Σταθάκης για ΔΕΗ: Ισχυρά τα εργασιακά δικαιώματα

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σταθάκης για ΔΕΗ: Ισχυρά τα εργασιακά δικαιώματα

Με τροποποιήσεις που αφορούν στα εργασιακά, το λιγνιτόσημο και την τηλεθέρμανση πέρασε από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για το άνοιγμα της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού στο οποίο περιλαμβάνονται οι διαδικασίες για την πώληση των μονάδων σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη.

Το νομοσχέδιο πέρασε με οριακή πλειοψηφία (151 ψήφους) ενώ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σταθάκης, αφού αναφέρθηκε στις πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων και στο σχέδιο για τη «Μικρή ΔΕΗ» απάντησε στην έντονη κριτική που ασκήθηκε από τη ΝΔ σημειώνοντας ότι το τωρινό σχέδιο «περιλαμβάνει μόλις το 10% του παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ. Αφορά στο 22% της λιγνιτικής παραγωγής σήμερα, με μία προβολή, όταν φύγουν οι παλιές μονάδες κ.ο.κ., θα φτάσουμε στο 40% μεσοσταθμικά το 2025».

Ο κ. Σταθάκης επανάλαβε την πρόθεση εξαίρεσης των υδροηλεκτρικών από την πώληση και αναφερόμενος στα υδροηλεκτρικά, σημείωσε ότι «ακούω με δέος όλα αυτά που λέτε για τα υδροηλεκτρικά. Διαπραγματευόμαστε απ’ ό,τι φαίνεται, γιατί αλλιώς τα υδροηλεκτρικά θα ήταν μέσα».

Τι περιλαμβάνουν οι τροπολογίες

Με τρεις τροπολογίες το υπουργείο επιχείρησε να διασφαλίσει τα εργασιακά καθώς οι συλλογικές συμβάσεις «μεταφέρονται» στο νέο καθεστώς που θα προκύψει. Συγκεκριμένα, στο πρώτο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 4 του σχεδίου νόμου μετά τις λέξεις «ΔΕΗ Α.Ε.» προστίθεται η φράση «όπως οι ισχύουσες συλλογικές συμβάσεις εργασίας». Και αμέσως μετά προστίθεται εδάφιο ως εξής: «Εφόσον δεν ορίζεται διαφορετικά στον παρόντα νόμο, ισχύουν ως προς την απόσχιση των κλάδων και τη μεταφορά των εργαζομένων οι όροι του π.δ. 178/2002 σε σχέση με τη διατήρηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε περίπτωση μεταβίβασης επιχειρήσεων, εγκαταστάσεων ή τμημάτων εγκαταστάσεων ή επιχειρήσεων».

Παράλληλα, ενσωματώνεται η υποχρέωση παροχής τηλεθέρμανσης από την πλευρά των νέων επενδυτών. Η δέσμευση για τους νέους ιδιοκτήτες προβλέπεται στην παράγραφο 2 του άρθρου 2 του σχεδίου νόμου μετά τη λέξη «υποχρέωση» προστίθεται η φράση «συμπεριλαμβανομένων των υποχρεώσεων τροφοδοσίας πόλεων και οικισμών με θερμική ενέργεια για λειτουργία των τηλεθερμάνσεων».

Η τρίτη σημαντική αλλαγή αφορά το λιγνιτόσημο, τον τοπικό πόρο τον οποίο πληρώνει η λιγνιτική παραγωγή, ο οποίος αυξάνεται από 1,20 ευρώ όπου ήταν η αρχική πρόβλεψη στο 1,40 ευρώ.

Αναστέλλονται οι απεργίες της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ

Αναστολή των 48ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιακών κινητοποιήσεων αποφάσισε την Τετάρτη η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου. «Η κυβέρνηση κέρδισε τη μάχη στο Κοινοβούλιο. Θα χάσει τον πόλεμο στην κοινωνία», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι «μετά την ψήφιση του νόμου στη Βουλή, που ξεπουλά λιγνιτικές μονάδες και διαλύει τη ΔΕΗ, συνεδρίασε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και αποφάσισε κατ΄εξουσιοδότηση της σχετικής απόφασης του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας της 29ης Μαρτίου 2018 να αναστείλει τις 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις από τις 10 μ.μ. (22:00) σήμερα το βράδυ.

Οι «πρόθυμοι» Βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ, που ψήφισαν το νόμο για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων , θα είναι διαρκώς υπόλογοι για την λεηλασία της ΔΕΗ».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider