρκία στέκεται στο πλευρό του αδελφού λαού και κράτους του Λιβάνου και κάλεσε και άλλες χώρες της περιοχής να είναι αλληλέγγυες με τον Λίβανο.
«Είναι εξαιρετικά σοβαρό και αξιοθρήνητο τα κράτη που μιλούν για ελευθερία, ανθρώπινα δικαιώματα και δικαιοσύνη να είναι αιχμάλωτα ενός ψυχικά άρρωστου ανθρώπου όπως ο Νετανιάχου», είπε ο Ερντογάν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποίησαν χθες, Τρίτη, ότι μια σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ θα μπορούσε να προκαλέσει έναν περιφερειακό πόλεμο.
Προηγουμένως, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στράφηκε και εναντίον εκείνων που από το εσωτερικό της Τουρκίας ασπάζονται τις πολιτικές τις Δύσης: «Κάποιοι μπορεί να μιλάνε διαφορετικά στην Τουρκία και διαφορετικά στην Ευρώπη, την οποία βλέπουν ως πηγή εξουσίας για την πολιτική τους καριέρα. Κάποιοι μπορεί να προσπαθούν να ρίξουν λάσπη στην παλαιστινιακή αντίσταση, προκειμένου να εισπράξουν ένα "μπράβο" από τα δυτικά αφεντικά τους, να φανούν χαριτωμένοι σε αυτούς, να κερδίσουν την εύνοιά τους. Αλλά εμείς θα λέμε την αλήθεια μέσα και έξω, θα υπερασπιζόμαστε την αλήθεια, θα στεκόμαστε στο πλευρό των αθώων και ενάντια στους δολοφόνους».
«Κανείς δεν πρέπει να περιμένει από εμάς να υποκύψουμε στις πιέσεις του παγκόσμιου σιωνιστικού δικτύου και να υποκλιθούμε μπροστά στους καταπιεστές», συμπλήρωσε ο Ταγίπ Ερντογάν.
Υπενθυμίζεται ότι την θέση της Τουρκίας σε σχέση με το ενδεχόμενο επέκτασης του πολέμου στον Λίβανο παρουσίασε προ διημέρου και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κάνοντας αναφορά, μεταξύ άλλων, στις απειλές της Χεζμπολάχ κατά της Κύπρου.
Σε εφ' όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο Haberturk, ο Χακάν Φιντάν, ερωτηθείς για τις απειλητικές δηλώσεις του γενικού γραμματέα της Χεζμπολάχ Χάσαν Νασράλα κατά της Κύπρου σε περίπτωση επέκτασης του πολέμου στον Λίβανο, ο Χακάν Φιντάν δήλωσε ότι «αντιμετωπίζουμε μια μεγάλη απειλή και κίνδυνο επέκτασης εδώ. Αυτός ο κίνδυνος θα συνεχιστεί όσο συνεχίζεται η γενοκτονία του Ισραήλ. Τώρα, ειδικά ο Λίβανος είναι στην ατζέντα» για να προσθέσει ότι «οι παράγοντες του Λιβάνου που απειλούν την Κύπρο είναι προάγγελος αυτού του γεγονότος».
Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας είπε ότι «από την αρχή προειδοποιούμε τους Ευρωπαίους δρώντες και τους περιφερειακούς δρώντες για την «ελληνοκυπριακή διοίκηση» ότι ο τόπος αυτός έχει μετατραπεί σε κέντρο επιχειρήσεων. Δηλαδή, μετά τις 7 Οκτωβρίου, μετά τις πρώτες επιχειρήσεις που ξεκίνησε το Ισραήλ, βλέπουμε σε αναφορές υπηρεσιών πληροφοριών ότι ο "ελληνοκυπριακός τομέας της νότιας Κύπρου" (σ.σ. όπως ο ίδιος αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία) έχει γίνει βάση που χρησιμοποιείται από ορισμένες χώρες, ειδικά σε επιχειρήσεις κατά της Γάζας».
Καταλήγοντας ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε: «Το γεγονός ότι αυτός ο τόπος και τα ελληνικά νησιά χρησιμοποιούνται για επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή δεν θα ωφελήσει ούτε τον «ελληνοκυπριακό τομέα», ούτε την Ελλάδα. Η συμβουλή μας, αυτό που είπαμε στους Έλληνες, είναι "μείνετε μακριά από αυτά τα θέματα", διότι όταν εμπλακείτε με αυτόν τον τρόπο στους εν εξελίξει πολέμους στη Μέση Ανατολή, αν γίνετε μέρος αυτών, θα έρθει η φωτιά και θα σας βρει».
Περισσότεροι από οκτώ μήνες βίας μεταξύ της Χεζμπολάχ και του ισραηλινού στρατού έχουν προκαλέσει τουλάχιστον 481 νεκρούς στον Λίβανο, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι μαχητές της Χεζμπολάχ και 94 πολίτες, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου. Από την ισραηλινή πλευρά, τουλάχιστον 15 στρατιώτες και 11 πολίτες έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με το Ισραήλ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ