Πόλεμος κυβέρνησης-Στουρνάρα για το μίνι Μνημόνιο

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πόλεμος κυβέρνησης-Στουρνάρα για το μίνι Μνημόνιο

Με πολύ σκληρή γλώσσα απαντούν πηγές του Μαξίμου στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα αποκαλώντας τον «αποτυχημένο υπουργό Οικονομικών». Και αυτό διότι σήμερα ο Κεντρικός Τραπεζίτης ουσιαστικά αμφισβήτησε το αφήγημα της κυβέρνησης περί «καθαρής εξόδου από τα Μνημόνια» προτείνοντας την δημιουργία ενός προληπτικού προγράμματος στήριξης μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, ουσιαστικά ένα νέο μίνι Μνημόνιο.

«Επειδή ένας αποτυχημένος υπουργός Οικονομικών τότε και μια αποτυχημένη κυβέρνηση, είχαν θέσει ως βέλτιστη εκδοχή όχι την έξοδο στις αγορές με ευνοϊκά επιτόκια, αλλά τη γραμμή στήριξης, δε σημαίνει ότι μια πετυχημένη κυβέρνηση δε θα τα καταφέρει πολύ καλύτερα. Ήδη όλες οι ενδείξεις, αυτό αποδεικνύουν», αναφέρουν οι πηγές του Μαξίμου ξεκινώντας ουσιαστικά έναν νέο γύρο στην κόντρα της κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ με τον διοικητή της ΤτΕ μετά από μια ανακωχή που κράτησε μόλις λίγους μήνες.


Η πρόταση του κ. Στουρνάρα ήρθε μέσω της Ενδιάμεσης Έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδος που παραδόθηκε σήμερα στον πρόεδρο της Βουλής και το υπουργικό Συμβούλιο. Εκεί αναφέρεται ότι ένα «προληπτικό πρόγραμμα στήριξης» μπορεί να υποστηρίξει την ελληνική οικονομία μειώνοντας το κόστος δανεισμού, καθώς θα παρέχει ασφάλεια σχετικά με την πρόσβαση του Ελληνικού Δημοσίου σε χρηματοδότηση μετά τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.

«Κάτι τέτοιο θα τονώσει την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών στις μεσομακροπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, διότι αυτοί θα γνωρίζουν ότι η οικονομική πολιτική είναι και θα παραμείνει συνετή, αποκλείοντας την επανεμφάνιση των ανισορροπιών», σημειώνεται στην έκθεση της ΤτΕ.

Τι προτείνει η Τράπεζα της Ελλάδος και γιατί αντιδρά το Μαξίμου

Η πρόταση δημιουργίας μιας «προληπτικής γραμμής στήριξης» στην Ελλάδα μετά από την έξοδο από το Μνημόνιο δεν έπεσε σαν «κεραυνός εν αιθρία». Αντίστοιχη πρόταση είχε κάνει και ο πρόεδρος της ΕΚΤ (και προϊστάμενος του κ. Στουρνάρα), Μάριο Ντράγκι και την πιθανότητα δημιουργίας ενός τέτοιου μηχανισμού εξετάζουν όλοι οι μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι στις εκθέσεις τους για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τους υποστηρικτές αυτής της θέσης η χρησιμότητα μιας προληπτικής γραμμής στήριξης είναι η εξής:

Ουσιαστικά εξασφαλίζεται η παροχή χρηματοδότησης στην Ελλάδα αν κάτι πάει στραβά με την έξοδο της στις αγορές. Αν για παράδειγμα σε μια έκδοση ομολόγου της χώρας μετά το τέλος του προγράμματος διάσωσης τον Αύγουστο του 2018 δεν υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον και δεν συγκεντρωθούν τα απαραίτητα χρήματα, τότε θα μπορεί να ενεργοποιηθεί η προληπτική γραμμή χρηματοδότησης από τους εταίρους.

Δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος του νέου δανεισμού θα χρηματοδοτήσει υφιστάμενο δανεισμό μέσω αυτού του μηχανισμού εξασφαλίζεται ότι δεν θα υπάρξει «πιστωτικό γεγονός» με αυτό τον τρόπο μειώνεται το ρίσκο άρα και δυνητικά το κόστος δανεισμού της χώρας από τις αγορές.

Όμως υπάρχει και ένας άλλος σημαντικός λόγος που η Τράπεζα της Ελλάδος ζητά την δημιουργία αυτού του Μηχανισμού. Οι πολιτικές του προγράμματος προσαρμογής (δηλαδή του Μνημονίου) σύμφωνα με την ΤτΕ έχουν «θετικές επιδράσεις στην εμπιστοσύνη, τη ρευστότητα και την οικονομική δραστηριότητα» με τα αποτελέσματα μάλιστα να είναι εμφανή. Ο προληπτικός μηχανισμός στήριξης, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα θα εξασφαλίζει ότι οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν και δεν θα μπορέσει η κυβέρνηση να ξεφύγει απ’ τα μέτρα που ορίζουν τα μνημόνια ή όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στην έκθεση: «Κάτι τέτοιο θα τονώσει την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών στις μεσομακροπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, διότι αυτοί θα γνωρίζουν ότι η οικονομική πολιτική είναι και θα παραμείνει συνετή, αποκλείοντας την επανεμφάνιση των ανισορροπιών».

Μόνο που όλο αυτό, ουσιαστικά, γκρεμίζει το αφήγημα της κυβέρνησης περί «καθαρής εξόδου στις αγορές» αλλά και «τέλους της επιτροπείας». Αν δημιουργηθεί αυτός ο μηχανισμός κανένας από τους παραπάνω ισχυρισμούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ισχύει καθώς και η έξοδος θα είναι υποβοηθούμενη αλλά και το «λουρί» των δανειστών θα παραμείνει σφιχτά δεμένο. Υπ’ αυτή την έννοια η οργισμένη απάντηση του Μεγάρου Μαξίμου στον κ. Στουρνάρα ήταν αναμενόμενη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider