INSIDE OUT

Φουλάρει για παραγωγικό μοντέλο η κυβέρνηση - Τρέχει να προλάβει το ΠΑΣΟΚ - Οι επιλογές Ανδρουλάκη

Μαρία Νταλιάνη
22-10-2024 | 07:07
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Φουλάρει για παραγωγικό μοντέλο η κυβέρνηση - Τρέχει να προλάβει το ΠΑΣΟΚ - Οι επιλογές Ανδρουλάκη

Με το αισιόδοξο μήνυμα ότι «σήμερα δεν συντρέχει ουσιαστικά κανείς από τους λόγους που οδήγησαν τη χώρα στην υπερδεκαετή κρίση, η οποία τόσο ταλαιπώρησε και πόνεσε την ελληνική κοινωνία» ο Πρωθυπουργός σφράγισε την εκδήλωση του υπουργείου Ανάπτυξης με θέμα τον παραγωγικό μετασχηματισμό, την ενίσχυση των επενδύσεων και της βιομηχανίας, για ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας σε όλη την Ελλάδα. Του ΠΘ προηγήθηκε ο υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος παρουσίασε το σχέδιο και τους βασικούς πυλώνες του για το παραγωγικό μοντέλο. Στην εκδήλωση ήταν οι πάντες.

Διεργασίες

Ένα χρόνο μετά τις εθνικές εκλογές, το πολιτικό σκηνικό που έμοιαζε ακίνητο, φαίνεται να αλλάζει. Την ώρα που η κυβέρνηση σπιντάρει για να ικανοποιήσει κοινωνικές προσδοκίες, να εφαρμόσει βαθιές μεταρρυθμίσεις (ειδικό νομοθετικό καθεστώς για αδειοδότηση επενδύσεων άνω των 10 εκατ. ευρώ, και στην μεθόριο έταξε ο υπουργός Θεοδωρικάκος), και να δείξει ότι δεν την κυνηγάει η κατάρα της δεύτερης τετραετίας, στην αντιπολίτευση ανακατεύεται η τράπουλα. Ο Πρόεδρος Ανδρουλάκης ανακοίνωσε χθες τη δημιουργία ενός νέου, άτυπου οργάνου: του Συντονιστικού Πολιτικού Κέντρου. Ή αλλιώς, ΣΠΟΚ.

Νέα ηγεσία

Στο νέο αυτό όργανο το οποίο δημιούργησε ο Πρόεδρος, δηλαδή δεν είναι προϊόν κομματικών διεργασιών, μετέχουν σχεδόν όλοι όσοι κατέβηκαν στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ, + πέντε του στενού του κύκλου. Από το ΣΠΟΚ απουσιάζουν ο Μιχάλης Κατρίνης, η Νάντια Γιαννακοπούλου. Όμως δεν μετέχει ούτε ο (μεταβατικός) Γραμματέας του κόμματος, Ανδρέας Σπυρόπουλος. Στο άτυπο αυτό όργανο, το οποίο νομιμοποιούν με την συμμετοχή τους οι πρώην εσωκομματικοί αντίπαλοι Χάρης Δούκας, Παύλος Γερουλάνος και Άννα Διαμαντοπούλου, μετέχουν ο μέχρι χθες υπεύθυνος του προγράμματος, Νίκος Χριστοδουλάκης, ο μέχρι χθες εκπρόσωπος τύπου, Θανάσης Γλαβίνας, δυο πρόσωπα που εκτοξεύτηκαν στην κορυφή από το πουθενά: οι κυρίες Σαμαρά και Σολωμού, κι ένας παλιός του ΠΑΣΟΚ, ο Γιάννης Βαρδακαστάνης που ουδείς υποψιαζόταν ότι θα έφτανε ως εκεί.

Δίδυμο

Εάν ξεχωρίζει ένα πρόσωπο στο νέο οργανόγραμμα του Ανδρουλάκη, αυτή είναι η Άννα Διαμαντοπούλου. Χωρίς να μπορεί κανείς να προεξοφλήσει πώς θα συνεχιστεί αυτή η σχέση, αυτή την στιγμή ο Νίκος Ανδρουλάκης επιλέγει την Άννα στο πλευρό του, και της δίνει τον στρατηγικό σχεδιασμό, τον οποίο μέχρι πρότινος έκανε ο ίδιος. Η στενότητα της συμμαχίας Νίκου-Άννας, δηλαδή του πρώτου και της τέταρτης στις εσωκομματικές κάλπες, θα φανεί το επόμενο διάστημα, ενώ μένει να αποσαφηνιστεί εάν η κ. Διαμαντοπούλου επιθυμεί να δώσει και την μάχη από την θέση του βουλευτή, ή ως νούμερο 2 θεωρεί αυτοδίκαιη την εκλόγιμη στο Επικρατείας.

Κερδισμένη

Από τους άλλους κερδισμένους του ανασχηματισμού Ανδρουλάκη είναι σαφώς η Μιλένα Αποστολάκη.

Η κ. Αποστολάκη, η οποία αποσύρθηκε νωρίς από την κούρσα, ανταμείφθηκε με μια θέση στο ΣΠΟΚ, αλλά και με το χαρτοφυλάκιο Οικονομίας που περιέχει τις Τράπεζες, τα Κόκκινα Δάνεια και τους δανειολήπτες. Καθόλου άσχημα για κάποιον που χάρηκε τον Αύγουστο αντί να τρέχει ανά την Ελλάδα.

New entries

Οι κ.κ. Μυρτώ Σαμαρά και Κατερίνα Σολωμού είναι τα πρόσωπα που πήραν το δαχτυλίδι κατευθείαν απ’ τον Πρόεδρο και εισήλθαν σχετικά άκοπα στο 9μελές ΣΠΟΚ. Και οι δυο ήταν υποψήφιες στην Ευρωβουλή με χαμηλές επιδόσεις. Η πρώτη,

ως ειδική στις διαταραχές άγχους, θα είναι απολύτως χρήσιμη στις συνεδριάσεις του 9μελούς, που πριν ακόμα ξεκινήσει ζεστάθηκε καλά από την αντίδραση Δούκα στην σύστασή του.

Η δεύτερη,

είναι καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πατρών, επιστημονικά υπεύθυνη του Νοσοκομείο του Ρίου και έχει βαθιές ρίζες στο ΠΑΣΟΚ, καθώς ο πατέρας της, ο αείμνηστος Γρηγόρης Σολωμός εκτός από βουλευτής για τρεις θητείες, άφησε έργο ως Διοικητής του ΙΚΑ για πέντε χρόνια. Η κ. Σολωμού είχε κατέβει επίσης για βουλευτής το 2019, ενώ ήταν και αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου.

Καρφιά

Φυσικά, σε κάθε εκλογική αναμέτρηση υπάρχουν και τα αδελφικά καρφιά. Από το αρχείο μου, ανασύρω την ανάρτηση του Μαρίνου Σκανδάμη, συνυποψηφίου της κ. Σολωμού εκείνη την εποχή:

«Ο Χρήστος Σολωμός, ξάδελφος και συνεργάτης στις εθνικές εκλογές της υποψήφιας βουλευτού του ΠΑΣΟΚ Κατερίνας Σολωμού, κατεβαίνει υποψήφιος με τον δημοτικό συνδυασμό του Κώστα Σβόλη που υποστηρίζεται επίσημα από τη ΝΔ. Ο κ. Σβόλης είναι και Αντιπρόεδρος στον Ιατρικό Σύλλογο Πατρών, στον οποίο Γραμματέας είναι ο σύζυγός της Κατερίνας Σολωμού, Γιώργος Πατριαρχέας. Καλό θα ήταν να υπάρξει σήμερα δήλωση της αγαπητής Κατερίνας για το ότι στηρίζει ανοιχτά την υποψηφιότητα Αϊβαλή, για να μην αφήνονται ανοικτές ερμηνείες που είναι αντίθετες σε αυτό που ο πολιτικός μας χώρος επιδιώκει. Επίσης το ΠΑΣΟΚ να μας πει κάποια στιγμή τι συμβαίνει. Εκτός και αν πια δεν καταλαβαίνουμε κάτι…»

Θέλω να πω ότι η Ελλάδα είναι μια πολύ μικρή χώρα και κάποια στιγμή αξιόλογοι άνθρωποι από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους εμπλέκονται μεταξύ τους. Δεν βρίσκω τίποτα κακό.

Ο εκπρόσωπος

Να, τώρα που το διάβαζα αυτό, μου ήρθε στο μυαλό ο νέος εκπρόσωπος τύπος του ΠΑΣΟΚ, ο Κώστας Τσουκαλάς. «Δεν πρέπει να υπάρχει στέλεχος που ήταν σε άλλο κόμμα και έγινε τόσο γρήγορα εκπρόσωπος Τύπου άλλου κόμματος» μου λέει το πουλάκι μου της Κουμουνδούρου, έκπληκτο κι αυτό από την πορεία του ταλαντούχου κ. Τσουκαλά που πριν ένα χρόνο τριγύριζε στον ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας πριν από τις Δημοτικές εκλογές, έπαιζε και για υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων.

Πώς τα φέρνει όμως η ζωή. Τότε, τον είχε προτείνει ο Διονύσης Τεμπονέρας και τον στήριζε ο Νίκος Παππάς, καθώς ο κ. Τσουκαλάς, όπως και ο πατέρας του που διετέλεσε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν ΠΑΣΟΚογενείς και σηματοδοτούσαν την ιδέα της διεύρυνσης.

Ε, λοιπόν, ο Κώστας τους άφησε, και πήγε με τον Ανδρουλάκη και να τώρα πού έφτασε! Θα μπορούσε, όμως, να ήταν κι αλλιώς: να είχε κατέβει αυτός στην θέση του Ζαχαριάδη και σήμερα να ήταν αντιδήμαρχος του Χάρη Δούκα.

To be continued

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

20:22

Σεισμός 2,6 ρίχτερ στην Αθήνα

20:17

Reuters: Είδος προς εξαφάνιση τα κάστανα στην Ελλάδα - Μειωμένη 90% η παραγωγή

19:47

Δημοσκόπηση MRB: Στο 7,6% η ψαλίδα ανάμεσα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

19:30

Προειδοποίηση Λίντνερ στις ΗΠΑ: Θα υπάρξουν αντίποινα εάν ξεκινήσουν εμπορικό πόλεμο

19:19

Άντληση κεφαλαίων 1,2 εκατ. ευρώ από το Uni.Fund για την EVO HUMAN PERFORMANCE

19:12

Χρυσός: Τι κινεί το ξέφρενο ράλι του – Η αποσύνδεσή του από παραδοσιακούς παράγοντες και η γεωπολιτική

19:08

Ευρωαγορές: Απώλειες 1% στην εβδομάδα για τον Stoxx

18:52

Είστε άνω των 50; Το απλό τεστ για να δείτε πόσο καλά μεγαλώνετε

18:45

Τέρνα Ενεργειακή: Στα 35,5 εκατ. ευρώ το μετοχικό κεφάλαιο μετά την ΑΜΚ

18:31

Αμείλικτο το 2024 για τρεις δισεκατομμυριούχους της Γαλλίας - Πώς έχασαν 58 δισ. δολάρια

18:18

Βόρεια Κορέα: Σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο η αποστολή στρατευμάτων στη Ρωσία

17:53

Στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ αποσύρθηκαν από μία θέση στον νότιο Λίβανο

17:33

ΑΑΔΕ: Ενοποιείται η χωρική αρμοδιότητα των Ελεγκτικών Κέντρων Αττικής και Θεσσαλονίκης

17:25

Τρεις Ισραηλινοί στρατιώτες νεκροί σε μάχες στη βόρεια Γάζα

17:22

ΧΑ: Η εβδομάδα που βάφτηκε κόκκινο - Σε ρεκόρ οι διεθνείς αγορές, μαζικές πωλήσεις σε Λ. Αθηνών

17:21

Η Κρήτη στα 10 καλύτερα ταξιδιωτικά μέρη της Ευρώπης για χειμερινές εμπειρίες με ήλιο

17:15

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή στην Αθήνα

16:56

Γαλλία: Εγκρίθηκε τροπολογία για τη φορολογία των δισεκατομμυριούχων

16:53

Wall Street: Ρεκόρ για τον Nasdaq - Ανατρέπεται το ασταθές κλίμα

16:49

Ιράκ: Πέντε νεκροί σε τουρκικές αεροπορικές επιδρομές με στόχο συμμαχική οργάνωση του PKK

16:31

Ανδρουλάκης για Φ. Γεννηματά: Ήταν μια πραγματική μαχήτρια της ζωής

16:19

Πετρέλαιο θέρμανσης: Υποτονική η ζήτηση – Γιατί δεν αγοράζουν ακόμη οι καταναλωτές

16:15

Όμιλος Ηρακλής: Στα 406 εκατ. ευρώ η συνεισφορά στο ΑΕΠ το 2023 - Αύξηση 77% από το 2020

16:15

Δημοσκόπηση New York Times/Siena College: Ισοψηφούν Κάμαλα Χάρις και Ντόναλντ Τραμπ

16:08

Συνάντηση Κεφαλογιάννη με τον βοηθό και τον αναπληρωτή βοηθό ΥΠΕΞ των ΗΠΑ

16:00

ΤΑΙΠΕΔ: Ισχυρό ενδιαφέρον από 3 επενδυτικά σχήματα για την ανάπτυξη του Κυβερνητικού Πάρκου «Ανδρέας Λεντάκης»

15:58

ΥΠΕΞ: Παραδόθηκε το νέο φορτίο ελληνικής ανθρωπιστικής βοήθειας στον Λίβανο

15:51

Ταχιάος: Δεν έχει ζητηθεί από τη Δικαιοσύνη η συνδρομή του Υπ. Μεταφορών για θέματα λαθρεμπορίου

15:38

Σταϊκούρας: Στόχος ο ορθολογικός συνδυασμός της λειτουργίας του Μετρό με τις λεωφορειακές γραμμές της Θεσσαλονίκης

15:30

Το Κρεμλίνο διαψεύδει μυστικές επαφές Πούτιν - Μασκ από το 2022