Bloomberg: Αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά από Γαλλία και Γερμανία σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ευρώπη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Bloomberg: Αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά από Γαλλία και Γερμανία σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ευρώπη
Οργισμένες αντιδράσεις μεταξύ ορισμένων εκ των ηγετών των 27 κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκάλεσε η προσπάθεια Μακρόν - Σολτς να διαφοροποιήσουν βασικά σημεία του κειμένου συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής του μπλοκ που διεξήχθη χθες στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με όσα αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg σε σημερινό του δημοσίευμα.

Οργισμένες αντιδράσεις μεταξύ αρκετών εκ των ηγετών των 27 κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκάλεσε η προσπάθεια Μακρόν - Σολτς να διαφοροποιήσουν βασικά σημεία του κειμένου συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής του μπλοκ που διεξήχθη χθες στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με όσα αναφέρει το Bloomberg σε σημερινό του δημοσίευμα.

Οι ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας -οι οποίοι αμφότεροι προέρχονται από εμφατικές ήττες στις πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις για τις Ευρωεκλογές- προσπάθησαν να αλλάξουν το περιεχόμενο του κειμένου συμπερασμάτων, το οποίο είχε ήδη συμφωνηθεί από τις αρμόδιες Μόνιμες Αντιπροσωπείες, προκαλώντας την έκρηξη αρκετών συναδέλφων τους, οι οποίοι απέρριψαν σχεδόν το σύνολο των νέων γαλλο-γερμανικών προτάσεων.

«Δεν υπήρχε καμία διάθεση να αποσυντεθεί ολόκληρο το κείμενο», ανέφερε χαρακτηριστικά η πρωθυπουργός της Δανίας Mette Frederiksen σύμφωνα με το Bloomberg, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες στην πρωτοβουλία Μακρόν - Σολτς αντέδρασαν και οι ηγέτες της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Κύπρου, της Πολωνίας, της Πορτογαλίας, της Σουηδίας, του Λουξεμβούργου, της Φινλανδίας, της Εσθονίας, της Τσεχίας, της Λιθουανίας και του Βελγίου.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, οι δύο ηγέτες φάνηκε πως είχαν συζητήσει σε διμερές επίπεδο τις αλλαγές που επιθυμούσαν να συμπεριληφθούν στο κείμενο συμπερασμάτων, καθώς προσπαθούν να αντιστρέψουν την ιδιαίτερα αρνητική εικόνα που δημιούργησαν οι εκλογικές τους επιδόσεις στις Ευρωεκλογές.

Σημειώνεται πως στην περίπτωση της Γαλλίας, ο πρόεδρος Μακρόν αναγκάστηκε να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές, στον απόηχο της κατακρήμνισης των ποσοστών της συμμαχίας "L' Europe Ensemble" και της εκρηκτικής ανόδου της ακροδεξιάς υπό την Μαρί Λεπέν, ωστόσο οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως μάλλον τα αποτελέσματα των εκλογών της Κυριακής θα είναι ακόμα χειρότερα για τον Γάλλο πρόεδρο.

Οι Γάλλοι υπουργοί έδειχναν εξουθενωμένοι κατά τη διάρκεια των συναντήσεων στις Βρυξέλλες αυτήν την εβδομάδα, σύμφωνα με διπλωμάτη της ΕΕ, καθώς πέραν των εξελίξεων στα της Συνόδου Κορυφής πρέπει να τρέξουν και μία ιδιαίτερα απαιτητική προεκλογική εκστρατεία, ενώ έκδηλη είναι η ανησυχία πως οι διαδοχικές ήττες Μακρόν στην εγχώρια πολιτική σκηνή, θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις στις επερχόμενες Συνόδους Κορυφής, όπου η πολιτική του δύναμη θα είναι αρκετά αποδυναμωμένη.

«Φυσικά. Όλοι για αυτό μιλούν», παραδέχθηκε προσερχόμενος στη Σύνοδο ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τις πιεστικές συνθήκες κάτω από τις οποίες συνεδρίασαν οι ηγέτες των «27».

Σύμφωνα με το Bloomber, η ασταθής συμπεριφορά των δύο μεγαλύτερων δυνάμεων του μπλοκ είναι ένα ανησυχητικό σημάδι για τους ηγέτες της ΕΕ καθώς προσπαθούν να αντιμετωπίσουν έναν αυξανόμενο κατάλογο προκλήσεων, από την επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία, έως τις εμπορικές εντάσεις με τις ΗΠΑ και την Κίνα και την ασθενική οικονομική ανάπτυξη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider