Όλοι έχουμε βρεθεί σε μια κατάσταση που είτε όταν καθόμαστε σε ένα εστιατόριο ή ένα καφέ - μπαρ και απολαύσουμε την παραγγελία μας είτε τηλεφωνούμε σε ντελίβερι για να μας εξυπηρετήσει, να μην ξέρουμε πόσο φιλοδώρημα (πουρμπουάρ ή tip) πρέπει να αφήσουμε. Πολλές φορές, «στρογγυλεύουμε» προς το πάνω στο νούμερο της παραγγελίας που κάναμε, όμως υπάρχουν και χρήσιμες συμβουλές για να απεμπλακούμε από πιθανές καταστάσεις αμηχανίας.
Όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα του CNBC, το φιλοδώρημα είναι μια συνήθεια που κρατά από παλιά, αν και πλέον 2 στους 3 Αμερικανούς έχουν πλέον αρνητική άποψη για το σύνολο της πρακτικής. Πάντως, στους σύγχρονους καιρούς που ζούμε, εφίστανται εύκολες λύσεις για τη διευθέτηση της κατάστασης, όπως η χρήση της τεχνολογίας: Τα ψηφιακά ταμειακά tablet και άλλες νέες τεχνολογίες οι πελάτες μπορούν να δίνουν αυτόματα το φιλοδώρημα που θέλουν καθώς οι επιχειρήσεις λειτουργούν ευρέως με πλαστικό χρήμα.
«Χρησιμοποιούμε περισσότερες υπηρεσίες, οπότε φυσικά έχουμε περισσότερες ευκαιρίες για να δώσουμε φιλοδώρημα», εκτιμά η Νταϊάν Γκότσμαν, ιδρύτρια του The Protocol School στο Τέξας και μια εθνικά αναγνωρισμένη ειδική σε θέματα δημοσίων σχέσεων εθιμοτυπίας. Αλλά πρέπει να δίνετε πουρπουάρ σε όλους κάθε φορά; Η Γκότσμαν διαφωνεί και εξηγεί τη συχνότητα και το ύψους του τιπ.
Στις ΗΠΑ, το φιλοδώρημα στα εστιατόρια είναι σχεδόν «καθολικό». Στις περισσότερες επιχειρήσεις εστίασης και λιανικής, οι εργαζόμενοι αμείβονται με έναν μισθό αισθητά χαμηλότερο από τον κατώτατο, με αποτέλεσμα πολλοί υπάλληλοι να ποντάρουν σε ένα γενναίο φιλοδώρημα.
Η Γκότσμαν κατηγοριοποίησε μάλιστα και τις καταστάσεις:
Γεύμα σε ρεστοράν: Πάντα φιλοδώρημα 15% έως 20%
«Αν πηγαίνετε σε ένα εστιατόριο, ξέρετε ότι το φιλοδώρημα είναι απαραίτητο και αποτελεί σχεδόν υποχρέωσή σας. Όταν πληρώνετε για το γεύμα, να λαμβάνετε υπόψη και το φιλοδώρημα, καθώς σε περίπτωση που δεν έχετε αρκετά χρήματα, καλό θα ήταν να αναπροσαρμόσετε την παραγγελία σας» τονίζει.
Ντελίβερι φαγητού: 5 δολάρια τουλάχιστον
«Πρέπει να δώσετε τουλάχιστον 5 δολάρια σε φιλοδώρημα ακόμα κι αν η παραγγελία που κάνατε είναι μικρή. Αν είναι μεγάλη παραγγελία καλό θα ήταν να δώσετε το 15% του λογαριασμού σας, αν οι άνθρωποι έχουν πραγματικά δουλέψει σκληρά για να το ετοιμάσουν και να σας το φέρουν» συμβουλεύει.
Ποτό στο μπαρ: Εξαρτάται
«Εάν κάθεστε στο μπαρ, 1 έως 2 δολάρια για μια μπύρα ή κοκτέιλ είναι αποδεκτό, ενώ το πουρμπουάρ θα πρέπει να ανέρχεται στο 15% με 20% του λογαριασμού σας εάν παραγγείλετε σνακ ή φαγητό» σημειώνει.
Πάρκινγκ και ξενοδοχεία
Στους παρκαδόρους, το φιλοδώρημα 3 με 5 δολαρίων, είναι στάνταρ, εκτός εάν ζητήσετε μια έξτρα υπηρεσία, όπως να αφήσετε το αυτοκίνητο μπροστά ενώ πάτε στο ξενοδοχείο. «Τότε δώστε τους από 5 μέχρι 10 δολάρια. Το ίδιο θα πρέπει να κάνετε και με τους υπαλλήλους του ξενοδοχείου, από το groom μέχρι το room service και την καθαρίστρια του δωματίου σας» συμπληρώνει.
Φιλοδώρημα ή ένστικτο;
Από την πλευρά του, ο Ντάγκλας Μίλερ καθηγητής διαχείρισης εστιατορίων στη Σχολή Nolan Hotel Administration του Πανεπιστημίου Cornell, επισημαίνει πως ακόμη και εάν δεν απολαύσατε τις υπηρεσίες που λάβατε, θα ήταν καλό να αφήσετε ένα φιλοδώρημα, αλλά προτεραιότητα έχει το «να ακούσετε το ένστικτό σας».
«Λέω στους ανθρώπους ότι πρέπει να δίνουν φιλοδωρήματα με ό,τι ποσό αισθάνονται άνετα — δεν τους αναγκάζω, αλλά αν υπάρξετε σε ένα περιβάλλον όπου ευχαριστηθήκατε την εμπειρία και ψυχαγωγηθήκατε, θα κινηθείτε ανάλογα, με βάση όσα σας λέει η καρδιά και η... τσέπη σας, βέβαια» πρόσθεσε.
Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day
Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.