Οι επιδράσεις του πληθωρισμού στην κτηματομεσιτική αγορά

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι επιδράσεις του πληθωρισμού στην κτηματομεσιτική αγορά
Βρισκόμαστε σε μια ιδιαιτέρως απαιτητική οικονομική περίοδο που εξελίσσεται συνεχώς, με πολλούς παράγοντες να συμβάλλουν ταυτόχρονα και να επηρεάζουν όλους τους πολίτες, αλλά και όλους τους χώρους επενδύσεων. 

Του Απόστολου Αυλώνα*

Βρισκόμαστε σε μια ιδιαιτέρως απαιτητική οικονομική περίοδο που εξελίσσεται συνεχώς, με πολλούς παράγοντες να συμβάλλουν ταυτόχρονα και να επηρεάζουν όλους τους πολίτες, αλλά και όλους τους χώρους επενδύσεων.

Συνοπτικά, οι βασικοί παράγοντες περιλαμβάνουν τα γεωπολιτικά γεγονότα στην Ευρώπη που έχουν επηρεάσει και θα συνεχίσουν να επηρεάζουν στο άμεσο μέλλον τις τιμές ενέργειας (πετρελαίου & αερίου), και ταυτόχρονα τις αυξανόμενες τιμές σε τρόφιμα, υπηρεσίες και αγαθά. Αντιμετωπίζουμε ένα ιδιαίτερα υψηλό πληθωρισμό (Ελλάδα Q3 περίπου 11%) λόγω της πανδημίας και αύξησης εκτύπωσης χρημάτων επίσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τα προηγούμενα έτη.

Οι άμεσες επιπτώσεις όπως αυτή του πληθωρισμού, έχει με τη σειρά της αποφέρει αντίκτυπους στα ομόλογα των Ευρωπαϊκών χωρών, όπου δεν μπορούν να παράγουν μια σταθερή απόδοση στα επίπεδα πριν την πανδημία για τους επενδυτές. Επίσης στην προσπάθεια να μειωθεί ο πληθωρισμός, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει προβεί σε αυξήσεις των επιτοκίων στα προϊόντα δανεισμού, όπως συμβαίνει πάντα ιστορικά σε τέτοιες περιστάσεις, κάτι το οποίο δυσκολεύει την πρόσβαση σε κεφάλαια. Η αύξηση του κόστους δανεισμού με την σειρά της επηρεάζει μέχρι και το χρηματιστήριο, κυρίως σε εταιρείες με υψηλές ανάγκες δανεισμού, αφού επηρεάζει άμεσα τα οικονομικά αποτελέσματα που θα παράγουν, αλλά και λόγω του γεγονότος ότι μέσω του υψηλού πληθωρισμού, οι καταναλωτές θα έχουν λιγότερη αγοραστική δύναμη, αρά και λιγότερη ζήτηση για τα προϊόντα ή υπηρεσίες που μπορεί να προσφέρει μια εταιρία.

Σε τέτοιες περίπλοκες οικονομικές περιόδους, ακίνητα και περιοχές υψηλής ζήτησης τείνουν να έχουν την κάλλιστη απόδοση διατήρησης και αύξησης του αρχικού κεφαλαίου, άπαξ και μπορεί ο εν λόγω επενδυτής να μην βασιστεί σε υψηλό ποσοστό της αξίας της αγοράς σε προϊόν δανεισμού όσο τα επιτόκια ανεβαίνουν. Ακόμη και αν η ζήτηση ελαττωθεί λόγω της αύξησης κόστους δανεισμού και οι τιμές επηρεαστούν προσωρινά, στον αντίποδα της επιρροής και η αύξηση σε τύπωμα νέων χρημάτων, οδηγεί σε πτώση αξίας των χρημάτων, που με την σειρά της αυξάνει την αξία των ακινήτων.

Οι τιμές ανά τετραγωνικό στην Ελλάδα, σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη συνεχίζουν να οδηγούν ξένα κεφάλαια στην αγορά ακινήτων στην χώρα μας, ενώ επίσης η πρόσφατη προσέγγιση της ισοτιμίας του Αμερικανικού δολαρίου ως προς το Ευρώ θερμαίνουν και το ενδιαφέρον επενδύσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Ευρώπη

*Ο κ. Απόστολος Αυλώνας είναι Head, Transactions Management, Delfi Partners & Company.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πρώτη Κατοικία: Άτοκα ή χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια για νέους

Τα πλεονεκτήματα της αγοράς ενός σπιτιού ή διαμερίσματος

Οι επιπτώσεις της αύξησης των επιτοκίων στην ελληνική αγορά ακινήτων

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider