Επαφές Intrakat - Prodea για deal στα ακίνητα

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Επαφές Intrakat - Prodea για deal στα ακίνητα
Κατασκευαστική εταιρεία και ΑΕΕΑΠ βρίσκονται σε επαφές, χωρίς υπογεγραμμένη συμφωνία, για την εξαγορά από την Intrakat χαρτοφυλακίου ακινήτων της Prodea. Τα σενάρια που κυκλοφορούν στην αγορά. Που στοχεύουν οι δύο εισηγμένες.

Σε διαπραγματεύσεις, δίχως να υπάρχει όμως υπογεγραμμένη συμφωνία, βρίσκονται Intrakat και Prodea Investments ώστε να κλειδώσει μεταξύ τους deal στον τομέα ακινήτων. Επί της ουσίας, βάσει πληροφοριών της αγοράς, η εισηγμένη κατασκευαστική συζητά την εξαγορά χαρτοφυλακίου (ή χαρτοφυλακίων) ακινήτων της ΑΕΕΑΠ, επίσης εισηγμένης στο ΧΑ, με στόχο τη διεύρυνση των δραστηριοτήτων της και την εξασφάλιση εσόδων και ταμειακών ροών από εναλλακτικές πηγές, πλην ΑΠΕ και ΣΔΙΤ ή Παραχωρήσεων, κάτι που αποτελεί και στόχευση της Intrakat για τη «νέα ημέρα».

Χτες, ο κατασκευαστικός όμιλος δεν διέψευσε τις πληροφορίες όμως σε ανακοίνωση του ανέφερε ότι δεν έχει ακόμα κλείσει καμία συμφωνία: «Η Intrakat στο πλαίσιο της επιχειρηματικής της δραστηριότητας εξετάζει διαρκώς επιλογές και αναζητά κατάλληλες επενδυτικές ευκαιρίες που συνάδουν με το στρατηγικό της πλάνο. Ωστόσο, η εταιρεία γνωστοποιεί κατηγορηματικά στο επενδυτικό κοινό ότι ουδεμία συμφωνία υφίσταται η οποία να αφορά εξαγορά». Ενδεχομένως, στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσίασης του νέου ονόματος, του μετασχηματισμού του ομίλου και των νέων στόχων (29 Οκτωβρίου), να έχουμε νεότερα.

Αλλά και η ΑΕΕΑΠ, με mega ενεργητικό άνω των 3,1 δισ. ευρώ, ως γνωστόν, έχει «βάλει στο τραπέζι» την αναδιάταξη του portfolio της και μέσω πωλήσεων, όπως ήδη έχει κάνει κατά καιρούς, και μάλιστα με συναλλαγές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ (π.χ. και στο α’ 6μηνο 2024 άνω των 82 εκατ. ευρώ, όπως πρόσφατα ανέδειξε το insider.gr). Με στόχο να μειώσει την έκθεσή της, να προχωρήσει σε αναδιάταξη χαρτοφυλακίου και να αναπροσαρμόσει τη στρατηγική της, ώστε να γίνει πιο «ορατή» στο επενδυτικό κοινό ή σε επίδοξους αγέραστες (ακινήτων ή μετοχικών μεριδίων). Προφανώς, τα έσοδα από τις όποιες συναλλαγές βοηθούν και στην προώθηση του επενδυτικού της πλάνου, σε μείωση δανεισμού ή σε μερίσματα.

Αυτό που κυκλοφορούσε ως σενάριο εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα, και προέρχονταν κατά βάση από χρηματιστηριακές – τραπεζικές πηγές, ήταν πως εταιρεία του τομέα υποδομών – κατασκευών, εν προκειμένω η Intrakat, στο πλαίσιο του μετασχηματισμού της και της αναζήτησης νεών πηγών εσόδων, όπως έχει πει ο ίδιος ο κ. Εξάρχου ότι σχεδιάζει ο όμιλος, «τσεκάρει» και εταιρεία του τομέα ακινήτων, και ειδικότερα την Prodea, για να εξαγοράσει χαρτοφυλάκιό της. Με στόχο να εξασφαλίσει EBITDA περί τα 40-50 εκατ. ετησίως, άρα, εάν έχουν βάση αυτά τα νούμερα, θα μιλάμε για σημαντικό portfolio, εκατοντάδων εκατ. ευρώ. Πάντως, τόσο το ύψος του χαρτοφυλακίου, όσο και το μοντέλο χρηματοδότησής του (εγγυήσεις, με νέα κεφαλαιακή ένεση – AMK που έχει αφήσει ανοιχτή ως ενδεχόμενο η διοίκηση της Intrakat), δεν έχει γίνει γνωστό, καθώς, η ΑΕΕΑΠ φέρεται να πουλάει όχι ένα αλλά περισσότερα χαρτοφυλάκια. Σε κάθε περίπτωση, το ύψος του deal αλλά και το ακριβές timing θα γίνει γνωστό προσεχώς, στο άμεσο μέλλον.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η Prodea παραδοσιακά εσχάτως έχει εντείνει τις πωλήσεις ακινήτων, που συχνά γίνονται προς το τέλος κάθε έτους, στο πλαίσιο της δικής της επενδυτικής στρατηγικής – ενεργητικής διαχείρισης. Που βέβαια, δείχνει μια στροφή σε τουρισμό, «πράσινα» γραφεία, data centers, logistics. Στόχος της ΑΕΕΑΠ είναι να «χτίσει» μια πιο ξεκάθαρη και αποτελεσματική δομή, με λιγότερους τομείς δράσης και μικρότερο αριθμό assets.

Επίσης, είναι γνωστό ότι πρέπει να διευρύνει και αυτή τη μετοχικής της βάση, όπως χτες προανήγγειλε ότι θα κάνει η Trastor μέσω ΑΜΚ, ακολουθώντας τις οδηγίες των χρηματιστηριακών αρχών. Μέχρι τώρα, πέραν κάποιων μικρών κινήσεων, δεν έχει καταφέρει η διοίκηση της ΑΕΕΑΠ να βρει το κατάλληλο timing, και κατά βάση την κατάλληλη τιμή, λόγω discount, για να προχωρήσει σε πωλήσεις μετοχικών μεριδίων.

Κατά πόσο αυτό συνδέεται με το άλλο «σκέλος» των σεναρίων και περί πιθανών εξελίξεων σε μετοχικό επίπεδο, είναι κάτι που επίσης θα φανεί στην πορεία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Το ομόλογο της ΔΕΗ – Η «πυρηνική συμμαχία» - Σε τελική ευθεία οι τράπεζες – Η σανίδα σωτηρίας της Ιntrum

Πώς «βγαίνει από το συρτάρι» το οδικό έργο «Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα»

Real Estate: Αβεβαιότητα στην αγορά λόγω ΝΟΚ

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider