«Ψηφιακές τεχνολογίες και βιώσιμη ανάπτυξη πηγαίνουν χέρι – χέρι»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Ψηφιακές τεχνολογίες και βιώσιμη ανάπτυξη πηγαίνουν χέρι – χέρι»
Η αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου και διευθύντρια εξωτερικών υποθέσεων της Vodafone Ελλάδας, Μαρία Σκάγκου μιλά στο Insider για τον ρόλο των δικτύων και της τεχνολογίας στη βιώσιμη ανάπτυξη.

«Ανάπτυξη στο παρελθόν σήμαινε μεγάλα έργα υποδομής, βαριές πολυέξοδες και πολυετείς ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις. Στον 21ο αιώνα, ο δρόμος για την ανάπτυξη χαράσσεται διαφορετικά: Αειφορία, βιωσιμότητα, σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον, ίσες ευκαιρίες σε όλους τους πολίτες. Αυτό είχαμε στο μυαλό μας, όταν μας προτάθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος η συμμετοχή μας στο έργο «Χάλκη, Πράσινο - Έξυπνο Νησί», την οποία αποδεχθήκαμε με μεγάλη χαρά», τονίζει, μιλώντας στο Insider, η αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου και διευθύντρια εξωτερικών υποθέσεων της Vodafone Ελλάδας, Μαρία Σκάγκου.

Όπως εξηγεί, μία άλλη μεγάλη διαφορά μεταξύ του χθες και του σήμερα, είναι ότι στη σύγχρονη εποχή διαθέτουμε ψηφιακές τεχνολογίες, που μπορούν να συμβάλουν σε ένα βιώσιμο μέλλον για όλους και βρίσκονται στον πυρήνα του μετασχηματισμού του αύριο.

«Οι “πράσινες” πρωτοβουλίες, η οικονομική ανταγωνιστικότητα, η παροχή περισσότερων ευκαιριών σε όλα τα μέλη της κοινωνίας, η γνώση και οι δεξιότητες αποτελούν παράγοντες άμεσα ή έμμεσα συνδεδεμένους με τις ψηφιακές υποδομές και υπηρεσίες. Είναι αναμφισβήτητο ότι η επένδυση σε αυτές μπορεί να βοηθήσει και να συμβάλει στην οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας και της Ευρώπης μετά την πανδημία» συνεχίζει η κυρία Σκάγκου.

H αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου και διευθύντρια εξωτερικών υποθέσεων της Vodafone Ελλάδας, Μαρία Σκάγκου

Η Χάλκη και η Vodafone

«Έχουμε τη χαρά να βρισκόμαστε ως εταιρεία στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών και αυτό άλλωστε σηματοδοτεί και η συμμετοχή μας στο ολοκληρωμένο πρόγραμμα τηλεπικοινωνιακής και τεχνολογικής αναμόρφωσης της Χάλκης» τονίζει.

Όπως αναφέρει η αντιπρόεδρος της Vodafone Ελλάδας, η εταιρεία θα υλοποιήσει μια επένδυση στρατηγικής σημασίας για τη Χάλκη, η οποία περιλαμβάνει τη σημαντική αναβάθμιση των δυνατοτήτων συνδεσιμότητας μέσω υποδομών 5G, την εγκατάσταση και συντήρηση εξοπλισμού ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης – WiFi, την ανάπτυξη μίας σειράς “έξυπνων” IoT εφαρμογών και την ευρύτερη τεχνολογική αναβάθμιση του νησιού, μέσω ενός πρότυπου προγράμματος διάχυσης των STEM για μαθητές, αλλά και την ενίσχυση της προσβασιμότητας των κατοίκων σε υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, μέσω του προγράμματος Τηλεϊατρικής που προτίθεται να φέρει στην Χάλκη το Ίδρυμα Vodafone.

«Στόχος μας είναι να δείξουμε πώς η συνδεσιμότητα της Χάλκης μέσω δικτύων νέας γενιάς μπορεί εν τέλει να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες ανάπτυξης και να επανατοποθετήσει το νησί ως προορισμό όχι μόνο αναψυχής, αλλά και εργασίας» παρατηρεί η κυρία Σκάγκου.

Τα δίκτυα και η περιφέρεια

Και αναφέρει ότι η συγκυρία είναι ευνοϊκή για τέτοια άλματα. «Πρόσφατα, μία έρευνα του Ινστιτούτου Vodafone έδειξε ότι περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους των ελληνικών πόλεων θα εξέταζαν το ενδεχόμενο μετακόμισης στην περιφέρεια, εάν εκεί υπήρχε καλή σύνδεση στο ίντερνετ. Για την ακρίβεια, 3 στους 4 πολίτες θεωρούν απαραίτητη προϋπόθεση για τη ζωή στην περιφέρεια την καλή σύνδεση στο Διαδίκτυο, την σωστή πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και την προσφορά ευκαιριών επαγγελματικής σταδιοδρομίας» επισημαίνει.

Εάν ληφθεί υπόψη ότι οι ψηφιακές τεχνολογίες όχι μόνο αποτελούν προϋπόθεση για την παροχή υπηρεσιών τηλεϊατρικής, αλλά και τη βάση της σύγχρονης ψηφιακής οικονομίας της γνώσης, τότε αντιλαμβάνεται κανείς ότι τα ευρυζωνικά δίκτυα μπορούν να λειτουργήσουν ως καταλύτης για την περιφερειακή ανάπτυξη και την ανάκαμψη της οικονομίας, παρατηρεί η αντιπρόεδρος της Vodafone.

«Και για να ολοκληρώσω τον συλλογισμό μου, εάν η πολιτεία αξιοποιήσει τα σωστά εργαλεία με τον σωστό τρόπο, κινητοποιήσει τις πραγματικές δυνατότητες των κοινοτήτων της περιφέρειας και βοηθήσει στην ψηφιοποίησή της, τότε θα έχει καταστήσει ευκολότερη την επίτευξη των στόχων της Ψηφιακής δεκαετίας της ΕΕ» επισημαίνει.

Το ταμείο ανάκαμψης και η ψηφιακή μετάβαση

«Εάν λάβουμε, δε, υπόψη ότι αφ’ ενός επίκειται η ενεργοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και ότι αφ’ ετέρου ένα σημαντικό τμήμα οικονομικών πόρων του προγράμματος έχει δεσμευθεί για τη ψηφιακή μετάβαση, καταλαβαίνει κανείς ότι έχουμε σήμερα μια ιστορική ευκαιρία για ένα άλμα που θα επιταχύνει την προώθηση της κοινωνικής συνοχής και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών της χώρας» συνεχίζει η κυρία Σκάγκου.

Μάλιστα, όπως επισημαίνει, η οικονομική υποστήριξη της ανάπτυξης της ευρυζωνικότητας σε απομακρυσμένες περιοχές, είναι καθοριστικής σημασίας για να διασφαλιστεί ότι το ψηφιακό χάσμα στη χώρα μας δεν θα διευρυνθεί και ότι δεν θα μείνει κανείς πίσω στην πορεία προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

«Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε τον τροχό. Υπάρχουν βέλτιστες πρακτικές που μπορούμε να φέρουμε στην Ελλάδα. Για παράδειγμα, η Γερμανία στηρίζει μέσω προγραμμάτων επιδότησης την ανάπτυξη δικτύων 5G σε απομακρυσμένες, μειωμένου εμπορικού ενδιαφέροντος, περιοχές, με όρους και προϋποθέσεις που τονώνουν τον ανταγωνισμό και προσφέρουν στο τέλος της ημέρας στους πολίτες ισότιμη πρόσβαση σε σύγχρονες ψηφιακές υποδομές. Επίσης, συνέργειες προς αυτήν την κατεύθυνση μπορούν να προσφέρουν και οι δυνατότητες του Ταμείου “Φαιστός”. Η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες μπροστά μας. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός θα έρθει - αυτό δεν αμφισβητείται. Στο χέρι μας είναι, όμως, να γίνει ισότιμα κτήμα όλων των πολιτών» καταλήγει η αντιπρόεδρος της Vodafone Ελλάδας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider