Θα ζητηθεί η γνώμη της Ευρώπης – αλλά τελικά θα αποκλειστεί – από τις προγραμματισμένες ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας, ΗΠΑ και Ουκρανίας, αποκάλυψε ο ειδικός απεσταλμένος του Ντόναλντ Τραμπ για την Ουκρανία, Κιθ Κέλογκ.
Ερωτηθείς εάν η Ευρώπη θα ήταν παρούσα στις προγραμματισμένες συνομιλίες, ο Κιθ Κέλογκ είπε ότι είναι «ρεαλιστής και ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί». «Μπορεί να είναι σαν η κιμωλία στον πίνακα, να αχνοφαίνεται, αλλά σας λέω κάτι που είναι πραγματικά πολύ ειλικρινές», είπε το Σάββατο.
«Και στους Ευρωπαίους φίλους μου, θα έλεγα: μπείτε στη συζήτηση, χωρίς όμως να παραπονιέστε ότι μπορεί, να βρεθείτε ή όχι στο τραπέζι των ειρηνευτικών συνομιλιών, αλλά υποβάλλοντας συγκεκριμένες προτάσεις, ιδέες, αυξάνοντας τις δαπάνες [άμυνας]».
Ένας λόγος για τον οποίο απέτυχαν οι προηγούμενες ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας ήταν η εμπλοκή πάρα πολλών χωρών που δεν είχαν τη δυνατότητα να εκτελέσουν οποιαδήποτε τέτοια διαδικασία. «Δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε αυτόν τον δρόμο», είπε στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια του Μονάχου.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είχε χρησιμοποιήσει νωρίτερα την ομιλία του στη διάσκεψη για να προειδοποιήσει ότι η Ευρώπη είναι πιθανό να αποκλειστεί από τις διαπραγματεύσεις. Προέτρεψε την Ευρώπη να κινηθεί γρήγορα και να σχηματίσει έναν ευρωπαϊκό στρατό στον οποίο η Ουκρανία θα διαδραμάτιζε κεντρικό ρόλο.
Την ίδια ώρα, και μετά την ομιλία του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς στη Διάσκεψη του Μονάχου για την ασφάλεια χθες, οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι όλο και πιο ανήσυχοι για την προσέγγιση του Τραμπ ως προς την ειρηνευτική συμφωνία για την Ουκρανία. Φοβούνται, μάλιστα, ότι μπορεί να επιτευχθεί μια συμφωνία που θα είναι επωφελής μεν για τις ΗΠΑ, αλλά θα έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες, όχι μόνο για την ασφάλεια της Ουκρανίας, αλλά και της Ευρώπης.
Οι δηλώσεις του Κέλογκ ήδη έχουν προκαλέσει έκπληξη σε ορισμένους Ευρωπαίους ηγέτες που δεν εμπιστεύονται τον Τραμπ και πιστεύουν ότι η ασφάλεια της χώρας τους είναι άρρηκτα συνυφασμένη με τη μοίρα της Ουκρανίας.
Από την πλευρά του, ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών, Ράντοσλαβ Σικόρσκι, δήλωσε ότι ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες στο Παρίσι την Κυριακή για να συζητήσουν την κατάσταση.