Λαζαράκου: Η εταιρική διακυβέρνηση, το ESG και οι αλλαγές που προωθεί η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Λαζαράκου: Η εταιρική διακυβέρνηση, το ESG και οι αλλαγές που προωθεί η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
H ευρωπαϊκή νομοθεσία έχει πάρει το προβάδισμα στο κομμάτι του ΕSG με μια σειρά από θεσμικές παρεμβάσεις.

Στις θεσμικές παρεμβάσεις της Κεφαλαιαγοράς για την Εταιρική Διακυβέρνηση αναφέρθηκε η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Βασιλική Λαζαράκου, μιλώντας από το βήμα του 8ου Συνεδρίου Εταιρικής Διακυβέρνησης που διοργάνωσε την Τετάρτη το μεσημέρι το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Αναφερόμενη στα κριτήρια ESG (Περιβαλλοντικά, Κοινωνικά και Εταιρικής Διακυβέρνησης), επεσήμανε τη σύνδεσή τους με την ανταγωνιστικότητα, η οποία παίζει κρίσιμο ρόλο στην εταιρική διακυβέρνηση. Τα θέματα ESG, σημείωσε, προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς στην Ευρώπη και θα απασχολήσουν όλες τις εισηγμένες εταιρείες ενώ η Ελλάδα κάνει τα πρώτα βήματα.

H ευρωπαϊκή νομοθεσία έχει πάρει το προβάδισμα στο κομμάτι του ΕSG με μια σειρά από θεσμικές παρεμβάσεις (Κανονισμός ΤAXONOMY του οποίου η εφαρμογή ξεκινά σταδιακά από την 1η Ιανουαρίου 2022, Κανονισμός 2019/2088/ΕΕ (SFDR) περί γνωστοποιήσεων αειφορίας, ρυθμιστικά πρότυπα κλπ).

«Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είναι στη διαδικασία της εξειδίκευσης των ρυθμίσεων για όλα τα ρυθμιστικά τεχνικά πρότυπα, αλλά αν μπούμε στην ουσία του θέματος, η καινούριά προσπάθεια που θα ξεκινήσει από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στόχο έχει να αναδείξει ποσό σημαντική είναι η ενσωμάτωση των κριτήριων αυτών από τις εταιρείες. Η πορεία για βιώσιμη ανάπτυξη είναι πλέον μονόδρομος, όσο πιο γρήγορα μια εταιρεία συνειδητοποιήσει πόσο σημαντικό είναι να αναδείξει τι έχει επιτύχει , τόσο πιο ελκυστική θα γίνει στους επενδυτές», υπογράμμισε.

Σημειώνεται ότι ο νόμος 4706/2020 εισήγαγε ένα νέο τύπο οργανισμού εναλλακτικών επενδύσεων, προκειμένου να χρησιμοποιείται ως όχημα για επενδύσεις. Εντάσσεται σε ένα πλαίσιο παρεμβάσεων με απώτερο στόχο τη μεγέθυνση της ελληνικής κεφαλαιαγοράς και την εγκατάσταση διαχειριστών στην Ελλάδα. Η Επιτροπή συνεχίζει να επεξεργάζεται τη δημιουργία και άλλων νέων προϊόντων που μπορούν να συνδυαστούν με φορολογικά κίνητρα.

Στο πλαίσιο αυτό, μία από τις προκλήσεις είναι η εποπτεία από τον Ιούλιο του 2021 των νέων διατάξεων της εταιρικής διακυβέρνησης ώστε να υπάρξει ένα σαφές πλαίσιο υποχρεώσεων στο εξής για όλες τις εισηγμένες εταιρίες καθώς και η αναμόρφωση περαιτέρω της εθνικής νομοθεσίας της κεφαλαιαγοράς κυρίως με τη δημιουργία νέων προϊόντων ώστε να είναι δυνατή η περαιτέρω μεγέθυνση της αγοράς.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, στο επίκεντρο τίθενται θέματα της βιώσιμης ανάπτυξης, του ψηφιακού μετασχηματισμού και της διαχείρισης δεδομένων που αφορούν στην ευρωπαϊκή και την ελληνική αγορά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider