Tip of the Day

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Τα μυστικά και οι παγίδες που κρύβει ο «λογαριασμός»

08-07-2022 | 07:39
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επιστρεπτέα προκαταβολή: Τα μυστικά και οι παγίδες που κρύβει ο «λογαριασμός»

Στην παγίδα της επιστρεπτέας προκαταβολής έπεσαν χιλιάδες επαγγελματίες και επιχειρήσεις που δεν τήρησαν τη ρήτρα για την απασχόληση ή εμφάνισαν πλασματικούς τζίρους για να λάβουν το κρατικό δάνειο την περίοδο της πανδημίας.

Οι φορολογούμενοι αυτοί εντοπίστηκαν από τις διασταυρώσεις και τους ελέγχους που πραγματοποίησε η ΑΑΔΕ και χθες που ήρθε ο «λογαριασμός» της επιστρεπτέας διαπίστωσαν ότι θα πρέπει να επιστρέψουν στο κράτος το 100% της ενίσχυσης που έλαβαν την περίοδο της πανδημίας.

Με τα εκκαθαριστικά της επιστρεπτέας προκαταβολής η ΑΑΔΕ ενημερώνει τους παραβάτες ότι τέθηκαν εκτός της ενίσχυσης και τους ζητά την επιστροφή ολόκληρου του ποσού και μάλιστα εντόκως. Το ποσό που θα πρέπει να επιστρέψουν στο κράτος εμφανίζεται ως οφειλή.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση επιχείρησης, η οποία στο εκκαθαριστικό που έλαβε καλείται να επιστρέψει ολόκληρο το ποσό -στη συγκεκριμένη περίπτωση 56.000 ευρώ από τον 7ο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής- καθώς μετά από έλεγχο διαπιστώθηκε ότι δεν τήρησε τους όρους. Σε άλλη επιχείρηση ζητείται η επιστροφή της ενίσχυσης, ύψους 100.000 ευρώ, από τον 5ο κύκλο της επιστρεπτέας καθώς μετά από έλεγχο διαπιστώθηκαν αλχημείες με τον τζίρο.

Παράλληλα, 43.371 επαγγελματίες και επιχειρήσεις έχουν μπει στο στόχαστρο των ελέγχων για να διαπιστωθεί η ειλικρίνεια των οικονομικών στοιχείων που εμφάνισαν στην αίτηση για την χορήγηση των ενισχύσεων από την επιστρεπτέα προκαταβολή και τα εκκαθαριστικά με τη βεβαίωση των ποσών θα αποσταλούν μετά την ολοκλήρωση των διασταυρώσεων.

Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και ήδη με βάση το σύστημα ανάλυσης κινδύνου έχει συνταχθεί λίστα με περιπτώσεις φορολογούμενων που θεωρούνται ύποπτοι για αλλοίωση των οικονομικών τους στοιχείων. Το βάρος των ελέγχων έχει πέσει στην εκπλήρωση του κριτηρίου για τη διατήρηση του απαιτούμενου επίπεδου απασχόλησης στις διάφορες περιόδους που αναφέρονται στα πλαίσια των επιστρεπτέων προκαταβολών.

Από χθες η ΑΑΔΕ ξεκίνησε την ανάρτηση των εκκαθαριστικών με τα ποσά της οφειλής από την επιστρεπτέα προκαταβολή για 605.530 επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Χθες αναρτήθηκαν τα ειδοποιητήρια για 559.753 ΑΦΜ, ενώ 2.406 ΑΦΜ απαλλάσσονται από την υποχρέωση επιστροφής του επιστρεπτέου ποσού ως πυρόπληκτοι. Για τους υπόλοιπους 43.371 ΑΦΜ, η βεβαίωση θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες, κατόπιν επανελέγχου των στοιχείων τους.

Όσοι ενισχύθηκαν την περίοδο της πανδημίας με τα ποσά των επτά κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής, θα πρέπει μέχρι τις 29 Ιουλίου 2022 να επιλέξουν:

1. Εάν θα εξοφλήσουν εφάπαξ τα ποσά προκειμένου να κερδίσουν έκπτωση φόρου 15% ή

2. Εάν θα ακολουθήσουν τις 96 ισόποσες άτοκες δόσεις.

Για καθεμιά επιστρεπτέα προκαταβολή που έχει λάβει ο επαγγελματίας ή η επιχείρηση έχει εκδοθεί διαφορετική ταυτότητα οφειλής. Αυτό σημαίνει ότι εάν μια επιχείρηση είχε ενταχθεί και στους επτά κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής και είχε λάβει επτά κρατικά δάνεια βλέπει στον λογαριασμό της στην ψηφιακή πύλη της ΑΑΔΕ επτά διαφορετικές ταυτότητες οφειλής.

Σε αυτή την περίπτωση η επιχείρηση ή ο επιτηδευματίας μπορεί να επιλέξει να εξοφλήσει εφάπαξ κάποια από τις επιστρεπτέες προκαταβολές και τις υπόλοιπες να τις εξοφλήσεις σε 96 άτοκες δόσεις ή σε 8 χρόνια. Το επιστρεπτέο μέρος της ενίσχυσης έχει μειωθεί έως και 75% και εφόσον τηρήθηκαν οι όροι και προϋποθέσεις που προβλέπονταν σε κάθε κύκλο Επιστρεπτέας Προκαταβολής επιστρέφονται τα εξής ποσά:

1. Για επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν την 1η Ιανουαρίου 2019, δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 και έχουν θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019, σε:

- 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των ακαθάριστων εσόδων του 2020 της επιχείρησης ξεπερνάει το 70% σε σχέση με το 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημίες προ φόρων ή

- 33,3% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των ακαθάριστων εσόδων του 2020 της επιχείρησης ανέρχεται τουλάχιστον σε 30% και έως 70% σε σχέση με το 2019 και παρουσιάζει ζημίες προ φόρων ή

- 50% της ενίσχυσης, για όλες τις λοιπές επιχειρήσεις.

2. Για νέες επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 ή για επιχειρήσεις που άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 ή έχουν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα το 2019, σε:

- 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των ακαθάριστων εσόδων του 2020 της επιχείρησης ξεπερνάει το 30% σε σχέση με τα έσοδα του 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημίες προ φόρων ή

- 33,3% της ενίσχυσης, για όλες τις λοιπές επιχειρήσεις.

Στην περίπτωση της εφάπαξ επιστροφής του ανωτέρω επιστρεπτέου ποσού μέχρι και την 29η Ιουλίου 2022, το ποσό της έκπτωσης του 15% προσαυξάνει το μη επιστρεπτέο ποσό της ενίσχυσης, το οποίο είναι αφορολόγητο, ενώ το ποσό της επιστροφής μειώνει το χορηγηθέν ποσό της ενίσχυσης και εφόσον η ενίσχυση έχει χορηγηθεί, είτε βάσει του Προσωρινού Πλαισίου είτε βάσει του Κανονισμού de minimis, δεν συνυπολογίζεται εφεξής στο όριο σώρευσης.

Ειδικά για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν αποδεδειγμένα από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σε περιοχές της ελληνικής επικράτειας από 1η Μαΐου έως και 2 Σεπτεμβρίου 2021, το επιστρεπτέο ποσό, δεν επιστρέφεται. Επιπλέον, για τις επιχειρήσεις που έχουν έδρα ή υποκατάστημα στους Δήμους Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Άννας και Ιστιαίας - Αιδηψού της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, οι οποίοι επλήγησαν από την πυρκαγιά της 3ης Αυγούστου 2021, το επιστρεπτέο ποσό, δεν επιστρέφεται.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

10:41

Οι ΗΠΑ ανησυχούν για τη συνεργασία Ρωσίας-Κίνας στην Αρκτική

10:38

Οριακές μεταβολές και stock picking στο Χρηματιστήριο

10:37

Γκίντος (EKT): Ο Σεπτέμβριος καλύτερος μήνας για τη λήψη αποφάσεων

10:34

Όμιλος TITAN: Μια από τις πιο βιώσιμες εταιρίες στον κόσμο από το διεθνές περιοδικό TIME

10:34

Ευρωαγορές: Μεικτά πρόσημα εν αναμονή εταιρικών αποτελεσμάτων

10:22

Η Νάξος στους top5 προορισμούς του κόσμου για ιστιοσανίδα

10:15

Wiz: Απέρριψε προσφορά εξαγοράς από την Google 23 δισ. δολαρίων

10:13

Μαρινάκης: Φαίνεται μια διαφορά στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών

10:01

Ο πλουσιότερος Κινέζος κινδυνεύει να χάσει το στέμμα του - Πώς έγιναν «καπνός» 13 δισ. δολάρια

09:57

Ευρωπαϊκή ενεργειακή ουτοπία: Η ανάγκη αναγνώρισης των αστοχιών και λήψης διορθωτικών μέτρων είναι άμεση

09:42

Aegean: Διαβάθμιση Πιστοληπτικής Ικανότητας

09:30

Το «έξυπνο» βίντεο του υπουργείου Υγείας για την παιδική παχυσαρκία

09:18

Porsche: Η έλλειψη ανταλλακτικών μείωσε την πρόβλεψη για τα ετήσια έσοδα

09:01

Μεταβολή του καιρού με πτώση της θερμοκρασίας

08:50

Χαμάς και Φάταχ συμφώνησαν σε «προσωρινή κυβέρνηση εθνικής συμφιλίωσης»

08:44

Ο Μπάιντεν επιστρέφει στον Λευκό Οίκο - Θα συναντηθεί με τον Νετανιάχου

08:24

Έξι χρόνια από την τραγωδία στο Μάτι - Εκδηλώσεις μνήμης

08:11

Η Χάρις εξασφάλισε τη στήριξη για το χρίσμα των Δημοκρατικών - «Αρπακτικό» και «απατεώνας» ο Τραμπ

08:01

Σε ρυθμούς κυκλικής οικονομίας και πράσινης ενέργειας οι Ολυμπιακοί Αγώνες 2024

07:50

«Κλειδώνουν» οι πόροι για τον νέο σταθμό επιβατών στη Σούδα

07:46

Μπύρα: «Γκολ» στην κατανάλωση από Euro και Ολυμπιακούς Αγώνες - Οι προοπτικές της αγοράς

07:36

Μαρίνα Καλαμαριάς - ΤΑΙΠΕΔ: Αναβάθμιση μέσω ήπιας δόμησης – Το condo hotel, οι μισθωμένες κατοικίες, οι ελεύθεροι χώροι

07:30

Attica Bank: Στη Βουλή η σύμβαση για συγχώνευση με Παγκρήτια και αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έως 735 εκατ. ευρώ

07:20

Γλυκό γαλλικό ψωμί πριν τους Ολυμπιακούς - Μανιάτης για το ρεύμα - Βάιος Γκανής για το αγροτικό και Κασσελάκης για το τραπεζικό

07:18

Συμβουλές ανακούφισης από ηλιακό έγκαυμα

07:12

Στο «σφυρί» το σμόκιν του Μάρλον Μπράντο από τον «Νονό»

07:10

Φορολογικές δηλώσεις: Σενάριο μικρής παράτασης στο τραπέζι του ΥΠΕΘΟ

07:04

Εκπλήξεις από το digital της ΕΤΕ - Κληρώνει για Eurobank - Ισραηλινό ενδιαφέρον για ελληνική εταιρεία

23:52

Ιράκ: Εκτέλεση δι' απαγχονισμού 10 ανδρών που είχαν καταδικαστεί για συμμετοχή στον ISIS

23:35

Ρωσία: Κάθειρξη 6,5 ετών στην ρωσοαμερικανίδα δημοσιογράφο Αλσού Κουρμάσεβα