INSIDE OUT

Τι θα ζητήσει ο Κυριάκος στη Σύνοδο Κορυφής - Οι συστάσεις Χατζηδάκη στα κανάλια

24-02-2022 | 07:34
Viber Whatsapp Μοιράσου το

Μπες βγες στο αεροπλάνο ο Κυριάκος, μόλις που προλαβαίνω να παρακολουθήσω το πρόγραμμά του. Χθες στη Ρουμανία, είδε Πρωθυπουργό και Πρόεδρο, ενώ έλαβε μέρος και στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ. Όλοι συμφώνησαν ότι πρέπει ενωμένοι να αντιδράσουν στον ιστορικό αναθεωρητισμό απ’ όπου κι αν προέρχεται. Σήμερα το πρωί βλέπει στο Μαξίμου τον Ισραηλινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το απόγευμα πετάει Βρυξέλλες για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για Ουκρανικό. Με την ίδια ατζέντα, και η επίσης άτυπη Σύνοδος Κορυφής στο Παρίσι 10-11 Μαρτίου. Ένα βήμα μπροστά ο Κυριάκος, θα θέσει το ζήτημα της συγκρότησης ενός Ταμείου Στήριξης Νοικοκυριών και Επιχειρήσεων για το μείζον θέμα της ενεργειακής κρίσης. Λόγω ουκρανικού, ουδείς γνωρίζει πότε και πως θα τελειώσει. Εδώ τα στοιχεία είναι συγκεκριμένα και λένε ότι τ' αποθέματα φυσικού αερίου της χώρας είναι κάπου στο 30% και επαρκούν μέχρι τέλος Μαρτίου με τις σημερινές ροές. Ιδού η Ρόδος για έμπρακτη αλληλεγγύη στα κράτη μέλη της ΕΕ.

Πρωθυπουργός κομάντο

Στη Ρουμανία έγιναν επαφές και με Πρόεδρο και με Πρωθυπουργό. Η χώρα έχει κυβέρνηση συνασπισμού κεντροδεξιάς και σοσιαλιστικής απόχρωσης, ενώ ο Πρόεδρος Ioahannis Klaus μετέχει στο ΕΛΚ και εκπροσωπεί Ρουμανία στις Συνόδους Κορυφής. Ο δε Πρωθυπουργός με το δυσκολοπρόφερτο όνομα, Nicolae- Ionel Ciouca είναι πρώην Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και πρώην κομάντο με θητεία σε Αφγανιστάν και Ιράκ παρακαλώ.

Μεγάλος επενδυτής η Ελλάδα

Η Ελλάδα είναι ο έβδομος μεγαλύτερος επενδυτής στην Ρουμανία και αυτό έχει την σημασία του. Το διμερές εμπόριο είναι ύψους 2,2 δισ. ευρώ αλλά μπορεί ν‘ ανέβει κ' άλλο. Οι Ρουμάνοι, λόγω γεωγραφίας, έχουν ένα άγχος με την Τουρκία, καθώς εξαρτώνται από το πέρασμα στα στενά του Βοσπόρου, όμως την ίδια στιγμή βασίζονται σ’ εμάς για ένταξη στη Σένγκεν, στον ΟΟΣΑ, για κάθετο αγωγό αερίου. Γενικώς ως αρχή, είναι σημαντικό να τα 'χεις καλά με τους γείτονες. Αν ανέβαζαν και το ποσοστό εμβολιασμού τους, που κόλλησε στο 42%...

Στυλιανίδης blame ΕΜΥ

Στη Ρουμανία πήγε κι ο Στυλιανίδης. Το όνομα με γυρίζει πίσω εκείνη τη χιονισμένη Δευτέρα, 24 Γενάρη. Δεν θα σταθώ στο πόρισμα της τριμελούς επιτροπής του υπουργείου Μεταφορών που ρίχνει όλη την ευθύνη στον παραχωρησιούχο για τους εγκλωβισμένους στην Αττική Οδό. Θα σταθώ όμως στο ντελικάτο «κατηγορώ» του υπουργού Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας κατά της ΕΜΥ. Και τον αριστοτεχνικό τρόπο να μεταφερθούν οι ευθύνες για την παράλυση του κρατικού μηχανισμού το πρωινό της «Ελπίδας», στους μετεωρολόγους.

ΕΜΥ ζητάει ραντάρ

«Είναι διαφορετική η διαχείριση της κρίσης και η πρόληψη και πώς θα αντιμετωπίσεις την κυκλοφορία σε μια πόλη 5 εκατομμυρίων, όταν ξέρεις, δεν λέω ότι θα είσαι ούτε ακριβής στην ώρα, δηλαδή, 10 και τέταρτο, ούτε αν θα ξέρεις ότι ο όγκος χιονιού θα είναι 5 ή 7 ή 8 εκατοστά, αλλά θα ξέρεις τουλάχιστον ότι ο όγκος του χιονιού σε τρεις ώρες μπορεί και σε τέσσερις, δεν θα είναι 5 ή 7 (εκατοστά), αλλά θα είναι 30 ή 40 ή 50 (εκατοστά)», είπε ο πολύς κ. Στυλιανίδης σε μια από τις γνωστές βαρετές συζητήσεις Επιτροπών της Βουλής. «Είναι εντελώς διαφορετική η διαχείριση μιας κρίσης. Που σημαίνει χρειάζεσαι ένα ραντάρ για να σου δώσει αυτή την παράμετρο, για να την εισάγεις στο μοντέλο και να σου πει πώς θα κατευθυνθείς». Καταλάβατε γιατί δεν δόθηκε εντολή να μείνουν κλειστές οι υπηρεσίες του Δημοσίου εκείνο το πρωινό της Δευτέρας; Γιατί δεν είχαμε το ραντάρ να ενημερώσει!

Ραντάρ για πολιτικές συγκεντρώσεις

Μάλιστα ο υπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας αποκάλυψε στην ίδια Επιτροπή, ότι ο κύριος Ζιακόπουλος, του είπε ότι στην ΕΜΥ υπήρχε ένα ραντάρ, όπου το 1992 - 1993 (άκουσαν άκουσαν!), «είχε συμβουλεύσει κάποιον πολιτικό αρχηγό που θα έκανε συγκέντρωση στην Αθήνα. Ήταν σε προεκλογική περίοδο και λόγω της μεγάλης καταιγίδας, απεφεύχθη ένα μεγάλο πρόβλημα, διότι δεν έγινε αυτή η συγκέντρωση. Σήμερα δεν έχουμε αυτή τη δυνατότητα. Αυτό το ραντάρ στην Εύβοια δεν υπάρχει όπως και το ραντάρ στην Αίγινα». Δυστυχώς ο Στυλιανίδης δεν προχώρησε, και έτσι μείναμε με την απορία. Ποιος ήταν ο πολιτικός Αρχηγός ο οποίος τα χρόνια, των συλλαλητηρίων για το «Μακεδονικό», της πολιτικής ρευστότητας και την αντιπαράθεση να χτυπάει «κόκκινο» μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ματαίωσε συγκέντρωση λόγω πρόγνωσης της ΕΜΥ;

Συστάσεις στα κανάλια

Δυο πράγματα για το θέμα, είπε ο έμπειρος Διονύσης Χατζηδάκης για το θέμα της Πολιτικής Προστασίας στην ίδια Επιτροπή, με focus στις πυρκαγιές. Αφού αναρωτήθηκε για τον ρόλο της ΔΕΗ («τελικά, τα βάζει η ΔΕΗ; Έχει ευθύνη; Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε, ώστε η ΔΕΗ να μην είναι υπεύθυνη για πυρκαγιές; Τι μπορούμε να κάνουμε για την απροσεξία;), κατέληξε με συστάσεις στα κανάλια. «Αντί στα 'πρωινάδικα' να μας βομβαρδίζουν οι καλλίγραμμες εμφανίσεις να δίνουμε το στίγμα τι πρέπει να προσέχουμε. Αυτό χρειαζόμαστε».

Στρατός στα δάση

Η δεύτερη σύσταση του βουλευτή της ΝΔ και επιτυχημένου Δημάρχου Παλαιού Φαλήρου είναι για την προστασία των δασών. Όπως είπε, επειδή το καλύτερο οργανωμένο Σώμα στην ελληνική κοινωνία είναι ο Στρατός, πρέπει πριν αρχίσει η περίοδος να «απλώσουμε» τους στρατιώτες μας να ελέγχουν τα δάση. «Εγώ δεν μπορώ να ησυχάσω από το γεγονός ότι μέρα Παρασκευή στη Βαρυμπόμπη μπήκανε σαράντα τρεις ταυτόχρονες εστίες. Αυτό δεν μπορώ να το καταπιώ. Κάτι συνέβη και πρέπει να εξασφαλίσουμε να μην ξανασυμβεί», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

Ρουμάνοι πυροσβέστες

Κατά τα λοιπά νομίζω πως το φετινό καλοκαίρι θα βρει περισσότερο έτοιμο τον μηχανισμό. Οι Ρουμάνοι πυροσβέστες που έγιναν viral πέρυσι στην Εύβοια, θα μας ξανάρθουν πιο οργανωμένα αυτή την φορά. Κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού χθες στο Βουκουρέστι, υπεγράφη σχετικό Memorandum of Understanding με τη ρουμανική Κυβέρνηση. Ενώ γίνονται ευρύτερες συζητήσεις για συνεργασία στο θέμα της Πολιτικής Προστασίας με την Ελλάδα στο επίκεντρο ως κόμβο του ευρωπαϊκού μηχανισμού. Στις συζητήσεις μετέχουν Κύπρος, Ισραήλ, Ιορδανία, Αίγυπτος και χώρες της Βαλκανικής εκτός ΕΕ. Σ’ αυτά ειλικρινά δεν τον φοβάμαι τον Στυλιανίδη.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

22:19

Γ. Παπανδρέου: Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι, μακάρι να αποτελέσουν ένα φάρο ελπίδας και προώθησης της Ολυμπιακής Εκεχειρίας

21:48

Φυτεία με 958 δενδρύλλια κάνναβης εντοπίστηκε σε δύσβατη περιοχή της Κοζάνης

21:20

Η ΥΠΕΞ της Αυστραλίας καλεί τη χούντα της Μιανμάρ να σταματήσει την αιματηρή καταστολή

21:12

Ολυμπιακοί αγώνες: Συνομιλία Μπαχ με τον Γιουν Σουκ-γεόλ και συγνώμη στη Νότια Κορέα

21:01

Πυροσβεστική: 46 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο εικοσιτετράωρο σε όλη τη χώρα

20:56

Ολυμπιακοί αγώνες: Νογκέιρα και οι άλλοι 11...πίσω από το μυστηριώδη μασκοφόρο με την Ολυμπιακή Φλόγα

20:48

Ολυμπιακοί αγώνες: Με... άρωμα ΝΒΑ η Γαλλία στην πρεμιέρα

20:44

Αγγελούδης: Αίσθηση απογοήτευσης από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων

20:38

ΥΠΑΑΤ: Κρούσμα πανώλης των μικρών μηρυκαστικών σε κτηνοτροφική εκμετάλλευση στην ορεινή Κορινθία

20:33

Ισραήλ: Δέκα νεκροί μετά την εκτόξευση ρουκετών από τον Λίβανο

20:26

Ολυμπιακοί αγώνες - ποδηλασία: Η Αυστραλή Μπράουν νικήτρια στην ατομική χρονομέτρηση γυναικών

20:22

Ολυμπιακοί αγώνες - Τζούντο ανδρών: Στον Σμέτοφ από το Καζακστάν το χρυσό στα 60 κιλά

20:17

Πυρκαγιά σε έκταση χαμηλής βλάστησης στην Κρηνίδα Σερρών

20:13

Ολυμπιακοί αγώνες - Τζούντο γυναικών: Η Τσουνόντα πήρε το χρυσό μετάλλιο στα 48 κιλά

20:09

ΕΛΑΣ: Πραγματοποιήθηκε η άσκηση «Καλλιπάτειρα 2» κατά της αθλητικής βίας

19:52

Ιρλανδία: Απάνθρωπο και επαίσχυντο το ισραηλινό πλήγμα σε σχολείο στη Γάζα

19:44

Ολυμπιακοί αγώνες: Ο Βέλγος Εβένεπουλ το χρυσό στην ατομική χρονομέτρηση της ποδηλασίας δρόμου

19:27

Μακρόν: Η τελετή Έναρξης έκανε τους συμπατριώτες μας εξαιρετικά περήφανους

19:07

Τραμπ σε Χριστιανούς οπαδούς του: Έπειτα από αυτές τις εκλογές, δεν θα χρειαστεί να ξαναψηφίσετε

19:00

G20: Με ηχηρές απουσίες λόγω Τραμπ και Ολυμπιακών Αγώνων - Διακήρυξη δίχως αποτέλεσμα

18:47

Ολυμπιακοί αγώνες: Αναβλήθηκε ο αγώνας του Τσιτσιπά λόγω βροχόπτωσης

18:26

Γαλλία: Νεκρός στο Ολυμπιακό Χωριό βρέθηκε ο προπονητής πυγμαχίας της Σαμόα Λιονέλ Ελίκα Φατουπαΐτο

18:09

Κορακάκη: Έχω θέμα δυσλειτουργίας στα μάτια μου

18:02

Ολυμπιακοί αγώνες: Την ήττα γνώρισε η εθνική πόλο γυναικών από τις ΗΠΑ

17:44

Τραμπ: Σχεδιάζει περισσότερες προεκλογικές συγκεντρώσεις σε εξωτερικούς χώρους

17:35

Όρμπαν: Η Ρωσία θα ευνοηθεί καθώς η «παράλογη» Δύση χάνει τη δύναμή της

17:20

Θεσσαλονίκη: Καταδικάστηκε ο υπαρχιφύλακας που επιχείρησε να λάβει αναρρωτική με ψευδείς ιατρικές γνωματεύσεις

17:00

Η τιμή της βενζίνης ανεβάζει το «budget» των διακοπών – Μικρή άνοδο αναμένει η αγορά, τι συμβαίνει στα νησιά

16:48

Γάζα: Τουλάχιστον 30 Παλαιστίνιοι νεκροί από πλήγμα σε σχολείο στην Ντέιρ αλ Μπαλάχ

16:32

Γάλλος ΥΠΕΣ: Δεν αποκλείεται ανάμιξη ξένης χώρας στο σαμποτάζ στους σιδηροδρόμους