Μητσοτάκης: Δεν έχουμε να κάνουμε με καθαρή έξοδο

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μητσοτάκης: Δεν έχουμε να κάνουμε με καθαρή έξοδο

Για κυβερνητικό «τραγέλαφο» έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, σχολιάζοντας τη συνοχή του κυβερνητικού σχήματος με αφορμή το Σκοπιανό, στο πλαίσιο συνεντευξης Τύπου σε ΜΜΕ της Αχαϊας, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην πόλη. Ο κ. Μητσοτάκης, δε, επέμεινε με νόημα ότι η ΝΔ ποτέ δεν ψήφισε τις μειώσεις σε συντάξεις και αφορολόγητο, επιχειρώντας έτσι να αποκρούσει τις κυβερνητικές κατηγορίες ότι η ΝΔ συμφωνεί με τη μείωση των συντάξεων.

«Η κυβέρνηση προνομοθέτησε, χωρίς τη δική μας συναίνεση, μειώσεις συντάξεων και αφορολόγητου για μετά το τέλος του προγράμματος», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, επισημαίνοντας με νόημα ότι η κυβέρνηση ποτέ δεν είχε στηρίξει νομοθετικά την κυβέρνηση σε αυτό το ζήτημα. Επεσήμανε, δε, εκ νέου ότι δεν έχουμε να κάνουμε σε καμία περίπτωση με μια καθαρή έξοδο.

«Καταλαβαίνω την ανάγκη που έχουν κάποιοι να ωραιοποιήσουν την κατάσταση στη χώρα μας. Ούτε όμως ο κ. Μοσκοβισί ούτε κανένας άλλος θα υποστούν τις περικοπές στις συντάξεις ή στο αφορολόγητο», είπε με νόημα ο πρόεδρος της ΝΔ. «Το να πανηγυρίζει κανείς για την επιτυχία του αχρείαστου τρίτου προγράμματος, θεωρώ ότι έχει ένα στοιχείο πρόκλησης απέναντι στην ελληνική κοινωνία», προσέθεσε.

Ο κ. Μητσοτάκης, δε, επανήλθε σε επόμενη ερώτηση στο ζήτημα των συντάξεων, επαναλαμβάνοντας ότι η ΝΔ και δεν ψήφισε τις μειώσεις και ήταν και είναι απέναντι σε αυτές τις πολιτικές, χαρακτηρίζοντάς τις ως «τίμημα της αναξιοπιστίας του κ. Τσίπρα». «Δεν ξέρω αν έχει γίνει συμφωνία κάτω από το τραπέζι, αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι, αν ο κ. Τσίπρα εννοεί ότι δεν υπάρχουν δεσμεύσεις, ας ξεψηφίσει τα μέτρα που ψήφισε. Εμείς τότε θα τον στηρίξουμε», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, παράλληλα, έκανε και εκτενή αναφορά στο Σκοπιανό, σχολιάζοντας τις κινήσεις του Πάνου Καμμένου. Έκανε λόγο για «θέατρο του παραλόγου» και τόνισε ότι ο μικρός κυβερνητικός εταίρος δηλώνει προκαταβολικά ότι θα ρίξει την κυβέρνηση, «όταν όμως ταυτόχρονα έχει επιτρέψει στον κ. Τσίπρα να υπογράψει τη συμφωνία που αντιμάχεται». «Τους ενώνει το πάθος για την εξουσία, έχουν πάρει διαζύγιο από την κοινωνία», είπε για τους κ.κ. Τσίπρα και Καμμένο και εκτίμησε ότι από την παρούσα Βουλή δεν μπορεί να προκύψει καμία άλλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

«Αυτός ο τραγέλαφος-που έχει και συνταγματική υφή-πρέπει να τελειώνει, η χώρα χρειάζεται καθαρές λύσεις», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ και προσέθεσε ότι «η μόνη απάντηση για να μην είμαστε παγιδευμένοι σε αυτό το περιβάλλον τοξικότητας είναι εκλογές το συντομότερο δυνατόν».Ο πρόεδρος της ΝΔ μίλησε, δε, για έναν «ετερόκλητο συνασπισμό που ενώθηκε στις πλατειες της οργής και έγινε πιο ισχυρός στις καρέκλες της εξουσίας» και για μια «γραφική προσπάθεια κυβερνητικών στελεχών να παρουσιάσουν τη ΝΔ κι εμένα ως ακροδεξιό, όταν ο κ. Τσίπρας συγκυβερνά με την ακροδεξιά». «Ο κ. Τσίπρας ήταν ο μεγάλος χορηγός της ακροδεξιάς», είπε κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι συμπορεύθηκε με τη ΧΑ και κάνει ότι περνά από το χέρι του να ιδρυθούν νέα κόμματα στα δεξιά της ΝΔ. «Είναι ένα παιχνίδι που δεν θα τους βγει», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, προσθέτοντας ότι «στους πολίτες απευθυνόμαστε με μετριοπάθεια, χωρίς εξάρσεις, χωρίς λαϊκισμό και χωρίς διχασμό.

Ερωτώμενος για το ζήτημα του διαχωρισμού Κράτους-Εκκλησίας, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι στην πρώτη συνάντηση που έκανε με τον κ. Τσίπρα, του έθεσε το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης και του ζήτησε τότε ν»α δούμε βασικά ζητήματα και, γιατί όχι, να μπορέσουμε να συμφωνήσουμε και να κρίνουμε αναθεωρητέα όσο το δυνατόν περισσότερα άρθρα». «Το να ανοίγει σήμερα η συζήτηση από μια κυβέρνηση που πνέει τα λοίσθια, είναι τακτικισμός που η ΝΔ δεν πρόκειται να ακολουθήσει», υπογράμμισε με νόημα ο πρόεδρος της ΝΔ. «Υπάρχουν ζητήματα στις σχέσεις κράτους-εκκλησίας που πρέπει να επαναπροσδιοριστούν, αλλά δεν χρειάζεται ούτε Συνταγματική Αναθεώρηση ούτε αλλαγή του άρθρου 3 για να γίνει αυτό», τόνισε ακόμα.

Ως προς τον Κλεισθένη και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, υπογράμμισε ότι η ΝΔ είναι κατά της απλής αναλογικής και, εκτιμώντας ότι οι εθνικές θα προηγηθούν των τοπικών εκλογών, δεσμεύτηκε ότι αυτές δεν θα γίνουν με τον νόμο που θα ψηφιστεί στη Βουλη τώρα. «Έχω καλέσει τον κ. Τσίπρα να συμφωνήσουμε στην κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, αλλά να συμφωνήσουμε ταυτόχρονα να δώσουμε τη δυνατότητα στους Έλληνες εκτός Ελλάδος να ψηφίζουν στον μόνιμο τόπο διαμονής τους», είπε παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης για το ζήτημα της κατάτμησης της Β’ Αθηνών. «Ζητώ από τον κ. Τσίπρα να ψηφίσουμε και τα δύο μαζί ταυτόχρονα. Ο κ. Τσίπρας κρύβεται», τόνισε και προσέθεσε ότι έχει καταθέσει αίτημα προ ημερησίας συζήτησης για το ζήτημα αυτό. «Ο κ Βούτσης αρνείται να προγραμματίσει τη συζήτηση. Πρόκειται για μια βάναυση παραβίαση του Κανονισμού της Βουλής», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ προσέθεσε ότι «δεν θα κρύβεται για πολύ όμως ο κ. Τσίπρας». «Να ψηφίσουμε το σπάσιμο της β’ Αθηνών, έχω αγωνιστεί προσωπικά από το 2004 για το ζήτημα αυτό, αλλά να δώσουμε ταυτόχρονα τη δυνατότητα στους Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Σχολιάζοντας, δε, και τις εξελίξεις στην υπόθεση Novartis, ο πρόεδρος της ΝΔ απάντησε για το δημοσίευμα της εφημερίδαςDocumentoπερί επαφών του με τον Κωνσταντίνο Φρουζή, τόνισε ότι συμμετείχε «σε μια κοινωνική εκδήλωση με τον κ. Φρουζή, πριν ανακοινώσω την υποψηφιότητά μου για την προεδρία της ΝΔ». «Για το ζήτημα της Novartis, η τάση της κυβέρνησης να προαναγγέλλει μέσα από γνωστά εκδοτικά συγκροτήματα διώξεις είναι ενδεικτική του πώς αντιλαμβάνεται την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ. «Στήθηκε μια σκευωρία, μόνο και μόνο για να επιστρέψει η υπόθεση στη δικαιοσύνη», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ και επέμεινε πως διασύρθηκαν άδικα 10 άνθρωποι. «Ποιοι είναι αυτοί που μονίμως έχουν προσβάσεις σε δικογραφίες;», διερωτήθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ. «Είναι εικόνα σοβαρής χώρας, ευνομούμενης χώρας, με διάκριση των εξουσιών;», προσέθεσε, και έκανε λόγο για «προκλητικότατη παρέμβαση της κυβέρνησης σε όλα τα επίπεδα της δικαιοσύνης». «Η κυβέρνηση συνομιλεί με ένα παρακράτος που η ίδια συνειδητά συντηρεί», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

Απαντώντας, τέλος, για το Μεταναστευτικό, εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι δεν γνωρίζει τι έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με τη Γερμανία λόγω απουσίας ενημέρωσης. «Η απάντηση στο πρόβλημα το προσφυγικό πρέπει να είναι ευρωπαϊκή», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, λέγοντας ότι «δεν μπορούν κάποιοι να βγάζουν την ουρά τους απ’ έξω» και μιλώντας για «βαθιά αντιευρωπαϊκή στάση» κάποιων χωρών. Είπε δε ότι πολλάκις έχει καταγγείλει στο ΕΛΚ τη στάση χωρών, όπως η Ουγγαρία και τόνισε ότι έχει τσακωθεί και με τον κ. Όρμπαν, σχολιάζοντας δε και την προσπάθεια της κυβέρνησης να τον ταυτίσει με τον Ούγγρο πρωθυπουργό. «Ποιος είναι αξιόπιστος να διαπραγματευτεί μια ευρωπαϊκή πολιτική;», διερωτήθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «άνοιξε τα σύνορα» και εξ αυτού δεν είναι σε θέση να συνομιλήσει με την Ευρώπη για την αποτελεσματική φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων. Στηλίτευσε, δε, και τις χρονίζουσες διαδικασίες ασύλου και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν τις επιταχύνει, λόγω των «αλληλέγγυων» εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Άφησε, τέλος, βαριές αιχμές για τη διαχείριση από μέρους της κυβέρνησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων για το προσφυγικό. «Πού πήγαν όλα αυτά τα λεφτά; Δεν πείθομαι ότι τα εφτά αυτά κατέληξαν για τον σκοπό που είχαν προσδιοριστει εξ αρχής», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider