Με φιλόδοξα σχέδια και την προσδοκία να αποκτήσει η Ελλάδα πιο ενεργό ρόλο στη χάραξη της παγκόσμιας πολιτικής για το κλίμα θα μεταβεί η ελληνική αντιπροσωπεία στην κρίσιμη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή η οποία θα διεξαχθεί από τις 31 Οκτωβρίου έως τις 12 Νοεμβρίου.
Περίπου 200 επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων θα συναντηθούν στη Γλασκώβη της Σκωτίας για να συζητήσουν την πρόοδο που έχει σημειωθεί για την επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού που υιοθετήθηκε στα τέλη του 2015 η οποία είχε προτάξει τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου και κατά προτίμηση στους 1,5 βαθμούς σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα. Από τότε, οι εθνικές κυβερνήσεις υιοθετούν μέτρα για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα αλλά αυτή τη φορά οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα συμβάλουν στη διασφάλιση της συνεπούς συλλογής και αναφοράς δεδομένων με στόχο να αξιοποιηθούν κατάλληλα οι πόροι και να βελτιωθεί η ανταπόκριση των εθνικών προγραμμάτων στην κλιματική αλλαγή.
Η Διεθνής Διάσκεψη για το Κλίμα διοργανώνεται σε μια περίοδο όπου το τοπίο παραμένει «θολό» από τις καταστροφικές πυρκαγιές σε ολόκληρη την Ευρώπη και την Ελλάδα, την επέλαση τυφώνων στις ΗΠΑ και την όλο και πιο συχνή καταγραφή έντονων καιρικών φαινομένων. Χιλιάδες ακτιβιστές, περιβαλλοντικές οργανώσεις, εκπρόσωποι Μέσων Ενημέρωσης, φορέων και επιχειρήσεων αναμένεται ότι θα μεταβούν στη Γλασκώβη για να προβάλουν τις θέσεις τους και να παρακολουθήσουν από κοντά τον τρόπο που η «πράσινη» διπλωματία θα ανοίξει τα χαρτιά της.
Η ελληνική αντιπροσωπεία αναμένεται να αναχωρήσει με μια «βαριά βαλίτσα» με στόχο να προβάλει τις ελληνικές θέσεις αλλά και συγκεκριμένες πρωτοβουλίες οι οποίες θα θέσουν την Αθήνα στο επίκεντρο των εξελίξεων. Mιλώντας στο Insider.gr για τις ελληνικές θέσεις στην COP26, o κ. Γιώργος Κρεμλής, σύμβουλος του πρωθυπουργού για θέματα Ενέργειας, Κλίματος, Περιβάλλοντος και Κυκλικής Οικονομίας, σημειώνει ότι: «Η ΕΕ θα έχει κοινές θέσεις που έχουν διαμορφωθεί στο πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας, του Νόμου για το κλίμα και της νέας δέσμης μέτρων που έχει καταθέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που δεν έχουν όμως ψηφιστεί. Η Χώρα μας θα παρουσιάσει τις περαιτέρω πρωτοβουλίες της - πέραν από τις δεσμευτικές που υπέχει ως κράτος μέλος της ΕΕ - που είναι ακόμη πιο φιλόδοξες και συμπληρώνουν το θεσμικό πλαίσιο τις ΕΕ. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πρόωρη απολιγνιτοποίηση - 2023 και καταληκτικά 2028 - και η απανθρακοποίηση των νησιών του Αιγαίου αλλά και η ηλεκτροκίνηση, το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» που αναπτύσσεται περαιτέρω και η στήριξη των ΑΠΕ καθώς και οι φιλόδοξοι άξονες χρηματοδότησης, τόσο του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης, όσο και του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που υποστηρίζουν την ταχύτερη ενεργειακή μετάβαση της Χώρας μας».
Η Διεθνής Διάσκεψη αναμένεται να δώσει βήμα στη χώρα μας για να παρουσιαστεί η ελληνική πρωτοβουλία στον ΟΗΕ για την προστασία των μνημείων της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς από την κλιματική αλλαγή. Ο κ. Κρεμλής ως πρόεδρος του συντονιστικού οργάνου της συγκεκριμένης διεθνούς δράσης, μιλά για τα επόμενα βήματα επισημαίνοντας ότι «προγραμματίζουμε τη διοργάνωση κοινής εκδήλωσης υπουργών περιβάλλοντος και υπουργών πολιτισμού στο πλαίσιο της COP26 στην οποία θα αναδείξουμε ακόμη περισσότερο την πρωτοβουλία που έχουμε αναλάβει στον ΟΗΕ και θα δρομολογήσουμε τα επόμενα στάδια της. Απώτερος στόχος μας είναι η διοργάνωση το πρώτο εξάμηνο του 2022 παγκόσμιας συνάντησης κορυφής στην Αθήνα με στόχο την υπογραφή της Διακήρυξης των Αθηνών που «θα βάλει τη σφραγίδα της» στην πρωτοβουλία και θα την επισημοποιήσει ακόμη περισσότερο, με οδικό χάρτη που θα τη συνοδεύει».
Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, αυτή τη στιγμή έχει στηθεί ένα δίκτυο με σημεία επαφής σε όλα τα κράτη τα οποία στηρίζουν τη δράση, ετοιμάζεται μία βάση δεδομένων η οποία θα καταγράψει όλα τα μνημεία αλλά και τους χώρους και τις θέσεις που θα πρέπει να προστατευθούν από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής καλύπτοντας όχι μόνο τα μνημεία που έχουν καταγραφεί ως μνημεία της UNESCO ή μνημεία της φύσης που ανήκουν στο δίκτυο NATURA αλλά και άλλους ιστορικούς χώρους και μέρη, τοποθεσίες του ιστορικού κεφαλαίου τις οποίες τα κράτη θα υποδείξουν ώστε να ενταχθούν και αυτές με τη σειρά τους στην πρωτοβουλία.
Δεδομένου ότι το εγχείρημα βασίζεται στη συνεργασία της Ελλάδας με δεκάδες κράτη και λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι η ελληνική πρωτοβουλία στον ΟΗΕ έχει ήδη προσελκύσει τη συμμετοχή πολλών κρατών, η Ελλάδα αποκτά ένα ακόμη διπλωματικό χαρτί, αυτή τη φορά μέσω της αειφόρου οδού και της περιβαλλοντικής διπλωματίας.