Δανειακό «κενό» 5,1 δισ. ευρώ στην ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων 

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δανειακό «κενό» 5,1 δισ. ευρώ στην ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων 
Τα στοιχεία έρχονται εν μέσω της ανόδου των βασικών επιτοκίων από τις ισχυρές κεντρικές τράπεζες της Ευρώπης.

Σχεδόν 1 στα 5 δάνεια στην αγορά των εμπορικών ακινήτων σε Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία αναμένεται να αντιμετωπίσει προκλήσεις αναχρηματοδότησης μέχρι το 2025, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας real estate, AEW, που δόθηκε την Τρίτη στη δημοσιότητα.

Τα στοιχεία έρχονται εν μέσω της ανόδου των βασικών επιτοκίων από τις ισχυρές κεντρικές τράπεζες της Ευρώπης -Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Τράπεζα της Αγγλίας (BoE)- με στόχο την καταπολέμηση των πληθωριστικών πιέσεων.

Η εταιρεία εκτιμά πως ο κλάδος commercial real estate (CRE) (αφορά γραφειακούς χώρους, βιομηχανικούς χώρους και εμπορικά καταστήματα) στις 3 παραπάνω χώρες θα αντιμετωπίσει ένα κενό δανεισμού ύψους 5,1 δισ. ευρώ μέχρι το 2025. Το έλλειμμα στην ωρίμανση του χρέους του κλάδου μόνο για το 2023 αναμένεται να φτάσει στα 17 δισ. ευρώ.

Το «κενό» ορίζεται από το αρχικό ποσό του δανείου το 2018 και το 2020 και το ποσό που οι δανειολήπτες θα κληθούν να καταβάλουν για την αναχρηματοδότηση του.

Η AEW αναφέρει πως στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, το κενό ανέρχεται σε 24 δισ. ευρώ ή στο 46% του κενού μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομικών της ηπείρου, έναντι του 45% που ήταν στην παρόμοια έκθεση του Ιανουάριου.

Ακολουθεί η Γαλλία με ένα ποσοστό του 29%, ενώ στη Βρετανία το ποσοστό κυμαίνεται μεταξύ του 25% και του 33%, όπως μετέδωσε το Reuters.

Στην έκθεση της AEW σημειώνεται πως θετικό για τον κλάδο των εμπορικών ακινήτων είναι το ότι έχει αρχίσει να καταγράφεται αποκλιμάκωση του κόστος δανεισμού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Λέιν (ΕΚΤ): Πρέπει να αυξήσουμε ξανά τα επιτόκια στις 4 Μαΐου

gazzetta
gazzetta reader insider insider