Οι αποφάσεις σχετικά με την εξέταση αιτήσεων ασύλου Σύρων προσφύγων, εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των κρατών-μελών, ανέφερε σήμερα ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης, Στέφαν ντε Κερσμάκερ.
«Οι αποφάσεις για την εξέταση των αιτήσεων ασύλου εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των κρατών μελών. Είναι σημαντικό τα κράτη-μέλη όταν λαμβάνουν τέτοιες αποφάσεις να συμμορφώνονται με τους κανόνες της ΕΕ και να έχουν πάντα υπόψη ότι οι αιτήσεις ασύλου πρέπει να αξιολογούνται ξεχωριστά σε ατομική βάση», τόνισε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.
Πρόσθεσε, ότι τα κράτη-μέλη έχουν το δικαίωμα να αναστείλουν την εξέταση των αιτήσεων ασύλου, σε περίπτωση που υφίστανται αλλαγές στη χώρα προέλευσης των ατόμων που ζητούν άσυλο. Σημείωσε, ωστόσο, ότι η κατάσταση στη Συρία είναι ρευστή και οι εξελίξεις ραγδαίες, γι' αυτό είναι σημαντικό να παρακολουθούμε την κατάσταση επί του πεδίου.
Σημείωσε, επίσης, ότι οι επιστροφές στη Συρία μπορούν να γίνουν σε εθελοντική βάση και εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις για «ασφαλείς, εθελοντικές και αξιοπρεπείς επιστροφές», σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Ωστόσο, ελλείψει ενός κοινού ευρωπαϊκού καταλόγου για τις «ασφαλείς τρίτες χώρες», το κάθε κράτος-μέλος αξιολογεί μόνο του αν μια τρίτη χώρα είναι ασφαλής ή όχι, σημείωσε ο Στέφαν ντε Κερσμάκερ.
Πρόσθεσε, τέλος, ότι Επιτροπή παραμένει σε επαφή με τα κράτη-μέλη και παρακολουθεί την κατάσταση. Πολλές χώρες της ΕΕ, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η Γερμανία, το Βέλγιο, η Σουηδία και η Δανία και η Αυστρία ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν την εξέταση αιτήσεων ασύλου ανθρώπων από τη Συρία, μετά την πτώση του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ.
Αξίζει να σημειωθεί πως η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι εργάζεται για μια παρόμοια λύση ενώ η Αυστρία από την πλευρά της, τέλος, θα προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα, προετοιμάζοντας «ένα πρόγραμμα απέλασης», σύμφωνα με όσα αναφέρει δημοσίευμα του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ).