Σημαντική αύξηση των επενδύσεων στην ωκεάνια ενέργεια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σημαντική αύξηση των επενδύσεων στην ωκεάνια ενέργεια
Οι παγκόσμιες εγκαταστάσεις παλιρροϊκής και κυματικής ενέργειας στην Ευρώπη εκτοξεύθηκαν το 2021.

Οι εγκαταστάσεις ωκεάνιας ενέργειας της Ευρώπης αυξάνονται ξανά στα προ Covid-19 επίπεδα, με σημαντική αύξηση για την παλίρροια

Οι παγκόσμιες εγκαταστάσεις παλιρροϊκής και κυματικής ενέργειας στην Ευρώπη εκτοξεύθηκαν το 2021, λαμβάνοντας ώθηση από μια σημαντική αύξηση επενδύσεων στον τομέα της λεγόμενης ωκεάνιας ενέργειας, η οποία φθάνει στα προ πανδημίας επίπεδα.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Ocean Energy Europe, πέρυσι η χωρητικότητα των νέων υποδομών στην Ευρώπη έφθασε τα 2,2 μεγαβάτ, σε σύγκριση με μόλις 260 κιλοβάτ το 2020. Μάλιστα, η κυματική ενέργεια παρουσίασε τριπλάσια αύξηση φθάνοντας τα 681 κιλοβάτ.

Παγκοσμίως, το 2021 εγκαταστάθηκαν 1,38 μεγαβάτ κυματικής ενέργειας ενώ η ισχύς των νέων εγκαταστάσεων παλιρροϊκής ενέργειας έφθασε τε 3,12 μεγαβάτ.

Συνολικά, οι εγκαταστάσεις παλιρροϊκής ενέργειας ανέρχονται σε 11,5 μεγαβάτ ενώ η κυματική ενέργεια φθάνει τα 1,4 μεγαβάτ. Οι επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας των ωκεανών έφτασαν τα 70 εκατομμύρια ευρώ (76,8 εκατομμύρια δολάρια) πέρυσι, κάτι που αντιπροσωπεύει αύξηση 50% σε σύγκριση με το 2020, σύμφωνα με την Ocean Energy Europe.

«Η ανάπτυξη νέων απανθρακοποιημένων, εγχώριων και προσιτών πηγών ενέργειας δεν είναι πολυτέλεια – είναι αναγκαιότητα», δήλωσε ο Remi Gruet, Διευθύνων Σύμβουλος της Ocean Energy Europe.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ, έχει θέσει συγκεκριμένους στόχους για τη χωρητικότητα των τεχνολογιών ωκεάνιας ενέργειας. Όπως εκτιμά, η κυματική ενέργεια μπορεί να φτάσει τα 100 MW στην ΕΕ έως το 2025 και η παλιρροιακή, και η παλιρροϊκή περίπου το 1 γιγαβάτ έως το 2030.

«Η ΕΕ πρέπει να ξεκινήσει τώρα τη στρατηγική της για τις υπεράκτιες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να εξουσιοδοτήσει την ενέργεια των ωκεανών να προσφέρει ενεργειακή ανεξαρτησία και απαλλαγή από τις ανθρακούχες πηγές ως μέρος ενός ποικίλου συνόλου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», δήλωσε ο Gruet.

Τα στοιχεία του 2021 αντικατοπτρίζουν έναν ισχυρό, προσαρμόσιμο τομέα και δείχνουν ότι η ωκεάνια ενέργεια «αυτοτροφοδοτείται» τόσο σε τεχνολογικό όσο και σε επενδυτικό επίπεδο, αναφέρει ο οργανισμός.

Ενώ υπάρχει ενθουσιασμός για τις δυνατότητες της ωκεάνιας ενέργειας, το αποτύπωμα των έργων παλιρροϊκών ροών και κυμάτων παραμένει πολύ μικρό σε σύγκριση με άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Μόνο το 2021, η Ευρώπη εγκατέστησε 17,4 γιγαβάτ αιολικής ισχύος, σύμφωνα με στοιχεία του βιομηχανικού φορέα WindEurope.

Παρά το μικρό της αποτύπωμα, τα τελευταία χρόνια σημειώθηκαν αρκετές εξελίξεις στον κλάδο της ωκεάνιας ενέργειας. Τον περασμένο Ιούλιο, ένας παλιρροϊκός στρόβιλος βάρους 680 μετρικών τόνων ξεκίνησε την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας συνδεδεμένη στο δίκτυο στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Θαλάσσιας Ενέργειας στο Orkne.

Λίγους μήνες αργότερα, τον Οκτώβριο του 2021, ανακοινώθηκαν τα σχέδια για ένα έργο 1,7 δισεκατομμυρίων λιρών (περίπου 2,23 δισεκατομμύρια δολάρια) στο Ηνωμένο Βασίλειο που ενσωματώνει νέες τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένων υποβρύχιων στροβίλων.

Μόλις αυτή την εβδομάδα, ανακοινώθηκε ότι μια ανεξάρτητη επιτροπή θα επανεξετάσει τη δυνατότητα χρήσης του Severn Estuary, μεταξύ Αγγλίας και Ουαλίας, για την εκμετάλλευση της παλιρροιακής ενέργειας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Υπεράκτια αιολικά: Επενδύσεις 26,3 δισ. το 2020 στην Ευρώπη – Τρεις πυλώνες για το ελληνικό θεσμικό πλαίσιο

Νορβηγία: Η χώρα θέλει να αποκτήσει υπεράκτια αιολικά πάρκα έως το 2030

Σκρέκας: Σημαντικές επενδύσεις σε υπεράκτια αιολικά πάρκα και πλωτά φωτοβολταϊκά

gazzetta
gazzetta reader insider insider