Αποφάσισες πως ήρθε η ώρα να αποκτήσεις το δικό σου σπίτι και βρίσκεσαι πλέον στο δίλημμα ανάμεσα στο κτίσιμο ή στην αγορά του; Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που πρέπει να «ζυγίσεις» για να πάρεις την τελική σου απόφαση. Η ώρα της επιλογής όμως πλησιάζει, γι’ αυτό και η ομάδα της Delfi Properties σου έχει ετοιμάσει μια λίστα με τα υπέρ και τα κατά της κάθε εναλλακτικής, για να σε βοηθήσει να πάρεις τη σωστή απόφαση για σένα!
Κτίσιμο σπιτιού
Τα υπέρ:
• Εξατομίκευση στο full: Όταν σχεδιάζεις και κατασκευάζεις ένα καινούριο σπίτι από την αρχή, έχεις τον πλήρη έλεγχο όσον αφορά επιλογή design, στυλ, υλικών, αριθμών υπνοδωματίων, φωτισμού, επίπλων, χρωμάτων κλπ. Με άλλα λόγια, μπορείς να φτιάξεις το σπίτι σου όπως ακριβώς γουστάρεις! Φτάνει φυσικά τα γούστα και οι επιλογές σου να… είναι μέσα στο budget που διαθέτεις.
• Λιγότερος ανταγωνισμός: Δεν χρειάζεται να ανησυχείς ότι κάποιος άλλος ενδιαφερόμενος αγοραστής έκανε καλύτερη προσφορά ή πρόλαβε να «κλείσει» τη συμφωνία για την αγορά του σπιτιού που είχες βάλει στο μάτι.
• Λιγότερη συντήρηση: Σ’ ένα σπίτι που μόλις έχει κατασκευαστεί, σίγουρα προκύπτουν λιγότερες ανάγκες όσον αφορά τη συντήρησή του, όπως μας εξηγούν οι ειδικοί της Delfi Properties. Επιπλέον, αρκετές συσκευές, έπιπλα και υποδομές είναι πιθανό να έχουν εγγύηση για ορισμένο χρονικό διάστημα μετά την αγορά και εγκατάστασή τους.
• Εξοικονόμηση ενέργειας: Τα καινούρια σπίτια κατασκευάζονται συνήθως με συγκεκριμένες προδιαγραφές που εξασφαλίζουν υψηλή ενεργειακή απόδοση, η οποία φυσικά συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και… της τσέπης σου!
Τα κατά:
• Μεγαλύτερο κόστος και απροσδόκητα έξοδα: Σε γενικές γραμμές, ο σχεδιασμός και η κατασκευή ενός καινούριου σπιτιού κοστίζει περισσότερα από την αγορά ενός ήδη υπάρχοντος. Επιπλέον, παρόλο που θα έχεις στα χέρια σου μια αρχική εκτίμηση του κόστους, είναι πολύ πιθανόν να προκύψουν απροσδόκητα έξοδα στην πορεία, τα οποία θα αυξήσουν το συνολικό κόστος.
• Μεγαλύτερος χρόνος διεκπεραίωσης: Όταν αποφασίζεις πως θα κτίσεις το δικό σου σπίτι, εξυπακούεται ότι ο σχεδιασμός και η κατασκευή του είναι διαδικασίες που χρειάζονται αρκετό χρόνο για να ολοκληρωθούν. Πέρα όμως από αυτό, καλό είναι να έχεις υπόψη ότι ενδέχεται να προκύψουν καθυστερήσεις, που θα σε βγάλουν λίγο ή πολύ εκτός προγραμματισμού.
• Περισσότερος κόπος και χρόνος εκ μέρους σου: Από τη στιγμή που θες να διαμορφώσεις το σπίτι σου με βάση τις δικές σου απαιτήσεις, θα χρειαστεί να αφιερώσεις χρόνο και ενέργεια για να επιλέξεις τι υλικά θέλεις να χρησιμοποιήσεις, τι στυλ εσωτερικού σχεδιασμού προτιμάς, με ποιους επαγγελματίες θέλεις να συνεργαστείς και ούτω καθεξής. Αρκετός χρόνος θα χρειαστεί ακόμη για την τακτική επικοινωνία σου με τα άτομα που θα συνεργαστείς, για υπογραφή συμβολαίων και παρακολούθηση της εξέλιξης του project.
Αγορά σπιτιού
Τα υπέρ:
• Έτοιμο (ή σχεδόν έτοιμο) για μετακόμιση: Η αγορά σπιτιού είναι μια πολύ πρακτική λύση αν βιάζεσαι να μετακομίσεις στη νέα σου κατοικία το συντομότερο δυνατό.
• Λιγότερα έξοδα: Συνήθως το κόστος για να αγοράσεις ένα έτοιμο σπίτι είναι χαμηλότερο από το κόστος σχεδιασμού και κατασκευής καινούριου σπιτιού, σύμφωνα με την ομάδα της Delfi Properties.
• Ευελιξία στην ανακαίνιση: Αν θέλεις να φέρεις το σπίτι στα δικά σου γούστα, να ανανεώσεις τους χώρους του ή να επιδιορθώσεις καταστάσεις, μπορείς να το κάνεις σταδιακά, όταν έχεις τον ανάλογο χρόνο και φυσικά το ανάλογο budget.
Τα κατά:
• Το στρες της επιλογής: Το ψάξιμο, οι επισκέψεις στα «υποψήφια» σπίτια, η αξιολόγηση της κατάστασής τους, η διαπραγμάτευση για την τιμή και η λήψη της τελικής απόφασης, είναι για πολλούς αρκετά χρονοβόρες και στρεσογόνες διαδικασίες. Η συνεργασία με ένα καλό κτηματομεσίτη μπορεί να κάνει την όλη διαδικασία πιο εύκολη και γρήγορη, με λιγότερο στρες.
• Συμβιβασμός στο στυλ: Ένα έτοιμο σπίτι σίγουρα δεν θα είναι ακριβώς όπως το ονειρεύτηκες, με τον εσωτερικό σχεδιασμό και το στυλ που θέλεις και με όλες τις προδιαγραφές και τα χαρακτηριστικά που ζητάς. Αν λοιπόν αποφασίσεις να αγοράσεις σπίτι, καλό είναι να γνωρίζεις πως το πιο πιθανό είναι ότι θα συμβιβαστείς με ότι πιο κοντινό υπάρχει στις δικές σου απαιτήσεις.
• Συντήρηση: Το πιο πιθανό σενάριο με ένα ήδη υπάρχον σπίτι είναι πως οι ηλεκτρικές και υδραυλικές εγκαταστάσεις, τα χρώματα, οι ηλεκτρικές συσκευές κλπ. θα χρειαστούν κάποιας μορφής συντήρηση σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα απ’ ότι αν το σπίτι ήταν ολοκαίνουριο.
• Χαμηλότερη ενεργειακή απόδοση: Συνήθως, τα παλαιότερα σπίτια δεν πληρούν τις πιο σύγχρονες προδιαγραφές για υψηλή ενεργειακή απόδοση, κάτι που μπορεί να επιφέρει αύξηση στο λογαριασμό του ρεύματος και να επιβαρύνει την τσέπη σου, αλλά και το περιβάλλον.