Damage control και φυγή προς τα εμπρός στο Υπουργικό

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Damage control και φυγή προς τα εμπρός στο Υπουργικό

Το υπουργικό συμβούλιο συγκαλεί σήμερα το μεσημέρι (15:30) στη Βουλή ο πρωθυπουργός, σε μια περίοδο με πυκνές πολιτικές εξελίξεις τόσο στο μέτωπο της οικονομίας, όσο και των εθνικών θεμάτων. Και μπορεί ο κ. Τσίπρας να θέλει να δώσει ένα μήνυμα για φυγή του κυβερνητικού σχήματος προς τα εμπρός, με το βλέμμα στο τέλος του προγράμματος και σε νέες παρεμβάσεις με κοινωνικό πρόσημο, όπως σχεδιάζει το Μαξίμου, αλλά οι αναταράξεις από το Σκοπιανό και οι χθεσινές δηλώσεις Καμμένου ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου των ΑΝΕΛ ότι, αν έρθει η συμφωνία στη Βουλή, αυτός θα φύγει από την κυβέρνηση, δημιουργούν και την ανάγκη για ένα πολιτικό damage control, ώστε να μην εκπέμπει η κυβερνητική ορχήστρα διαρκώς σε διαφορετικό τόνο.

Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός θέλει να δώσει ένα θετικό μήνυμα ενόψει και του επόμενου διαστήματος, προωθώντας πρωτοβουλίες στο πλαίσιο μιας «θετικής ατζέντας» που θέλει να διαμορφώσει το Μαξίμου. Η αρχή έγινε, σύμφωνα με το κυβερνητικό επιτελείο, με την ανακοίνωση της αναστολής εφαρμογής του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά που σηκώνουν το βάρος της προσφυγικής κρίσης, μετά τη συμφωνία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τη διαχείριση του προσφυγικού από εδώ και πέρα, για την οποία, σημειωτέον, και στο Μαξίμου υπάρχουν αρκετές επιφυλάξεις ως προς τη δυνατότητα εφαρμογής της πλήρως έως το τέλος του τρέχοντος έτους.

Ενδιαφέρον, δε, θα έχει και το αν ο πρωθυπουργός θα θίξει με κάποιον τρόπο και το ζήτημα της περικοπής των συντάξεων από 1/1/2019. Μιλώντας μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός άφησε παράθυρο για την επανεξέταση του μέτρου, ενώ είχε δώσει τον τόνο και πιο πριν, λέγοντας στο Bloomberg ότι μετά το τέλος του προγράμματος η Ελλάδα θα έχει μεγαλύτερη αυτονομία ως προς την επιλογή των μέσων για να φτάσει στους στόχους. Στο παρασκήνιο, δε, κυβερνητικά στελέχη εμφανίζονται πεπεισμένα ότι η περικοπή των συντάξεων δεν πρόκειται να εφαρμοστεί, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση. Βέβαια, υπάρχει στο τραπέζι και η άποψη του ΔΝΤ ότι το μέτρο είναι διαθρωτικό και όχι δημοσιονομικό, συνεπώς η αναστολή εφαρμογής του θα έστελνε κακό μήνυμα στις αγορές, αλλά με δεδομένο ότι το ΔΝΤ δεν έχει βάλει λεφτά στο ελληνικό πρόγραμμα, στο Μαξίμου θεωρούν ότι, εφόσον οι στόχοι επιτυγχάνονται, η αναστολή εφαρμογής του μέτρου θα είναι μια σημαντική πολιτική ανάσα, ενόψει και των καλπών που θα έπονται.

Από εκεί και πέρα, πάντως, μπορεί στα ζητήματα οικονομίας, όπως έδειξε και η πρόσφατη εκδήλωση της γραβάτας στο Ζάππειο, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ να είναι στην ίδια σελίδα, τα εθνικά θέματα, όμως, δημιουργούν πολιτικό πρόβλημα στο Μέγαρο Μαξίμου. Αφενός οι αποδοκιμασίες σε κυβερνητικά στελέχη, αφετέρου η στάση του Πάνου Καμμένου και των ΑΝΕΛ που προειδοποιούν με αποχώρηση από την κυβέρνηση, όταν και εφόσον έρθει η συμφωνία για το Σκοπιανό στη Βουλή προς κύρωση, δημιουργούν την ανάγκη για τον Αλέξη Τσίπρα να εκπέμψει ένα μήνυμα ενότητας και συμπόρευσης του κυβερνητικού σχήματος, αν και είναι σε όλους αντιληπτό ότι το Σκοπιανό λειτουργεί και εντός της κυβέρνησης ως διαιρετική τομή.

Βεβαίως, τίθεται και το ζήτημα της κυβερνητικής πλειοψηφίας που έχει μειωθεί στους 152 βουλευτές, μετά την ανεξαρτητοποίηση του Γιώργου Λαζαρίδη από τους ΑΝΕΛ. Εκτίμηση της κυβέρνησης είναι ότι άλλες διαφοροποιήσεις δεν θα υπάρξουν, πολλώ δε από τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει καταγγείλει με ένταση «σχέδιο αποσταθεροποίησης» που εκπορεύεται από επιχειρηματικά συμφέροντα, φωτογραφίζοντας τους κ.κ. Μαρινάκη και Σαββίδη, αλλά και τη ΝΔ. Στον αντίποδα, δε, το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζεται σίγουρο πως στη Βουλή «υπάρχουν εφεδρείες», ιδίως σε ό,τι αφορά την ψήφιση της συμφωνίας για το Σκοπιανό που οι ΑΝΕΛ διατρανώνουν ότι δεν ψηφίζουν. Παράλληλα, η όξυνση των τόνων έναντι της ΝΔ,-με τον πρωθυπουργό να αναμένεται να κινηθεί σε παρόμοια γραμμή-αποσκοπεί, εν πολλοίς, και στην επανασυσπείρωση της βάσης του ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει πολιτικών εξελίξεων, συνδυαστικά με το σχέδιο παροχών που θα ξεδιπλώνεται τους επόμενους μήνες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider