Σπίτι Μου 2: Πού αυξήθηκαν οι τιμές πώλησης λόγω ζήτησης - Χαρτογράφηση 49 περιοχών της Αττικής

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Σπίτι Μου 2: Πού αυξήθηκαν οι τιμές πώλησης λόγω ζήτησης - Χαρτογράφηση 49 περιοχών της Αττικής
Τι δείχνει ανάλυση του Πανελλαδικού Δικτύου  E-Real Estates για τις περιοχές που καταγράφεται αύξηση των ζητούμενων τιμών πώλησης, σε συνάρτηση με το ενδιαφέρον για το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2». Μείωση διαθεσιμότητας οικονομικών ακινήτων στις περιοχές του κέντρου της Αθήνας, των Δυτικών και Ανατολικών Προαστίων.

Το ενδιαφέρον για το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2» παραμένει σημαντικό, τουλάχιστον σε επίπεδο… αναζήτησης, καθώς περίπου 120.000 πολίτες έχουν μπει στο «gov.gr» και έχουν κάνει τη δήλωση για βεβαίωση επιλεξιμότητας.

«Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, έχουν εγκριθεί 1.079 επιδοτούμενα στεγαστικά δάνεια συνολικού ύψους 123,3 εκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή το μέσο δάνειο κυμαίνεται στις 114.727 ευρώ. Το 56% των αιτήσεων προέρχεται από νέους έως 37 ετών, ενώ το 63% των αιτούντων είναι έγγαμοι. Η μέση εμπορική αξία των κατοικιών που αγοράζονται ανέρχεται στις 141.000 ευρώ, με μέσο όρο εμβαδού τα 91,5 τ.μ. , γεγονός που υποδεικνύει ότι πολλοί συμμετέχοντες αναζητούν οικογενειακή στέγη», αναφέρεται σε σχετική ανάλυση του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates με τις περιοχές που καταγράφεται αύξηση των ζητούμενων τιμών πώλησης.

«Σε σχέση με την Αττική που εντοπίζονται οι περισσότερες αιτήσεις, αναφερόμαστε σε κατοικίες που η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης είναι 1.540 ευρώ/τ.μ., ακίνητα που ανάλογα την περιοχή χρήζουν τουλάχιστον μερικής ανακαίνισης και σίγουρα δεν βρίσκονται στις «καλές» περιοχές της Αττικής. Επομένως, ο δικαιούχους του προγράμματος κυρίως στην Αττική, θα πρέπει να διαθέτει επιπλέον πιστοληπτική ικανότητα ή/και ίδια κεφάλαια για να μπορέσει να προβεί στις απαραίτητες παρεμβάσεις στο ακίνητο. Από την εξαγγελία του προγράμματος «Σπίτι μου 2», είχαμε αναφέρει ότι θα «πυροδοτήσει» νέο κύκλο αυξήσεων των ζητούμενων τιμών πώλησης, κυρίως στις περιοχές που διαθέτουν ακίνητα που πληρούν τις προδιαγραφές ένταξης. Γεγονός που επιβεβαιώνεται και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Σήμερα, κάμποσες εβδομάδες από την έναρξη του προγράμματος, ήδη καταγράφεται μείωση της διαθεσιμότητας οικονομικών ακινήτων. Κάτι τέτοιο ήταν αναμενόμενο, δεδομένου ότι το σύνολο δημοσιευμένων ερευνών ανέφεραν την μικρή διαθεσιμότητα ακινήτων κατάλληλα για οικογένειες που πληρούν τις προδιαγραφές του προγράμματος, κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα και στις περιοχές με έντονη τουριστική δυναμική. Όταν αυξάνεται τη ζήτηση σε μια αγορά με περιορισμένη προσφορά, η οποία ήδη είναι πιεσμένη, το αποτέλεσμα θα είναι να αυξηθούν περαιτέρω οι τιμές πώλησης, επηρεάζοντας τους ενοικιαστές και τους δυνητικούς αγοραστές, που βρίσκονται εκτός επιδοτούμενων προγραμμάτων», αναφέρει ο κ. Μπάκας, πρόεδρος του Δικτύου.

Όπως σημειώνει, αξίζει να αναφέρουμε την πορεία του προηγούμενου προγράμματος «Σπίτι μου 1», στο οποίο το 30% περίπου των πόρων που διατέθηκαν έμειναν αχρησιμοποίητα. Συγκεκριμένα, εκταμιεύτηκαν περί τα 7.600 δάνεια έναντι 10.000 που είχαν προγραμματιστεί. Ο λόγος δεν είναι άλλος από το γεγονός ότι κάποιοι από τους αιτούντες είχαν λάβει έγκριση και δεν κατάφεραν να βρουν σπίτι.

Αττική: Μείωση διαθεσιμότητας οικονομικών ακινήτων στις περιοχές του κέντρου της Αθήνας, των Δυτικών και Ανατολικών Προαστίων

Σύμφωνα με τον κάτωθι πίνακα διαθεσιμότητας ακινήτων (85-150τμ, άνω του 1ου ορόφου, κατασκευής έως το 2007) σύμφωνα με τις αναρτημένες αγγελίες σε ιστοσελίδες, καταγράφεται μείωση της διαθεσιμότητας στις κατοικίες με ζητούμενες τιμές πώλησης 150.000 ευρώ και 200.000 ευρώ. Η μείωση της διαθεσιμότητας, μπορεί να μεταφραστεί σε αύξηση των ζητούμενων τιμών σε σχέση με την προηγούμενη χρονική στιγμή μέτρησης (4-5εβδομάδες). Λόγω του μικρού χρονικού διαστήματος, δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι η μείωση της διαθεσιμότητας οφείλεται στην περίπτωση μεταβίβασης - πώλησης των διαθέσιμων ακινήτων.

Στις περιοχές του κέντρου των Αθηνών, καταγράφεται μείωση κατά 2,17 ποσοστιαίες μονάδες σε κατοικίες με ζητούμενη τιμή πώλησης έως 150.000 ευρώ και κατά 2,61 ποσοστιαίες μονάδες με ζητούμενη τιμή πώλησης έως 200.000 ευρώ.

Στις περιοχές των Δυτικών Προαστίων, καταγράφεται μείωση κατά 4,41 ποσοστιαίες μονάδες σε κατοικίες με ζητούμενη τιμή πώλησης έως 150.000€ και κατά 6,53 με ζητούμενη τιμή πώλησης έως 200.000 ευρώ.

Ενώ, στις περιοχές των Ανατολικών Προαστίων, καταγράφεται μείωση κατά 3,5 ποσοστιαίες μονάδες σε ακίνητα με ζητούμενη τιμή πώλησης έως 150.000 ευρώ.

Αθήνα Κέντρο: Μείωση διαθεσιμότητας οικονομικών ακινήτων σε Αμπελόκηπους, Ιλίσια, Νέο Κόσμο, Πατήσια, Κολωνό, Πλατεία Αττικής και Ζωγράφου

Στους Αμπελόκηπους, καταγράφεται μείωση κατά μείωση κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες σε κατοικίες με ζητούμενη τιμή πώλησης έως 150.000 ευρώ και κατά 7,9 με ζητούμενη τιμή πώλησης έως 200.000 ευρώ.

Στα Ιλίσια, καταγράφεται μείωση κατά μείωση κατά 9,82 ποσοστιαίες μονάδες για κατοικίες με ζητούμενη τιμή πώλησης έως 150.000 ευρώ και κατά 7,94 με ζητούμενη τιμή πώλησης έως 200.000 ευρώ. Η μείωση διαθεσιμότητας κατοικιών με ζητούμενη τιμή πώλησης έως 150.000 ευρώ αγγίζει τις 4,99 και 6,73 ποσοστιαίες μονάδες αντίστοιχα στη περιοχή του Νέου Κόσμου.

Στην περιοχή των Πατησιών, καταγράφεται μείωση κατά 7,57 ποσοστιαίες μονάδες σε κατοικίες με ζητούμενη τιμή πώλησης έως 150.000 ευρώ και κατά 20,51 ποσοστιαίες μονάδες στον Κολωνό σε κατοικίες με ζητούμενη τιμή πώλησης έως 200.000 ευρώ.

Στην περιοχή Ζωγράφου, καταγράφεται μείωση της διαθεσιμότητας κατοικιών με ζητούμενη τιμή πώλησης έως 200.000 ευρώ κατά 12,68 ποσοστιαίες μονάδες εντός των τελευταίων 4-5 εβδομάδων.

Δυτικά Προάστια: Μείωση διαθεσιμότητας οικονομικών ακινήτων σε Περιστέρι, Γαλάτσι, Πετρούπολη, Νέα Ιωνία και Νέα Φιλαδέλφεια

Στο Περιστέρι, καταγράφεται μείωση κατά μείωση κατά 5,23 ποσοστιαίες μονάδες σε κατοικίες με ζητούμενη τιμή πώλησης έως 150.000 ευρώ και κατά 6,03 με ζητούμενη τιμή πώλησης έως 200.000€. Στο Γαλάτσι, καταγράφεται μείωση κατά μείωση κατά 6,79 ποσοστιαίες μονάδες σε κατοικίες με ζητούμενη τιμή πώλησης έως 200.000 ευρώ. Η μείωση διαθεσιμότητας κατοικιών με ζητούμενη τιμή πώλησης έως 200.000€ αγγίζει τις 6,24 στη περιοχή της Νέα Ιωνίας, ενώ στην Νέα Φιλαδέλφεια κατά 7,72 ποσοστιαίες μονάδες.

Στην Νέα Φιλαδέλφεια καταγράφεται μείωση κατά 11,6 ποσοστιαίες μονάδες σε κατοικίες με ζητούμενη τιμή πώλησης έως 150.000 ευρώ. Εντός 4-5 εβδομάδων, στην περιοχή της Πετρούπολης, καταγράφεται μείωση κατά μείωση κατά 2,99 ποσοστιαίες μονάδες σε κατοικίες με ζητούμενη τιμή πώλησης έως 150.000€, κατά 8,36 με ζητούμενη τιμή πώλησης έως 200.000 ευρώ και κατά 9,28 με ζητούμενη τιμή πώλησης έως 250.000 ευρώ.

Ανατολικά Προάστια: Μείωση διαθεσιμότητας οικονομικών ακινήτων σε Κορωπί, Μαραθώνα, Παιανία και Παλλήνη

Στο Κορωπί, καταγράφεται μείωση κατά μείωση κατά 9,01 ποσοστιαίες μονάδες σε κατοικίες με ζητούμενη τιμή πώλησης έως 200.000 ευρώ. Στον Μαραθώνα, καταγράφεται μείωση κατά μείωση κατά 15,56 ποσοστιαίες μονάδες σε κατοικίες με ζητούμενη τιμή πώλησης έως 200.000€. Η μείωση διαθεσιμότητας κατοικιών με ζητούμενη τιμή πώλησης έως 200.000 ευρώ αγγίζει τις 19,15 στη περιοχή της Παιανίας, ενώ στην Παλλήνη κατά 74,55 ποσοστιαίες μονάδες.

Στην Παλλήνη καταγράφεται μείωση κατά 4,45 ποσοστιαίες μονάδες σε κατοικίες με ζητούμενη τιμή πώλησης έως 250.000 ευρώ, ενός 4-5 εβδομάδων από την έναρξη του προγράμματος «Σπίτι μου 2».

Πειραιάς: Μείωση διαθεσιμότητας οικονομικών ακινήτων στις περιοχές του κέντρου και στα Καμίνια - Παλαιά Κοκκινιά

Στις περιοχές του κέντρου του Πειραιά, καταγράφεται μείωση κατά μείωση κατά 2,99 ποσοστιαίες μονάδες σε κατοικίες με ζητούμενη τιμή πώλησης έως 200.000€. Ενώ, στις περιοχές Καμίνια - Παλαιά Κοκκινιά, καταγράφεται μείωση κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες σε κατοικίες με ζητούμενη τιμή πώλησης έως 150.000 ευρώ, ενός 4-5 εβδομάδων από την έναρξη του προγράμματος «Σπίτι μου 2».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ποια είναι τα «ανοιχτά μέτωπα» στις Υποδομές

Τουρισμός: Δυναμικά κλείνει η 25η Μαρτίου το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς - Οι εκτιμήσεις για την σεζόν

Ρεύμα: Βουτιά 30% στη χονδρική - Πτωτικές τάσεις στα πράσινα τιμολόγια Απριλίου

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider