Real Estate: Αβεβαιότητα στην αγορά λόγω ΝΟΚ

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Real Estate: Αβεβαιότητα στην αγορά λόγω ΝΟΚ
Η αβεβαιότητα που παρατηρείται στην κτηματαγορά λόγω της εκκρεμότητας με το Νέο Οικοδομικό Κανονισμό, αλλά και η έλλειψη υποδομών στην Αθήνα την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη αναπτύξεις, όπως το Ελληνικό, ανέδειξαν στελέχη της αγοράς ακινήτων στην Pordexpo 2024.

Η αβεβαιότητα που παρατηρείται στην κτηματαγορά λόγω της εκκρεμότητας με το Νέο Οικοδομικό Κανονισμό (ΝΟΚ), αλλά και η έλλειψη υποδομών στην Αθήνα την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη αναπτύξεις, όπως το Ελληνικό, θέματα που πρόσφατα μόλις ανέδειξε το insider.gr, κυριάρχησαν στο μεγάλη «τράπεζα» στην οποία συμμετείχαν κορυφαίου εκπρόσωποι της εγχώριας αγοράς ακινήτων στο πλαίσιο της Prodexpo 2024, αλλά και σε σχετικά πάνελ.

Για παράδειγμα, η γενική διευθύντρια της Αθηναϊκή Οικονομική / JLL, Δίκα Αγαπητίδου, ανέδειξε την αβεβαιότητα που επικρατεί στην κτηματαγορά εξαιτίας της εκκρεμότητας με το ΝΟΚ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι κάποιοι θα υποχρεωθούν να γκρεμίσουν ενώ είχαν νόμιμη άδεια και ορισμένοι άλλοι θα βρεθούν σε πλεονεκτικότερη θέση κάνοντας χρήση των μπόνους. «Η τιμωρητική πολιτεία με την κατασταλτική διάθεση εμφανίζεται όλο και λιγότερο, αλλά η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί όσο θα έπρεπε και όσο θα περίμενε η αγορά. Δεν βλέπουμε σταθερούς και ποιοτικούς κανόνες, γεγονός που δεν βοηθάει τις επενδύσεις», τόνισε φέρνοντας ως παράδειγμα τον Νέο Οικονομικό Κώδικα (ΝΟΚ) που ψηφίστηκε πριν από 12 χρόνια και ακόμα και σήμερα γεννά προβλήματα και προκαλεί μεγάλη αβεβαιότητα στην αγορά.

Ο Φώτης Γιόφτσιος διευθύνων σύμβουλος της Ten Brinke Hellas αφού σημείωσε ότι η εταιρία στην οποία ηγείται έχει ολοκληρώνει φέτος 22 έργα και για την τριετία 2025 – 2027 σχεδιάζει 47, χαρακτήρισε απαράδεκτο να ανακαλούνται οικοδομικές άδειες. «Πρέπει σύντομα να έχουμε αξιόπιστη νομοθεσία. Εμείς ως επενδυτές θέλουμε να είμαστε νόμιμοι και αυτό που συμβαίνει δημιουργεί τεράστια ανασφάλεια. Ελπίζω να τελειώσει σύντομα και να μην επαναληφθεί» κατέληξε.

Για την ανάγκη σταθερότητας του θεσμικού πλαισίου μίλησε και ο Ερρίκος Αρώνες διευθύνων σύμβουλος της Hellenic Properties, προσθέτοντας στις προκλήσεις που έχει σήμερα η κτηματαγορά το συνεχώς αυξανόμενο κατασκευαστικό κόστος και την ανάγκη για επενδύσεις στις υποδομές. Στην ίδια λογική ο Μάξιμος Καλατζής διευθύνων σύμβουλος της Makt σημείωσε ότι γίνεται μια μεγάλη επένδυση στο Ελληνικό και αν φτάσει κανένας εκεί κάνει τρεις ώρες να επιστρέψει στο σπίτι του.

Ο Γιάννης Δεληκανάκης, διευθύνων σύμβουλος της Southrock Asset Management, αναφέρθηκε σε ζητήματα διαδικασιών σημειώνοντας ότι υπάρχουν ξένα κεφάλαια που επιθυμούν να επενδύσουν σε στρατηγικές επενδύσεις αλλά εμποδίζονται από τοπικά συμφέροντα. «Χρειάζεται να διορθώσουμε τη θέση μας όσο αφορά την ελευθερία στη άσκηση της οικονομικής δραστηριότητας» υπογράμμισε επίσης. Σύμφωνα επίσης με τη Ναταλία Στράφτη, αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος της Grivalia Hospitality, «οι στρατηγικές επενδύσεις έχουν εξαιρετικά «βαριές» διαδικασίες. Αυτή τη στιγμή στο Enterprise Greece βρίσκονται παγωμένες τουλάχιστον 10 τουριστικές αναπτύξεις. Κάποτε πρέπει να αξιολογηθούν είτε να εγκριθούν είτε να απορριφθούν».

«Επί 25 χρόνια συζητάμε για την απλοποίηση των διαδικασιών και τη βελτίωση του πολεοδομικου και χωροταξικού σχεδιασμού», τόνισε ο Δημήτρης Ανδρίτσος, Διευθύνων Σύμβουλος της Cerved Property Services. «Αν είχαμε λύσει τα βασικά αυτά προβλήματα, οι συνθήκες στην αγορά θα ήταν πολύ καλύτερες», ανέφερε προσθέτοντας ότι οι ξένοι επενδυτές που επιλέγουν την Ελλάδα το κάνουν γιατί οι τιμές των ακινήτων είχαν μειωθεί πάνω από 25% την περίοδο της κρίσης χρέους. «Το ουσιαστικό θα ήταν να έχουμε επενδυτές που έρχονται στην χώρα επειδή διαθέτει δομές και ασφάλεια δίκαιου», σημείωσε.

Στα προβλήματα που έχουν ανακύψει από την εφαρμογή του ΝΟΚ, αλλά και από την έλλειψη ολοκληρωμένου χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού, αναφέρθηκε ο κ. Παναγιώτης Μπερνίτσας, Managing Partner Bernitsas Law. «Ο ΝΟΚ ψηφίστηκε το 2012 κι ακόμα συζητάμε τα στοιχειώδη» είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι αν μία πράξη έδινε σε κάποιον δικαίωμα να χτίσει και στη συνέχεια ακυρωθεί, ανοίγει θέμα αποζημιώσεων από το κράτος, κάτι όμως που θα χρειαστεί πολλά χρόνια. Σύμφωνα με τον κ. Μπερνίτσα, το τελευταίο διάστημα υπάρχουν βελτιώσεις στη νομοθεσία, απαιτούνται όμως κι άλλες, κάνοντας αναφορά στο πρόβλημα με τη μετάβαση από τα υποθηκοφυλακεία στα κτηματολογικά γραφεία, αλλά και στις 500.000 αντιρρήσεις για τους δασικούς χάρτες, με τις περισσότερες επιτροπές να μην έχουν συσταθεί.

O κ. Μάξιμος Καλατζής, Διευθύνων Σύμβουλος της Makt ανέδειξε τα προβλήματα που δημιουργεί η άναρχη δόμηση, λέγοντας ότι ο ΝΟΚ δόθηκε χωρίς διευκρινίσεις, δίνοντας το ελεύθερο στην ερμηνεία. «Τα ζητήματα συντελεστή δόμησης, κάλυψης, ύψους, πρέπει να τα αποτυπώσουμε και να τα έχουμε μπροστά μας» είπε ο κ. Καλατζής, κάνοντας λόγο για την ανάγκη να υπάρχει μια ολιστική προσέγγιση, με τη δημιουργία των κατάλληλων υποδομών που θα υποστηρίξουν τις επενδύσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πώς «βγαίνει από το συρτάρι» το οδικό έργο «Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα»

Επαφές Intrakat - Prodea για deal στα ακίνητα

Το ομόλογο της ΔΕΗ – Η «πυρηνική συμμαχία» - Σε τελική ευθεία οι τράπεζες – Η σανίδα σωτηρίας της Ιntrum

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider