Πώς θα λάβετε το επίδομα στέγασης

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς θα λάβετε το επίδομα στέγασης
Ευνοϊκότερα περιουσιακά κριτήρια που θα συνδυαστούν με τις νέες αντικειμενικές αξίες, θα θεσπίσει το υπουργείο Εργασίας για την χορήγηση του επιδόματος στέγασης. Ως προς το εισόδημα, η κλίμακα ξεκινά από τα 7.000 ευρώ, με «οροφή» τα 21.000 ευρώ.

Με βελτιωμένα κριτήρια ως προς το ύψος της ακίνητης περιουσίας, θα δοθεί από το 2019 το επίδομα στέγασης (ύψους από 70 έως 210 ευρώ το μήνα) σε πάνω από 300.000 νοικοκυριά που μένουν στο νοίκι ή έχουν δάνειο πρώτης κατοικίας (κόκκινο ή πράσινο).

Απώτερος σκοπός είναι τα νέα κριτήρια να συνδυαστούν με τις νέες αντικειμενικές αξίες, ώστε να μην χάσουν το επίδομα νοικοκυριά απλά και μόνο λόγω της αλλαγής των αντικειμενικών αξιών.

Τα αρχικά περιουσιακά κριτήρια που είχαν τεθεί ήταν έως 120.000 ευρώ (συνολική αξία) για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενα κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως του ποσού των 180.000 ευρώ.

Σε επίπεδο εισοδήματος, η αρχική κλίμακα για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό διαμορφώνεται κοντά στα 7.000 ευρώ και κλιμακώνεται έως τα 21.000 ευρώ περίπου. Για κάθε μέλος του νοικοκυριού μετά το πρώτο (σύζυγος, παιδί κλπ.) το όριο προσαυξάνεται κατά 50%, δηλαδή κατά 3.500 ευρώ.

Στη μονογονεϊκή οικογένεια, καθώς και σε νοικοκυριό με απροστάτευτα τέκνα, για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 100%, δηλαδή 7.000 ευρώ. Το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει την περιοχή των 21.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.

Τέλος, το όριο των καταθέσεων του νοικοκυριού και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κτλ, αναμένεται να τεθούν κοντά στην περιοχή των 8.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενα κατά 50% για κάθε επόμενο μέλος και μέχρι τα 24.000 ευρώ.

Από το πρόγραμμα εξαιρούνται νοικοκυριά που έχουν ενταχθεί στο νόμο Κατσέλη. Για τους δανειολήπτες το ποσό του επιδόματος θα πιστώνεται στον λογαριασμό που συνδέεται με το δάνειο της πρώτης κατοικίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως το επίδομα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο και θα χορηγείται μετά από αίτηση του δανειολήπτη ή ενοικιαστή σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα που αναπτύσσεται.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider