H μεταβλητή Καμμένου και το όριο αντοχής της κυβέρνησης

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
H μεταβλητή Καμμένου και το όριο αντοχής της κυβέρνησης

Η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, την επόμενη εβδομάδα, θα σημαδευτεί από μια παραδοξότητα: θα δίνουν σε αυτή το παρών ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, οι οποίοι θεωρούν τη συμφωνία με την πΓΔΜ «καλή» και ο υπουργός Άμυνας και καθ’ ύλην αρμόδιος για τα θέματα της ευρωατλαντικής συμμαχίας, ο οποίος θεωρεί τη συμφωνία «κακή» και έχει δεσμευτεί να την μπλοκάρει, τονίζοντας ότι οι πολίτες θα πρέπει να αποφανθούν γι’ αυτήν είτε με εκλογές είτε με δημοψήφισμα.

Η αναφορά της Συνόδου Κορυφης του ΝΑΤΟ δεν είναι τυχαία: μπορεί η πΓΔΜ να μην γίνει μέλος της Συμμαχίας σε λίγες μέρες, αλλά η Ελλάδα θα δηλώσει επισήμως ότι αίρει τις ενστάσεις της, εφόσον η γείτονας χώρα ολοκληρώσει επιτυχώς τις εσωτερικές της διαδικασίες και αφαιρέσει τα στοιχεία του αλυτρωτισμού, υιοθετώντας παράλληλα την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία» erga omnes. Ο διαφωνών κ. Καμμένος θα είναι παρών στην ίδια ακριβώς Σύνοδο που θα χαιρετίσει τη συμφωνία Αθήνας-Σκοπίων και θα δρομολογήσει τις περαιτέρω εξελίξεις, δίνοντας ουσιαστικά την υποσχετική ένταξης στην πΓΔΜ, εφόσον κάνει όσα της αναλογούν.

Η χθεσινή πρωινή συνέντευξη Τύπου του Πάνου Καμμένου δεν εισέφερε πολλά νέα στοιχεία στη δημόσια συζήτηση. Ανέδειξε, όμως, ένα πρόβλημα που πλέον είναι υπαρκτό και ουχί ρητορικό για την κυβέρνηση και έχει να κάνει με τις ευθείες προειδοποιήσεις του υπουργού Άμυνας και προέδρου των ΑΝΕΛ ότι θα κάνει τα πάντα για να μπλοκάρει τη συμφωνία, «απειλώντας» ουσιαστικά με κάλπες, τις οποίες πάντως ούτε το Μαξίμου ούτε ο κ. Καμμένος επιδιώκουν τους αμέσως επόμενους μήνες. Δεν τίθεται, πάντως, ζήτημα ασυνεννοησίας Τσίπρα-Καμμένου: μετά την απουσία του από το υπουργικό συμβούλιο, ο κ. Καμμένος είχε συνάντηση με τον κ. Τσίπρα και το βράδυ ανακοίνωσε τη συνέντευξη Τύπου του. Το ζήτημα, συνεπώς, είναι αμιγώς πολιτικό.

Κυβερνητικές πηγές επιμένουν ότι δεν τίθεται ζήτημα ευστάθειας του κυβερνητικού συνασπισμού προς το παρόν. Και αυτό μπορεί να θεωρείται από κάποιους ως παράδοξο, με δεδομένες τις δηλώσεις Καμμένου, αλλά εξηγείται από το γεγονός ότι σε αυτή τη φάση η πίεση είναι στη μεριά της πΓΔΜ. Ο κ. Ζάεφ δρομολογεί το δημοψήφισμα για τα μέσα ή το τέλος Σεπτεμβρίου, θέλοντας να «τρέξει» τις διαδικασίες, ενώ, αν η έκβαση είναι επιτυχής, σειρά θα πάρει η διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης που θα διαρκέσει κάποιες εβδομάδες. Με άλλα λόγια, αν η πΓΔΜ κάνει ό,τι της αναλογεί, η συμφωνία θα έρθει στην ελληνική Βουλή προς κύρωση, μαζί με το πρωτόκολλο εισδοχής στο ΝΑΤΟ, στην καλύτερη περίπτωση, στο τέλος του τρέχοντος έτους.

Tότε, εν τοις πράγμασι, η ενότητα του κυβερνητικού συνασπισμού θα δοκιμαστεί. Μπορεί εξαιτίας αυτής της δοκιμασίας να προκληθούν πολιτικές εξελίξεις; Κανείς δεν μπορεί να πει σε αυτή τη φάση. Το Μέγαρο Μαξίμου έσπευσε, χθες, πάντως το Μέγαρο Μαξίμου να επιχειρήσει να ελέγξει την πολιτική φημολογία που δημιούργησαν οι δηλώσεις Καμμένου. «Η ελληνική κυβέρνηση είναι κυβέρνηση συνασπισμού δυο κομμάτων και λειτουργεί συλλογικά πάντοτε στα πλαίσια που ορίζουν το Σύνταγμα και οι νόμοι.Επιθυμία της κυβέρνησης είναι η συμφωνία για την επίλυση ενός προβλήματος που για χρόνια βαραίνει την εξωτερική μας πολιτική να έχει τη μέγιστη δυνατή πλειοψηφία στη Βουλή.Όταν με το καλό η άλλη πλευρά εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη συμφωνία, η κυβέρνηση θα πάρει αποφάσεις σε ότι αφορούν τη διαδικασία κύρωσης συλλογικά, πάντοτε σεβόμενη τις διεθνείς δεσμεύσεις αλλά και το Σύνταγμα της χώρας», ανέφερε χθες το Μέγαρο Μαξίμου, ανοίγοντας έτσι ένα παράθυρο για ψήφιση της συμφωνίας με 180 ψήφους, όπως το έχει ζητήσει εδώ και καιρό ο κ. Καμμένος, ώστε να έρθει και προ των ευθυνών της η αντιπολίτευση, μείζων και ελάσσων.

Βεβαίως, στο παράθυρο για ψήφιση της συμφωνίας με 180 και στο αίτημα Καμμένου, αντιβαίνουν οι δηλώσεις κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών: ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, νομικός ων, είχε απορρίψει τα περί 180, λέγοντας ότι μια πλειοψηφία 3/5 υφίσταται μόνο όταν τίθεται προς ψήφιση εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας σε διεθνή οργανισμό, ενώ το ίδιο υπογράμμισε ο Νίκος Κοτζιάς (Στο Κόκκινο 105,5). Υπό αυτό το πρίσμα και, η εν λόγω αποστροφή της ανακοίνωσης του Μαξίμου, ερμηνεύεται περισσότερο ως επιχείρηση κατευνασμού των σεναρίων, μέχρι να έρθει η ώρα της ψήφισης της συμφωνίας.

O Πάνος Καμμένος, πάντως, έσπευσε το βράδυ (ΑΝΤ1) να ξεκαθαρίσει ότι εκλογές θα γίνουν τον Σεπτέμβριο του 2019, επιμένοντας, την ίδια ώρα, ότι αν, εν τέλει, η συμφωνία έρθει με 151 ψήφους στη Βουλή-αν και το θεωρεί απίθανο-αυτός θα λειτουργήσει ως «ασφαλιστική δικλείδα» για να μην περάσει. Η εξήγηση; Ο ίδιος είπε ότι εκτιμά ότι θα χρειαστούν περίπου δύο χρόνια για να έρθει η συμφωνία στην ελληνική Βουλή, με βάση τα βήματα που θα πρέπει να κάνει η πΓΔΜ. Βεβαίως, αν εν τέλει ο κ. Ζάεφ καταφέρει και ολοκληρώσει τις διαδικασίες σε σύντομο χρόνο, ο κ. Καμμένος θα είναι προ σοβαρού διλήμματος πλέον.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider