Κλιματική Αλλαγή: Το Κουβέιτ τείνει να καταστεί μη κατοικήσιμο - Οι πολιτικές υπολείπονται των στόχων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κλιματική Αλλαγή: Το Κουβέιτ τείνει να καταστεί μη κατοικήσιμο - Οι πολιτικές υπολείπονται των στόχων
kuwait
Οι αλλαγές θερμοκρασίας θα έχουν ολοένα και πιο αρνητικό αντίκτυπο στην πιστοληπτική ικανότητα του Κουβέιτ, σύμφωνα με τη Fitch Ratings.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη σπάει ρεκόρ σε όλο τον κόσμο, αλλά το Κουβέιτ, μια από τις πιο θερμές χώρες στον πλανήτη και ο τέταρτος μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου του ΟΠΕΚ, τείνει να καταστεί μη κατοικήσιμο. Το 2016, τα θερμόμετρα έφτασαν τους 54 βαθμούς Κελσίου, την υψηλότερη ένδειξη στη Γη τα τελευταία 76 χρόνια ενώ τμήματα της χώρας θα μπορούσαν να θερμανθούν έως και 4,5 βαθμούς Κελσίου από το 2071 έως το 2100 σε σύγκριση με τον ιστορικό μέσο όρο, σύμφωνα με τη Δημόσια Αρχή Περιβάλλοντος, καθιστώντας μεγάλες περιοχές της χώρας μη κατοικήσιμες.

Σε αντίθεση με άλλες χώρες που αγωνίζονται να εξισορροπήσουν τις περιβαλλοντικές προκλήσεις με τον υπερπληθυσμό και την εκτεταμένη φτώχεια, το Κουβέιτ, το οποίο είναι ο τέταρτος εξαγωγέας πετρελαίου του ΟΠΕΚ και η έδρα του τρίτου μεγαλύτερου κρατικού επενδυτικού ταμείου στον κόσμο με πληθυσμό λίγο πάνω από 4,5 εκατομμύρια ανθρώπους, δεν αντιμετωπίζει προβλήματα έλλειψης πόρων. Επομένως, το πρόβλημα έγκειται περισσότερο στην πολιτική αδράνεια και όχι στην έλλειψη εργαλείων για την προσαρμογή στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg.

Ακόμη και οι γείτονες του Κουβέιτ, που εξαρτώνται επίσης από τις εξαγωγές αργού, έχουν δεσμευτεί να αναλάβουν ισχυρότερη δράση για το κλίμα. Η Σαουδική Αραβία πέρυσι δήλωσε ότι θα στόχευε σε καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2060 ενώ τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν θέσει χρονικό ορίζοντα το 2050. Αν και παραμένουν μεταξύ των μεγαλύτερων παραγωγών ορυκτών καυσίμων, και οι δύο λένε ότι εργάζονται για τη διαφοροποίηση των οικονομιών τους και επενδύουν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και καθαρότερη ενέργεια.

Το Κουβέιτ, αντίθετα, δεσμεύτηκε στη σύνοδο κορυφής COP26 τον Νοέμβριο να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 7,4% έως το 2035, στόχος που υπολείπεται κατά πολύ από τη μείωση κατά 45% που απαιτείται για την επίτευξη του στόχου της Συμφωνίας του Παρισιού για περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 1,5 βαθμούς Κελσίου έως το 2030. Το κρατικό επενδυτικό ταμείο των 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων της χώρας επενδύει με συγκεκριμένο στόχο την αντιστάθμιση του πετρελαίου, αλλά είπε ότι οι αποδόσεις παραμένουν προτεραιότητα καθώς στρέφεται σε πιο βιώσιμες επενδύσεις.

«Σε σύγκριση με την υπόλοιπη Μέση Ανατολή, το Κουβέιτ υστερεί στη δράση του για το κλίμα», δήλωσε η Manal Shehabi, ακαδημαϊκή επισκέπτρια στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Σε μια περιοχή που απέχει πολύ από το να κάνει αρκετά για να αποφύγει την καταστροφική υπερθέρμανση του πλανήτη, «οι δεσμεύσεις για το κλίμα στο Κουβέιτ είναι ακόμη σημαντικά χαμηλότερες».

Ο Σεΐχης Abdullah Al-Ahmed Al-Sabah, επικεφαλής της EPA, δήλωσε στο COP26 ότι η χώρα του επιθυμεί να υποστηρίξει διεθνείς πρωτοβουλίες για τη σταθεροποίηση του κλίματος. Το Κουβέιτ δεσμεύτηκε επίσης να υιοθετήσει μια «εθνική στρατηγική χαμηλών εκπομπών άνθρακα» μέχρι τα μέσα του αιώνα, αλλά δεν έχει πει τι θα περιλαμβάνει.

Αν και το Κουβέιτ συγκαταλέγεται στις χώρες με τις υψηλότερες κατά κεφαλήν εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στον κόσμο, η ιδέα να εγκαταλείψουν τα αυτοκίνητά τους είναι εντελώς ξένη για τους περισσότερους κατοίκους σε μια χώρα όπου η βενζίνη είναι φθηνότερη από την Coca Cola και οι πόλεις είναι σχεδιασμένες για αυτοκίνητα.

Το London School of Economics, το οποίο διεξήγαγε τη μοναδική ολοκληρωμένη έρευνα των απόψεων για το κλίμα στο Κουβέιτ, διαπίστωσε ότι οι ηλικιωμένοι κάτοικοι παραμένουν δύσπιστοι ως προς τον επείγοντα χαρακτήρα, με κάποιους να κάνουν λόγο για συνωμοσία για την παρακμή των οικονομιών του Κόλπου. Σε μια δημόσια διαβούλευση, όλοι οι άνω των 50 ετών αντιτάχθηκαν στα σχέδια για την κατασκευή ενός δικτύου μετρό όπως αυτά που ήδη λειτουργούν στο Ριάντ και το Ντουμπάι. Ο ιδιωτικός τομέας, από την άλλη, βλέπει την κλιματική αλλαγή ως ένα πρόβλημα που απαιτεί την παρέμβαση της κυβέρνησης.

Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι οι περισσότεροι πολίτες της χώρας είναι εύποροι προστατεύονται από τις επιπτώσεις της αύξησης της θερμοκρασίας. Τα σπίτια, τα εμπορικά κέντρα και τα αυτοκίνητα είναι κλιματιζόμενα και όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα περνούν συχνά τα καλοκαίρια στην Ευρώπη. Ωστόσο, η μεγάλη εξάρτηση από τα συστήματα ψύξης αυξάνει επίσης τη χρήση ορυκτών καυσίμων, οδηγώντας σε ολοένα υψηλότερες θερμοκρασίες.

Η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη για όσους δεν μπορούν να ξεφύγουν από τη ζέστη, κυρίως εργάτες από αναπτυσσόμενες χώρες. Αν και η κυβέρνηση απαγορεύει την εργασία σε ώρες υψηλών θερμοκρασιών στην ύπαιθρο κατά τους πιο ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, οι μετανάστες εργάτες συχνά εμφανίζονται να ταλαιπωρούνται στον ήλιο. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Science Direct πέρυσι διαπίστωσε ότι κατά τις εξαιρετικά ζεστές μέρες, ο συνολικός αριθμός θανάτων διπλασιάζεται, αλλά τριπλασιάζεται για τους άνδρες που δεν είναι από το Κουβέιτ, οι οποίοι είναι πιο πιθανό να αναλάβουν τηνεκτέλεση εργασιών με χαμηλή αμοιβή.

Οι αλλαγές θερμοκρασίας τις δεκαετίες του 2040 και του 2050 θα έχουν ολοένα και πιο αρνητικό αντίκτυπο στην πιστοληπτική ικανότητα του Κουβέιτ, σύμφωνα με τη Fitch Ratings. Ωστόσο, παρά τους αυξανόμενους κινδύνους, η διαμάχη μεταξύ του μοναδικού εκλεγμένου κοινοβουλίου του Κόλπου και μιας κυβέρνησης που διορίστηκε από την κυρίαρχη οικογένεια έχει καταστήσει δύσκολη την προώθηση μεταρρυθμίσεων, για το κλίμα ή οτιδήποτε άλλο.

Με πληροφορίες από το Bloomberg.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Οι κίνδυνοι από την κλιματική αλλαγή μπαίνουν στο μικροσκόπιο της ΕΚΤ

Η κλιματική αλλαγή απειλεί τα εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου

Κλιματική Αλλαγή: Τι σημαίνει για την οικονομία το όριο του 1,5 βαθμού

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider