Τα «σχέδια αποσταθεροποίησης» και οι κυβερνητικοί τριγμοί

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα «σχέδια αποσταθεροποίησης» και οι κυβερνητικοί τριγμοί

Σαφή επιχείρηση αποσταθεροποίησης βλέπει το Μέγαρο Μαξίμου πίσω από την ξαφνική ανεξαρτητοποίηση του μέχρι πρότινος βουλευτή των ΑΝΕΛ Γιώργου Λαζαρίδη, ο οποίος δεν είχε προβεί σε καμία σχετική προειδοποίηση, όντας, δε, και εισηγητής των ΑΝΕΛ στη συζήτηση για την πρόταση μομφής που είχε καταθέσει η ΝΔ, με αποτέλεσμα η αποχώρησή του από το συγκυβερνών κόμμα να πέσει περίπου ως κεραυνός εν αιθρία.

Βέβαια, επιχειρώντας να λειτουργήσει κατευναστικά από το Λονδίνο, όπου βρέθηκε και χθες ο πρωθυπουργος Αλέξης Τσίπρας, παρέπεμψε στη γνωστή ταινία «Πολύ σκληρός για να πεθάνει», παρομοιάζοντας τον ήρωα της ταινίας με την κυβέρνηση. «Είμαστε, όπως η ταινία «too hard to die», πολύ σκληροί για να πεθάνουμε», ανέφερε ο κ. Τσίπρας, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι στην Downing Street

Με άλλα λόγια, ο πρωθυπουργός έσπευσε να στείλει ένα μήνυμα ότι η κυβέρνηση δεν απειλείται από την αποχώρηση Λαζαρίδη. Βέβαια, υπάρχει και η αντίθετη ανάγνωση, ότι ουσιαστικά οι ΑΝΕΛ βρίσκονται πλέον σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, υπό το βάρος αντιδράσεων στελεχών και ψηφοφόρων του κόμματος για τη στάση στη συμφωνία για το Σκοπιανό, κάτι που έχει προκαλέσει και πλείστες όσες αποχωρήσεις μεσαίων στελεχών ανά την Ελλάδα. Με άλλα λόγια, το ερώτημα που πλανάται σε πολλούς, άπαξ και βρέθηκε βουλευτής εκτός του ήδη «τελειωμένου» από καιρό Δημήτρη Καμμένου να διαφοροποιηθεί από το κυβερνητικό στρατόπεδο, είναι «ποιος είναι ο επόμενος;». Υπό αυτό το πρίσμα, κάποιοι βλέπουν και άλλους βουλευτές των ΑΝΕΛ στο κατώφλι της εξόδου, με δύο ονόματα να ακούγονται έντονα στο παρασκήνιο, καθώς δεν είναι μυστικό ότι κάποιοι είναι δυσαρεστημένοι με τη στάση του κόμματος, παρά τη δέσμευση ότι δεν θα ψηφίσουν οι ΑΝΕΛ τη συμφωνία, όποτε και αν έρθει στη Βουλή.

Προς απάντηση, πάντως, αυτών των σεναρίων, το Μέγαρο Μαξίμου έσπευσε να πάει ένα βήμα παραπέρα και να φωτογραφίσει επιχειρηματικά συμφέροντα σε «Πειραιά και Θεσσαλονίκη», ενώ κεντρικοί υπουργοί, όπως οι κ.κ. Τζανακόπουλος, Κοτζιάς και Κοντονής έσπευσαν να υπερθεματίσουν για το εν λόγω σενάριο, βάζοντας στο κάδρο των σεναρίων και τη ΝΔ. Πέρα, πάντως, από την αυτονόητη έκπληξη που προκαλεί η αναφορά και για «συμφέροντα από τη Θεσσαλονίκη», είναι σαφής η προσπάθεια του Μαξίμου να περάσει στην αντεπίθεση και να συσπειρώσει τις τάξεις της και τους κυβερνητικούς βουλευτές δια της επίκλησης ενός σχεδίου ανατροπής της «τώρα που τελειώνουν τα Μνημόνια», όπως το θέτουν.

Το αν θα υπάρξουν και άλλοι βουλευτές, κυρίως των ΑΝΕΛ, που θα θελήσουν να περάσουν το κατώφλι της εξόδου είναι μέχρι στιγμής άγνωστο. Πάντως, εφεδρείες, θεωρητικά, υπάρχουν, με πρώτη και πιο χαρακτηριστική αυτή του βουλευτή του Ποταμιού Σταύρου Δανέλλη, ο οποίος έχει έρθει πιο κοντά με την κυβέρνηση με αφορμή το Σκοπιανό, αλλά και τις ευρύτερες αναταράξεις στο ΚΙΝΑΛ, και μάλιστα θα είναι και ομιλητής σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Παλλήνης από κοινού με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο σε λίγες μέρες.

Από εκεί και πέρα, πάντως, είναι σαφές ότι, μπορεί η ΝΔ να επέλεξε να απαξιώσει τις αναφορές και τις εγκλήσεις του Μαξίμου για «σχέδιο αποστασίας», αλλά η πόλωση στο πολιτικό σκηνικό χτυπάει κόκκινο και αναμένεται να συνεχιστεί σε αυτά τα ντεσιμπέλ η δημόσια συζήτηση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider