Μαρινάκης: Μετά την ακρίβεια η στεγαστική κρίση στις προτεραιότητες της κυβέρνησης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μαρινάκης: Μετά την ακρίβεια η στεγαστική κρίση στις προτεραιότητες της κυβέρνησης
Για τον ρόλο της αντιπολίτευσης, τη μάχη της κυβέρνησης με τα προβλήματα της καθημερινότητας, για τον μηχανισμό αντιμετώπισης φαινομένων αισχροκέρδειας, τους στόχους και το στοίχημα της δεύτερης τετραετίας αλλά και τα εθνικά θέματα και το μεταναστευτικό μίλησε, μεταξύ άλλων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, σε τηλεοπτική συνέντευξή του στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα».

Για τον ρόλο της αντιπολίτευσης, τη μάχη της κυβέρνησης με τα προβλήματα της καθημερινότητας, για τον μηχανισμό αντιμετώπισης φαινομένων αισχροκέρδειας, τους στόχους και το στοίχημα της δεύτερης τετραετίας αλλά και τα εθνικά θέματα και το μεταναστευτικό μίλησε, μεταξύ άλλων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, σε τηλεοπτική συνέντευξή του στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα».

Σε σχόλιο του δημοσιογράφου για το ότι «δεν υπάρχει ουσιαστικά αντιπολίτευση», ο κ. Μαρινάκης ανέφερε ότι «αυτό δεν είναι κάτι που είναι καλό για την κυβέρνηση και για καμία κυβέρνηση. Και όσοι θεωρούν ότι είμαστε τυχεροί που είναι σε αυτήν την κατάσταση τέλος πάντων, των εσωτερικών διεργασιών θα πω εγώ, έχοντας διαφορετικού τύπου προβλήματα να διαχειριστούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, θεωρώ ότι το συμπέρασμα αυτό δεν είναι σωστό». «Θεωρώ, ότι δεν είναι κάτι ευχάριστο. Δεν είναι κάτι που δίνει δύναμη στην κυβέρνηση ούτε και στη χώρα. Από εκεί και πέρα, το κάθε κόμμα έχει τις δικές του διαδικασίες. Είναι εντελώς λάθος, πέραν του θεσμικού, της όλης συζήτησης και επί της ουσίας να μπαίνουμε σε μια διαδικασία σχολιασμού της αντιπολίτευσης ή να αντιμετωπίζουμε χαιρέκακα ενδεχομένως δύσκολες καταστάσεις που αντιμετωπίζει ένα άλλο κόμμα. Το κάθε κόμμα έχει τα μέλη του, τους ανθρώπους που το υποστηρίζουν και εν πάση περιπτώσει πολλά πράγματα συμβαίνουν, ίσως γιατί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, -ασχέτως του τι κάνει η κυβέρνηση, είμαστε εδώ για να το συζητήσουμε όχι μόνο σήμερα αλλά και κάθε φορά και σε όλες τις ερωτήσεις να απαντήσουμε- πολλές φορές αυτή η μηδενιστική αντιμετώπιση του τι συμβαίνει στη χώρα, του "όχι σε όλα", με μια ρητορική προηγούμενων δεκαετιών, έχει αυτήν την κατάληξη», πρόσθεσε.

Όπως σημείωσε, η διαχείριση των προβλημάτων των πολιτών έχει ξεκινήσει από την πρώτη μέρα αυτής της κυβέρνησης. «Και για να το πούμε λίγο σχηματικά, σκεφτείτε μια πολύ μεγάλη διαδρομή, που εμείς έχουμε διανύσει λίγο πάνω από τη μέση, για να φτάσουμε στο να είμαστε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Όχι να γίνουμε ο απόλυτος παράδεισος. Θα σας πω δύο τρία χαρακτηριστικά παραδείγματα για να μην πάμε σε όλες τις επιμέρους ατζέντες. Στο ζήτημα της απασχόλησης και των εισοδημάτων των πολιτών. Το πιο σημαντικό πράγμα. Είμαι 36 ετών, οι άνθρωποι της γενιάς μου και της νεότερης γενιάς μέχρι πριν λίγα χρόνια είχαν ως βασική συζήτηση σε ποια χώρα θα μεταναστεύσουν. Αν θα βρουν κάπου δουλειά, έστω κοντά, όχι πάνω στο πτυχίο τους. Έχουμε καταφέρει και έχουμε δημιουργήσει 500.000 θέσεις εργασίας. Η ανεργία των νέων από το 36,5% έχει πάει στο 22%, η ανεργία των γυναικών από το 22% στο 12%. Το δεύτερο που είναι εξίσου, ίσως και περισσότερο, σημαντικό, γιατί έχουμε σταματήσει πλέον να είναι η βασική κουβέντα αν θα βρούμε δουλειά, είναι με τι λεφτά. Μέσος μισθός: Τι έχει υποσχεθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης; Όταν ξανακριθεί από τους πολίτες το 2027 η Ελλάδα να έχει μέσο μισθό 1.500 ευρώ», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Είπε, επίσης, πως «Η Ελλάδα, όταν ανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία, είχε μέσο μισθό 1.046 ευρώ, τώρα έχει 1.300 και στόχος είναι τα 1.500. Όταν έχεις διανύσει μία απόσταση, έχεις την αξιοπιστία να μπορείς να πεις στους πολίτες, εννοείται ένα μεγάλο μέρος αυτών των αυξήσεων τα απορροφά η ακρίβεια αλλά η ακρίβεια είναι κάτι δύσκολο, επίμονο αλλά υποχωρεί απ' ότι φαίνεται, ενώ οι αυξήσεις αυτές είναι μόνιμες και έχουμε πάει λοιπόν στα 1.300 ευρώ. Στην Ελλάδα, για να καταλαβαίνουν αυτοί που μας ακούνε, το έχουν βιώσει, δεν χρειάζεται να τους το πούμε, μέχρι το 2019, μέχρι 1.000 ευρώ, έπαιρναν επτά στους δέκα εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα. Για την ακρίβεια το 69,5%. Τώρα αυτό έχει πέσει στο 54%. Αντιστοίχως, έχουν αυξηθεί πολύ οι μισθωτοί που παίρνουν πάνω από 1.000 ευρώ.

Σε σχόλιο σχετικά με το ότι όλα αυτά θα είχαν νόημα εάν έμεναν σταθερές ή έπεφταν οι τιμές, ο κ. Μαρινάκης επεσήμανε: «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι δεν υπάρχει έρευνα που να μας το λέει, δεν υπάρχει συζήτηση με ψηφοφόρους μας, με μη ψηφοφόρους μας που να μην λέει ότι ναι, παιδιά όντως, έχουμε καλύτερες απολαβές από ότι το '19, κάποιοι πολύ περισσότερο, κάποιοι λίγο περισσότερο, αλλά πολύ μεγάλο μέρος αυτών των απολαβών μας το απορροφά η ακρίβεια, με τις επιμέρους εκφάνσεις της, όπως πολύ σωστά τις είπατε. Δεν θα διαφωνήσω σε αυτό, αλλά άμα βγούμε και πούμε ότι μιλάμε για ένα ελληνικό φαινόμενο και ότι επειδή κάνει κάτι λάθος ο Μητσοτάκης υπάρχει ακρίβεια στην Ελλάδα, τότε δεν θα λύσουμε το πρόβλημα. Είναι, δυστυχώς, το μεγαλύτερο πρόβλημα, συνολικά της Ευρώπης. Απόδειξη ότι είναι συνολικά της Ευρώπης, κάτι που προφανώς τον κόσμο δεν τον ενδιαφέρει τόσο, αλλά πρέπει να λέμε την πραγματικότητα, είναι ότι η Ελλάδα έχει τον χαμηλότερο εναρμονισμένο σωρευτικά πληθωρισμό και παρ' όλα αυτά δείτε πόσο πρόβλημα έχουμε. Τεράστιο πρόβλημα προφανώς και εδώ πέρα αντιμετωπίζεις επιμέρους τις εκφάνσεις της ακρίβειας, με στοχευμένες πολιτικές».

Συμπληρωματικά, ο κ. Μαρινάκης υπογράμμισε: «Φαντάζομαι θα συμφωνήσετε ότι η αισχροκέρδεια δεν γεννήθηκε στην Ελλάδα, με την παγκόσμια πληθωριστική κρίση και κυρίως της Ευρώπης, λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Γεννήθηκε, όμως, για πρώτη φορά ένας μηχανισμός, δημιουργήθηκε ένας μηχανισμός αντιμετώπισης αυτών των φαινομένων. Δεκάδες έλεγχοι καθημερινά, εκατοντάδες πρόστιμα και πολλά εκατομμύρια τα οποία εισπράττει το κράτος και ναι, αυτή η πολιτική μαζί με τις στοχευμένες παρεμβάσεις της κυβέρνησης αρχίζει και αποδίδει, γιατί για τέσσερις συνεχόμενους μήνες έχουμε αποκλιμάκωση τιμών στα σούπερ μάρκετ, το ΙΕΛΚΑ το λέει, το αρμόδιο Ινστιτούτο και όχι η κυβέρνηση, η Νέα Δημοκρατία. Ρεύμα, πόσα χρόνια ακούγαμε ότι κυρίως οι κυβερνήσεις της αριστεράς και της κεντροαριστεράς θα φορολογήσουν τον μεγάλο πλούτο, θα πάρουν τα λεφτά, από τις, για παράδειγμα, εταιρείες ενέργειας και θα τα δώσουν σε αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη; Η ελληνική κυβέρνηση έχει δώσει τα περισσότερα χρήματα για το ρεύμα στους πολίτες, καταφέρνοντας να μη δουν τις αυξήσεις τις οποίες θα έβλεπαν υπό κανονικές συνθήκες, για παραπάνω από δύο χρόνια, μιλάμε για 10 δισ., τα οποία υπό περιπτώσεις μπορεί να πει κανείς είναι και παραπάνω λόγω των έκτακτων στηρίξεων και πλέον πρωταγωνιστεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ούτως ώστε να μη χρειάζεται κάθε φορά να επεμβαίνουμε, αλλά να δει διαφορετικά η Ευρώπη αυτό το ζήτημα. Και να τελειώσω και κάτι, επειδή, αν μου επιτρέπεται κύριε Δελατόλα, για μένα το νέο σούπερ μάρκετ και αυτό το οποίο πρέπει να πέσουμε πάνω πολύ περισσότερο, όσο αποκλιμακώνεται το σούπερ μάρκετ, είναι το στεγαστικό. Είχαμε μια συνέντευξη Τύπου, πριν από λίγες μέρες, κάνουμε κάθε μέρα εξειδικεύσεις των μέτρων του πρωθυπουργού, είναι η κρίση την οποία θα δει κατά προτεραιότητα, σε συνέχεια των προηγούμενων μέτρων, η κυβέρνησή μας, είναι πάρα πολλά τα προγράμματα, 30.000 άνθρωποι θα βρουν σπίτι μαζί με το πρόγραμμα "Σπίτι μου 2", σε συνέχεια του προγράμματος "Σπίτι μου 1", προγράμματα ανακαίνισης των σπιτιών, κοινωνικές κατοικίες, αντιπαροχή. Καλώ τον κόσμο να τα δει, θα συζητήσουμε για όλα αυτά, θα τα αναλύσουμε περισσότερο. Κίνητρα να μετατραπούν σπίτια, από βραχυχρόνια σε μακροχρόνια μίσθωση, φοροαπαλλαγές. Συνολικά 12 φοροαπαλλαγές ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, σε συνέχεια των προηγούμενων μειώσεων φόρων και βέβαια κίνητρο να ανοίξει ένα κλειστό σπίτι και με τα προγράμματα ανακαίνισης και με τις φοροαπαλλαγές».

Αναφορικά με το γιατί οι διαπιστώσεις για το ότι «η οικονομία είναι σε καλό δρόμο» δεν έχουν αντίκρυσμα στις απολαβές που έχουν ευάλωτα κομμάτια της ελληνικής κοινωνίας, σημείωσε πως γύρω από αυτό το θέμα περιστρέφεται ο στόχος της κυβέρνησης για τη δεύτερη τετραετία. «Στην πρώτη τετραετία ο στόχος είναι η Ελλάδα να αρχίσει να μοιάζει με ένα κανονικό κράτος. Να έχει ψηφιακές υπηρεσίες, να έχει μια ισχυρή αμυντική και εξωτερική πολιτική, να έχει μια οικονομία η οποία να πατάει στα πόδια της και να μην είναι το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης και έτσι κατάφερε και ξεκίνησε μειώνοντας φόρους και αυξάνοντας σταδιακά και τον κατώτατο μισθό και με τις πολιτικές της άρχισε να αυξάνεται και ο μέσος μισθός. Το στοίχημα της δεύτερης τετραετίας, όπως πολύ σωστά το περιγράψατε, είναι να σταματήσει να νιώθει ένα πολύ μεγάλο μέρος της κοινωνίας ότι "ναι ρε παιδιά, καλές οι επενδυτικές βαθμίδες, καλές οι αναβαθμίσεις οικονομίας, σημαντικές αυτές οι ειδήσεις, αλλά εγώ δεν το βλέπω στην τσέπη μου"», τόνισε.

«Αυτό, προσπαθούμε να κάνουμε», επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε: «Πώς το κάνουμε; Υπάρχουν δύο δρόμοι που μπορείς να ακολουθήσεις. Ο ένας είναι ο δημοφιλέστερος, αλλά και καταστροφικότερος δρόμος που ακολούθησαν αρκετές, όχι όλες, αρκετές κυβερνήσεις της μεταπολιτευτικής Ελλάδας. Δηλαδή το να ζούμε πάνω από τις δυνάμεις μας. Για να γίνουμε περισσότερο αρεστοί σε μία ΔΕΘ ή σε μία προεκλογική περίοδο, να δίνουμε και κάτι παραπάνω. Και να μπαίνουμε σε μια διαδικασία, σαν μια πλειοδοσία υποσχέσεων από την αντιπολίτευση και παροχών από μία ηυβέρνηση, η οποία πού οδηγεί; Οδηγεί σε αυτά που ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια. Υπάρχει ένας άλλος δρόμος: Να μεγαλώνεις την πίτα. Σας είπα πριν για 500.000 θέσεις εργασίας. Πέραν του προφανούς, ότι αυτοί οι άνθρωποι βρήκαν δουλειά, που είναι το πιο σημαντικό, με καλύτερους μισθούς από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια, υπάρχει και μια άλλη επιτυχία που κρύβεται πίσω από αυτό, που οδηγεί σταδιακά σε βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Ναι, δεν είμαστε εκεί που είμαστε, ανοίγω μια μικρή παρένθεση, αλλά πρέπει κάπως να φτάσουμε εκεί που θέλουμε. Αυτοί οι άνθρωποι πληρώνουν φόρους, πληρώνουν εισφορές. Έχουν τη δουλειά τους και μπορούν, δηλαδή, να δίνουν χρήματα στο κράτος, όχι με μεγαλύτερους φόρους, με αυξημένους φορολογικούς συντελεστές. Έτσι να μεγαλώνει το ΑΕΠ της χώρας και μπορούμε, για παράδειγμα: Οι μισθοί των γιατρών που, ναι, δεν είναι ακόμη εκεί που θέλουμε, να έχουν αυξηθεί μεσοσταθμικά 20% και σε άγονες περιοχές 30%. Είναι εκεί, το ξαναλέω, τα πράγματα που θέλουμε; Στα νοσοκομεία όχι, αλλά από 78.000 υγειονομικό και λοιπό προσωπικό συνολικά, έχουμε πάει 86.000. Παράδειγμα σας λέω. Στα σχολεία είμαστε εκεί που θέλουμε να φτάσουμε; Όχι. Αλλά έχουμε 37.500 παραπάνω καθηγητές μέσα σε δύσκολα χρόνια πολλών κρίσεων και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη».

Ο κ. Μαρινάκης σχολίασε, επίσης, ότι βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο υπογραμμίζοντας: «Δεν σημαίνει ότι έχει γεμίσει, το έχω πει πολλές φορές αυτό. Και το καταλαβαίνει ο κόσμος. Αλλά, προσέξτε, μιλάμε για μια χώρα που σε ένα περιβάλλον κρίσεων, και δείτε και τι συμβαίνει και στην Ευρώπη σε κραταιές οικονομίες, έχει καταφέρει και έχει το μεγαλύτερο ποσοστό μείωσης της ανεργίας στην Ευρώπη, τον μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, που εκεί έχουμε πολλή δουλειά ακόμη να κάνουμε και πολύ σωστά ο κόσμος λέει "θέλουμε περισσότερα", αλλά τα λεφτά είναι συγκεκριμένα και δεν μπορούμε να χρεώσουμε ξανά τη χώρα. Κι έχουμε και τον μεγαλύτερο ρυθμό μείωσης του χρέους ως προς το ΑΕΠ. Δηλαδή, προσπαθούμε νοικοκυρεμένα να επιστρέψουμε στους πολίτες αυτά τα οποία στερήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Και, ναι, φτιάχνουμε και υποδομές. Άκουσα πριν κάνατε μια κουβέντα για τα λεωφορεία. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι δεν είναι αυτά τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς που αξίζουν στους πολίτες, αλλά για πρώτη φορά έχουμε 250 καινούρια λεωφορεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, πλήρη αντικατάσταση σε βάθος των επόμενων… ».

Ακόμη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε σε σχόλια για το ατύχημα που απευφεύχθη στον σιδηρόδρομο τονίζοντας ότι υπάρχει παράλληλα και η άλλη πλευρά για τη βελτίωση των μεταφορών με προοπτική πλήρους αντικατάστασης των λεωφορείων σε βάθος των επόμενων ετών, που ήδη έχει ξεκινήσει.

Σχετικά με τις δημοσκοπήσεις και το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία αν και χωρίς αντίπαλο συγκεντρώνει ποσοστά δυσαρέσκειας, έκανε κάποιες επισημάνσεις: «Πρώτη και αναγκαία, δεν θα πούμε ποτέ ότι δεν βλέπουμε σοβαρά τις δημοσκοπήσεις. Όσοι αμφισβήτησαν κατά καιρούς τις δημοσκοπήσεις, έκαναν κακό στον εαυτό τους. Άρα, τις ακούμε με πολύ μεγάλη προσοχή. Επισήμανση δεύτερη: Σημαντικά τα ευρήματα και πολύ σημαντικότερα και τα ποιοτικά, δηλαδή τι θεωρεί μεγαλύτερο πρόβλημα ο κόσμος, πώς κατατάσσει αυτά τα προβλήματα σε μία σειρά. Αλλά για να μπορείς να κάνεις κρίση, επί της δυναμικής των κομμάτων, πρέπει να είσαι σε περιβάλλον προεκλογικό. Όπως αντιλαμβάνεστε, σε ένα περιβάλλον που ακόμα είναι υπό διαμόρφωση το ποια θα είναι η αντιπολίτευση, ο κόσμος τοποθετείται πιο χαλαρά. Και το τρίτο που θέλω να πω, το οποίο είναι η ουσία της πολιτικής σε σχέση με τις δημοσκοπήσεις, το έχω πει πάρα πολλές φορές και σήμερα: Δεν είμαστε ακόμα εκεί που θέλουμε να φτάσουμε, γιατί το πρόγραμμά μας είναι ένα πρόγραμμα το οποίο θα ολοκληρωθεί το 2027. Είναι σε ένα πολύ μεγάλο μέρος της ολοκλήρωσης, της υλοποίησης. Σε κάποιους τομείς, μάλιστα, όπως το οικονομικό πρόγραμμα, έχει ψηφιστεί ήδη και εφαρμόζεται πάνω από το 50%. Αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ναι, είναι καλύτερα τα σχολεία από την κατάσταση την οποία τα παραλάβαμε, αλλά δεν είναι στο σημείο που θέλουμε. Ο κόσμος, λοιπόν, περιμένει. Μας κρίνει αυστηρά, θέλει να δει αυτές τις επόμενες 1.000 μέρες, που είπε ο πρωθυπουργός, αν θα προχωρήσουν όλα τα επιμέρους και τότε ναι, θεωρώ ότι αν καταφέρουμε και έχουμε υλοποιήσει το πρόγραμμα του 2023, θα είμαστε μια επιτυχημένη κυβέρνηση και ο κόσμος θα μας δώσει ξανά τη στήριξή του».

Συνολικά αλλά και με αναφορά στα εθνικά θέματα, κ. Μαρινάκης σημείωσε: «Θα πω δύο πράγματα τα οποία κρατάω, με αφορμή την ερώτηση που μου κάνετε. Το πρώτο είναι ότι όλα στη ζωή πρέπει να τα βλέπουμε συγκριτικά και να βλέπουμε τη μεγάλη εικόνα. Αυτοί οι οποίοι κατηγορούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη γιατί επένδυσε στον διάλογο με την Τουρκία, ισχυροποιώντας παράλληλα τη χώρα και μην υποχωρώντας στο παραμικρό, πρέπει να αναλογιστούν τι θα γινόταν αν δεν υπήρχε αυτή η στρατηγική επιλογή, η οποία αξιολογείται καθημερινά -ο διάλογος δεν είναι κάτι το οποίο μας κάνει να μη βλέπουμε την κάθε μέρα ξεχωριστά -και τι θα συνέβαινε αν δεν υπήρχε αυτή η διαδικασία. Η Ελλάδα, χωρίς να έχει υποχωρήσει στο παραμικρό, χωρίς να έχει χάσει την οποιαδήποτε διεκδίκησή της, ούτε να έχει βάλει καν στο τραπέζιν ούτε πρόκειται να βάλει, ζητήματα "κόκκινων" γραμμών, έχει καταφέρει και συνεχίζει τον διάλογο με την Τουρκία, προβάλλει τις θέσεις της, έχει καταφέρει και έχει εκμηδενίσει, και με την πολιτική την εσωτερική που ακολουθεί, τις ροές από τον Έβρο και από τα θαλάσσια σύνορα, σε συνεργασία με τους γείτονές μας, έχουμε καταφέρει και έχουμε μειώσει. Δεν έχουμε παραβιάσεις, δεν καλούνται κάθε τόσο οι άνθρωποι της αεροπορίας μας να αντιμετωπίζουν τέτοια φαινόμενα. Και υποδεχόμαστε, πλέον, νόμιμους τουρίστες και όχι παράνομους μετανάστες. Τι σημαίνει ότι η Τουρκία άλλαξε από τη μια μέρα στην άλλη; Όχι. Και πολύ έντονες διαφωνίες έχουμε και μία διαφορά έχουμε που παραμένει. Όμως, έχουμε καταφέρει σε αυτήν τη διαδικασία βήμα-βήμα να προβάλλουμε τις θέσεις μας και να προσπαθούμε να λύνουμε προβλήματα.

Και το δεύτερο που θέλω να πω: Βάλτε δίπλα δύο εικόνες, έχει μεγάλη αξία. Σε όποια χώρα της Ευρώπης και να πας, και ειδικά σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, βλέπεις ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα, πέραν της ακρίβειας, είναι το μεταναστευτικό. Βλέπετε τι γίνεται στη Γερμανία, στην Αυστρία, πήγε πρόσφατα και ο πρωθυπουργός. Έχουμε καταφέρει σαν χώρα να το έχουμε ρίξει πολύ χαμηλά. Εννοείται πως θέλει καθημερινή, σωστή διαχείριση».

Κλείνοντας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε την κίνηση στην οποία προχώρησε η Γερμανία επισημαίνοντας: «Η Ελλάδα είναι μία χώρα η οποία είναι το σύνορο της Ευρώπης. Τρία πράγματα θα σας πω πολύ γρήγορα. Έχει μειώσει 85% τις ροές. Από εκεί που έκρινε μία αίτηση ασύλου σε δύο-τρία χρόνια, την κρίνει σε δύο-τρεις μήνες. Και οι προτάσεις της Ελλάδας υιοθετήθηκαν στο Σύμφωνο για Άσυλο και τη Μετανάστευση, το οποίο είναι υποχρέωση της Ευρώπης και σε καμία περίπτωση -θέλω να ακουστεί δυνατά- δεν πρόκειται η Ελλάδα να είναι "ο σάκος του μποξ" ή να είναι η χώρα η οποία, επειδή ακολουθήθηκε, θεωρώ, μία λάθος πολιτική από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, θα λύσει αυτή για τους άλλους το πρόβλημα. Δεν πρόκειται εμείς να γυρίσουμε αντίστροφα την εικόνα. Θα συνεχίσουμε να φυλάμε τα σύνορά μας και να απαιτούμε να κατανέμονται δίκαια τα βάρη».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ο Κυρ. Μητσοτάκης θα εγκαινιάσει τον νέο φωτισμό του ναού του Ποσειδώνα στο Σούνιο

Χατζηδάκης: Υπεβλήθη το αίτημα επέκτασης του Ηρακλή κατά 1 δισ. - Άνοδος 900 εκατ. στο πρόγραμμα επενδύσεων 2024

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider