Καύσωνας και στη Βουλή με αφορμή την οικονομία

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καύσωνας και στη Βουλή με αφορμή την οικονομία

Εκτός Βουλής, σήμερα το μεσημέρι, ο υδράργυρος θα βρίσκεται στα ύψη. Αλλά και μέσα στο Κοινοβούλιο, τα θέματα της οικονομίας θα είναι απλώς η αφορμή μιας σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης που θα εκτείνεται σε ένα πολύ ευρύτερο φάσμα και θα ωθήσει ψηλά και τον πολιτικό υδράργυρο.

Η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση που θα λάβει χώρα σήμερα για τα θέματα της οικονομίας γίνεται σε μια εξαιρετικά ταραγμένη περίοδο, σε πλήρη αντίθεση με το πνεύμα θερινής ραστώνης που θα μπορούσε να επικρατεί. Η συμφωνία για το Σκοπιανό έχει, άλλωστε, δημιουργήσει αλυσιδωτές πολιτικές αναταράξεις, με κυριότερη τη σταση του Πάνου Καμμένου, ο οποίος δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι η συμφωνία για το Σκοπιανό είναι «κακή», αλλά τη μία αναφέρει ότι θα ρίξει ακόμα και την κυβέρνηση, αν χρειαστεί, προκειμένου να μην περάσει και την άλλη αναφέρει ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Σεπτέμβριο του 2019, εκτιμώντας ότι οι εσωτερικές διαδικασίες στην πΓΔΜ θα κρατήσουν σχεδόν δύο χρόνια, με αποτέλεσμα να μην πρέπει στο ενδιάμεσο να αποφανθεί επί της κύρωσης της συμφωνίας η ελληνική Βουλή.

Η κυβέρνηση, πάντως, θα εμφανιστεί στη σημερινή συζήτηση με «όπλο» και την τοποθέτηση του Επιτρόπου Οικονομικών της Ε.Ε. Πιερ Μοσκοβισί, προ ολίγων ημερών, στη Βουλή, ο οποίος ουσιαστικά κινήθηκε στους ίδιους τόνους με την κυβέρνηση, επιμένοντας ότι δεν υπάρχει ζήτημα τετάρτου Μνημονίου και απέδωσε τα εύσημα στην Ελλάδα για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος. Μάλιστα, προς ικανοποίηση των κυβερνητικών στελεχών, ο κ. Μοσκοβισί άφησε και παράθυρο για μη μείωση των συντάξεων, λέγοντας μεν ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι το δημοσιονομικό μίγμα δεν είναι άτεγκτο και θα διαμορφωθεί σε συμφωνία με την κυβέρνηση τον Οκτώβριο, με την κατάρτιση του προϋπολογισμού.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο πρωθυπουργός, αλλά και ο υπουργός Οικονομικών θα υπεραμυνθούν της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής, κάνοντας εκτενείς αναφορές, πέραν των όσων έγιναν μέχρι αυτή τη στιγμή, όπως για παράδειγμα η απόφαση για το χρέος προ ολίγων ημερών, αλλά και στις κινήσεις που θα κάνει το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση, προκειμένου η ανάπτυξη να καταστεί αισθητή με απτό τρόπο για τους πολίτες. Πρόκειται για την περίφημη «θετική ατζέντα» του Μαξίμου, με πρώτο μέτρο να είναι το πάγωμα της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά που αίρουν το βάρος της προσφυγικής κρίσης στο ΒΑ Αιγαίο, ενώ θα γινει αναφορά και στο θέμα των συντάξεων, με την κυβέρνηση να κατηγορεί τη ΝΔ ότι είναι αυτή που στην πραγματικότητα επιθυμεί τη μείωση των συντάξεων. Βέβαια, ο πρωθυπουργός αναμένεται και να υπεραμυνθεί της κυβερνητικής σταθερότητας, διαψεύδοντας ως «φαντασιώσεις» της ΝΔ τα περί κυβερνητικής αστάθειας λόγω της στάσης του Πάνου Καμμένου, ενώ, κατά πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας θα παίξει και το χαρτί της διαπλοκής, επαναφέροντας ερωτήματα επί προσωπικού στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη σχέση του με τον Κωνσταντίνο Φρουζή τηςNovartis.

Από τη μεριά της, δε, και η ΝΔ, διαβλέποντας την προσπάθεια του Μαξίμου να πολώσει το κλίμα, αναμένεται να εκπέμψει σε ιδιαίτερα σκληρούς τόνους, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επιμένει στο αφήγημα περί «τετάρτου Μνημονίου» με προνομοθετημένες περικοπές, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι αυτές η ΝΔ ούτε τις ψήφισε την άνοιξη του 2017 ούτε τις στηρίζει. Αυτό που θα υποστηρίξει ο πρόεδρος της ΝΔ είναι ότι την προηγούμενη τριετία στη χώρα υπήρξε ένα αχρείαστο, τρίτο Μνημόνιο, με ανεπαρκείς αναπτυξιακούς ρυθμούς και, αν συνεχιστεί η παραμονή της κυβέρνησης, αυτή η καρκινοβασία θα συνεχιστεί. Με δεδομένη, δε, και τη στάση του Πάνου Καμμένου και την εικόνα της κυβέρνησης, την οποία χθες από την Πάτρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλεσε εκ νέου τραγέλαφο, ο πρόεδρος της ΝΔ αναμένεται να επιμείνει με ένταση στο αίτημά του για εκλογές το συντομότερο δυνατό. Εφόσον, δε, τεθεί το ζήτημα της διαπλοκής και της Novartisεκ νέου, ο πρόεδρος της ΝΔ αναμένεται να εξαπολύσει δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση για προκλητικές παρεμβάσεις του Μαξίμου στη δικαιοσύνη και σχέδιο εξόντωσης πολιτικών αντιπάλων, σε ευθεία συνδιαλλαγή με το «παρακράτος».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider